Zranenú Vlhovú odviezol vrtuľník, v Jasnej sa išli preteky, aké ešte neboli

Petra Vlhová mala v Jasnej škaredý pád počas prvého kola obrovského slalomu. Zo svahu ju odvážali na saniach.
Fotogaléria (37)
Petra Vlhová mala v Jasnej škaredý pád počas prvého kola obrovského slalomu. Zo svahu ju odvážali na saniach. (Autor: TASR/AP)

Trať bola pre niektoré lyžiarky príliš náročná.

JASNÁ. Nadšenie rýchlo vystriedali obavy a napätie. Petra Vlhová skončila v 1. obrovského slalomu v Jasnej už po niekoľkých bránkach. Skôr, ako jej jazdu zachytil prvý medzičas, po škaredom páde vypadla.

Bol to šok. Tisíce fanúšikov, ktorí od skorého rána prúdili do strediska a už dlho pred pretekmi vytvárali skvelú atmosféru, v momente stíchli.

Vlhová niekoľko minút ležala na trati v opatere zdravotníkov, zjazdovku opúšťala na saniach a z Jasnej ju odviezol vrtuľník. Bližšie informácie o jej zdravotnom stave zatiaľ nie sú známe.

V Jasnej sa v sobotu šli preteky, aké ešte neboli. Jedna z najväčších favoritiek Federica Brignoneová, podobne ako Vlhová, vypadla už po niekoľkých bránkach.

Prvé kolo mimoriadne vyšlo Švédke Sare Hectorovej, ktorá mala štartové číslo 3. Ostatné pretekárky však nabrali na ňu vysokú, niektoré až extrémnu stratu, čo vyvolávalo dohady o nástrahách trate, prípadne technickom nastavení lyží.

Talianka Marta Bassinová mala po opatrnej jazde stratu na líderku osem sekúnd! Ďalšie elitné pretekárky, Kanaďanka Grenierová či Paula Moltzanová stratili vyše štyri sekundy.

VIDEO: Petra Vlhová a jej škaredý pád v Jasnej

Švédka Hectorová si podmienky, pochopiteľne, pochvaľovala.

"Trať bola skvelá. Sneh bol veľmi dobrý a nemyslím si, že sme mohli mať lepšie podmienky. Prišlo sem veľa ľudí a je veľmi, veľmi smutné vidieť Petru, ktorá spadla a zranila sa. Je to najhoršia vec, ktorá sa mohla stať," vravela v televíznom rozhovore pre JOJ Šport.

Na druhom mieste za ňou bola priebežne v prvom kole Američanka Mikaela Shiffrinová so sekundovou stratou.

"Je veľmi zaujímavé hľadať, kde sa skrývajú tie problémy, podľa mňa takýto podklad musíte mať silné nohy, sto percent sebadôvery, vedieť, čo cítite na takomto snehu a keď ten cit nemáte, tak vám vzadu odchádza lyža a prichádzajú problémy. Takéto podmienky sme tento rok nemali," vysvetľovala v cieli novinárom.

Niektoré pretekárky boli z podmienok zaskočené. "Boli brutálne ťažké, mimoriadne náročné na kolená, mne sa vôbec nedarilo vyrovnať sa s tým," vravela pre ORF Franziska Gritschová.

"Vôbec si neviem vysvetliť moju vysokú stratu," dodala jej krajanka Julia Scheibová.

Fotogaléria: Petra Vlhová v Jasnej nešťastne spadla

V štúdiu televízie JOJ šport sa k podmienkam na zjazdovke vyjadril lyžiarsky expert Karol Král: "Čistý ľad je niečo úplne iné, ako takto perfektne pripravená trať. Nehľadajme príčiny problémov v podmienkach, ale tá podložka je taká, že neodpustí žiadnu chybičku."

Niekoľko postrehov o zjazdovke pridal počas prenosu aj expert ČT Sport Petr Záhrobský. "Pri preparovaní trate sa voda špeciálnym zariadením pod tlakom vháňa 30-40 cm pod povrch, na povrchu sa potom vytvorí vrstvička, ktorá je pevná, ale dá sa na nej jazdiť. Lenže keď potom prší a voda nemá kam vsiaknuť, lebo sneh už je mimoriadne kompaktný a potom príde také extrémne ochladenie, vznikne z toho takéto klzisko."

O dojmy sa v priestore cieľa podelil Andreas Žampa, ktorý absolvoval trať v pozícii predjazdca.

"My sme na to zvyknutí, takéto sú prakticky každé mužské preteky, keď sú ideálne podmienky. Bolo to trochu viac ľadové, na čo malo vplyv aj počasie. Tri dni boli mínusové teploty, potom sa oteplilo, trošku zapršalo a potom znova mínus 10 stupňov. Trať je skvelá, ale možno je to pre dievčatá moc náročná. Niektoré sú na to lepšie zvyknuté ako iné," komentoval.

Vyjadril sa aj k zraneniu Petry Vlhovej. "Verím, že to bude v pohode. Je lepšie sa takto zviesť dole službou, keď si človek nie je istý a nechce riskovať. Sám z minulého roka viem, aké sú tieto chvíle. Najdôležitejšie je veriť, že to bude čo najlepšie, pretože domýšľať si niečo nie je správne. Až magnetická rezonancia ukáže, ako Petra na tom je."

Fotogaléria z obrovského slalomu v Jasnej

V pozícii predjazdca šiel aj najstarší zo Žampovcov Adam a aj on mal problémy. V priestoroch cieľa kríval a neskôr zverejnil na sociálnej sieti fotografiu zo sanitky, ktorá ho odvážala na vyšetrenie do nemocnice.

Nástrahy trate nezvládla ani Nicole Hospová, bývalá rakúska špecialistka na točivé disciplíny, ktorá robí spolukomentátorku pre ORF.

Krátko pred štartom prvého kola s kamerou na helme však spadla a namiesto sledovania pretekov bola v priestoroch cieľa v opatere lekárov.

Dlhoročný komentátor ORF Peter Brunner si teda v prenose musel poradiť sám. "Je neuveriteľné, aké nastavenie lyží musela nájsť Sara Hector a ako musela ísť, keď hovorí, že nevidela na trati žiadne problémy," zhrnul v kocke to najpodstatnejšie z prvého kola.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Zranenú Vlhovú odviezol vrtuľník, v Jasnej sa išli preteky, aké ešte neboli