Čaká nás spájanie tímov? Deti sme odnaučili športovať, tvrdí dlhoročný tréner

Mnohé deti sa vrátili do tréningového procesu zanedbané.
Mnohé deti sa vrátili do tréningového procesu zanedbané. (Autor: Robo Michalec)
Ivan Mriška|23. apr 2021 o 13:17

Pandémia bude mať podľa neho obrovské dopady na mládežnícky šport.

ŽILINA. Po vyše štyroch mesiacoch sa na ihriská vrátili deti, mladí futbalisti. Mnohí prišli v zanedbanom stave s minimálnou kondičkou.

Tréneri naprieč Slovenskom preto majú obavy, či mladí pri futbale vydržia a či na šport nezanevrú.

„Dôsledky pandémie budú katastrofálne. Určite sa budú kluby spájať. Pretože detí je čoraz menej a športových odvetví veľa,“ tvrdí dlhoročný tréner Ján Holúbek, ktorý cez dvadsať rokov trénoval klub ŠK Belá.

Tím, ktorý nedávno zaujala vyradením druholigového Popradu zo Slovnaft Cupu.

Deti vyháňame z ihrísk

V súčasnosti sa Holúbek venuje mládeži v ŠK Varín.

„Zdravotné dôsledky na spoločnosť budú obrovské. Pretože my sme v podstate odnaučili deti športovať. Doteraz bol problém s mladými športovcami a teraz bude ešte väčší.

Pre nich je jednoduchšie ležať pri notebooku, ako sa niekde naháňať. Ísť cez bolesť a konfrontovať sa s ťažším súperom. Nenadával by som však vinu iba na deti, pretože my ich doslova vyháňame z ihrísk,“ povedal pre Televíziu Raj.

Trendom spájanie obcí

Dlhoročný tréner absolvoval niekoľko webinárov na tému deti a šport po pandémii. Podľa jeho slov prebiehajú rôzne štúdie, ktoré mapujú tento problém. Zaoberajú sa ním vedci z Anglicka.

„Keď nezastavíme tento pád, nielen vo futbale, ale aj v iných športoch, bude to veľmi zlé. Iniciatíva však musí prísť aj zo strany štátu. Jedným z trendov posledného obdobia je spájanie susedných dedín. Ak neprebehne, tímy sa budú odhlasovať,“ myslí si.

Čo sa týka futbalu dospelých, tam by podľa Holúbeka pandémia nemala mať až taký vplyv ako pri deťoch.

„Pohybujem sa okolo tretej, štvrtej a piatej ligy, kde by to malo normálne pokračovať. Obavu mám však o mládež. Ako to dáme vôbec dokopy,“ uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Čaká nás spájanie tímov? Deti sme odnaučili športovať, tvrdí dlhoročný tréner