Niektoré pretekárky šomrali, ale Jasná dostala pochvalu. Svetový pohár chce opäť

Kontrolór FIS a športová riaditeľka Jana Palovičová gestikulujú počas kontroly trate pred pretekmi Svetového pohára v Jasnej.
Kontrolór FIS a športová riaditeľka Jana Palovičová gestikulujú počas kontroly trate pred pretekmi Svetového pohára v Jasnej. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|21. jan 2024 o 20:22

Diskusie vyvolalo prvé kolo obrovského slalomu.

JASNÁ. Sobota priniesla rozpaky, ale v nedeľu zbierali organizátori Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej komplimenty.

Alebo sa pochválili aj sami. Nebyť nešťastného vypadnutia a vážneho zranenia najväčšej hviezdy podujatia Petry Vlhovej, mohol to byť priam dokonalý víkend.

„S organizáciou sme veľmi spokojní. Všetko bolo naozaj výborné. Trate boli pripravené excelentne, tréningová i súťažná.

Organizátori zvládli logistiku a aj sprievodný program, ako žrebovanie čísel. Z víkendu máme iba pozitívne ohlasy,“ vravel riaditeľ ženských pretekov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Peter Gerdol.

Ešte v sobotu by s ním niektoré pretekárky možno polemizovali.

Príliš náročná trať? 

V sobotu sa šli v Jasnej preteky, aké tu dávno neboli. Hneď v úvode obrovského slalomu vypadla jedna z najväčších favoritiek, Talianka Federica Brignoneová, krátko po nej aj Petra Vlhová, ktorú odvážal zo strediska do nemocnice vrtuľník.

Viacero lyžiarok malo na zjazdovke veľký rešpekt, v cieli aj pretekárky zo špičky obrovskú stratu na líderku. Náročnosť trate sa stala najviac diskutovanou témou. 

„Tieto časové odstupy sú šialené. Jediná pozitívna vec je, že idem zdravá domov,“ citoval švajčiarsky Blick Laru Guthovú-Behramiovú.

Aj ďalšie pretekárky boli z podmienok zaskočené. „Boli brutálne ťažké, mimoriadne náročné na kolená, mne sa vôbec nedarilo vyrovnať sa s tým,“ vravela pre ORF Franziska Gritschová.

Ako sa to mohlo stať? pýtal sa reportér švajčiarskeho Blicku. Svah nie je nijak zvlášť náročný, počasie je normálne (mínus 8 stupňov) a povrch dobre upravený. Alebo?

„Keď sme sa v piatok viezli dole svahom, vyzeralo to nádherne. Všetko sa však zmenilo v noci, zrazu sme jazdili po zmesi ľadu a veľmi agresívneho snehu," tvrdila Gutová-Behramiová.

Švajčiarka však vzápätí dodala, že za jej problémami sa skrýval skôr zlý výber lyžiarskeho materiálu a nesadla jej ani trať, ktorú postavil jej krajan Heini Pfitscher.

„Výber lyží nebol vôbec dobrý. Nedokázala som spraviť ani jeden švih,“ vravela švajčiarska pretekárka.

Problémy mal Žampa i Hospová

K polemike o náročnosti trate prispeli ďalšie nešťastné momenty. V nemocnici skončil aj Adam Žampa, ktorý sa vydal na trať ako predjazdec. Priznal, že má natrhnuté bočné väzy a pomliaždenú chrupavku. Pravdepodobne by ho tieto zranenia mali odstaviť od lyží až do konca sezóny.

Nástrahy trate nezvládla ani Nicole Hospová, bývalá rakúska špecialistka na točivé disciplíny, ktorá robí spolukomentátorku pre ORF.

Krátko pred štartom prvého kola s kamerou na helme však spadla a namiesto sledovania pretekov bola v opatere lekárov.

„Trate vôbec neboli ľadové, ale náročné. Zjazdovka bola veľmi dobre vypreparovaná vodou. Ľad je úplne niečo iné, toto ľad nebol.

Sme šport, ktorý sa jazdí na snehu. Priznávam, že podmienky boli náročnejšie ako v iných strediskách,“ reagoval na diskusiu o trati Gerdol. 

„Pred pretekmi pršalo a situácia bola náročnejšia. V prvom kole obrovského slalomu boli možno niektoré pretekárky z podmienok prekvapené. V druhom kole už neboli žiadne problémy, aby ženy jazdili na tejto podložke. Rovnako aj v slalomových pretekoch. Nevidím v tom žiadny problém,“ pokračoval Gerdol. 

V úlohe predjazdca si vyskúšal zjazdovku pred obrovským slalomom aj mladší zo Žampovcov Andreas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Niektoré pretekárky šomrali, ale Jasná dostala pochvalu. Svetový pohár chce opäť