Slovensko
Slovensko
EURO 2024
26.06.2024, Skupina E
1 - 1
1:1
Rumunsko
Rumunsko

Žiadne sprisahanie ani hanba. Slovensko a Rumunsko si dali útočnú hostinu, kvitujú vo svete

Dávid Strelec, Alexandru Cicaldau a Radu Dragusin  v hustom daždi počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale
Fotogaléria (84)
Dávid Strelec, Alexandru Cicaldau a Radu Dragusin v hustom daždi počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale (Autor: TASR)
Boris Vanya|27. jún 2024 o 11:25

Nasadenie oboch tímov okamžite rozohnalo obavy.

FRANKFURT. Málokedy sa stane, že sa po záverečnom hvizde rozhodcu rozbehnú za spoluhráčmi na ihrisko futbalisti aj členovia realizačných tímov z oboch striedačiek a všetci svorne oslavujú.

Takéto scény bolo vidieť na konci zápasu Slovensko - Rumunsko v E-skupine na EURO 2024.

Remíza 1:1 posunula oba tímy do osemfinále. Rumunov ako víťazov skupiny a Slovákov z pozície druhého najlepšieho tímu v tabuľke tretích (postupovali štyria).

Remíza vyhovovala obom a bola očakávaným výsledkom. Napriek tomu spôsob, akým sa k nej súperi dopracovali, vzbudil vo svete pozitívny ohlas.

„Slovensko i Rumunsko vedeli, že nerozhodný výsledok im stačí, aby sa dostali do vyraďovacej fázy EURO 2024. Treba však povedať, že oba tímy sa snažili vyvrátiť fámy o sprisahancoch, ktorí sa dohodli už pred zápasom.

Väčšinu zápasu hrali s veľkým nasadením. Azda len posledných desať minút bolo výnimkou, keď do myslí hráčov už prenikol strach z prehry. Vtedy zápas pripomínal pochodový futbal, loptu dokonca vzali hráči do rohu ihriska, aby takto udržali remízu,“ napísal Daily Mail

Pavúk EURO 2024 vo futbale.
Pavúk EURO 2024 vo futbale. (Autor: Sofascore)

„Mužstvá bujaro oslavujú, ako keby vyhrali EURO. Hráči oboch tímov si však zaslúžia uznanie. Nebol žiadny opatrný futbal, neprevládli u nich obavy z vypadnutia z turnaja, ale šli za postupom. Úžasný pohľad,“ komentoval pre rádio BBC 5 bývalý írsky útočník Clinton Morrison.

Meteorológovia sa prerátali

Maďarský Nemzeti Sport referoval aj o vrtochoch počasia. V prvom dejstve mala väčšina fanúšikov na tvári slnečné okuliare, no po prestávke niektorí z nich mokli.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko na EURO 2024

„Meteorológovia sa totálne prerátali. V čase stredajšieho zápasu nepredpovedali žiadne zrážky, no štadiónom vo Frankfurte sa strhla taká búrka, že v modernej aréne nebol čas ani zatiahnuť strechu. Cyklón plaziaci sa nad mestom z východu sprevádzali aj blesky a jeden z nich neďaleko udrel s veľkým treskom. Lejak poriadne rozmočil ihrisko, ale nemecký rozhodca Daniel Siebert hru neprerušil.“

Maďarský denník si všimol aj štatistickú zaujímavosť. Prvý raz na EURO sa stalo, že v základných jedenástkach boli štyria hráči starší ako 35 rokov (Dúbravka, Kucka, Pekarík, rumunský brankár Niță) a citoval aj trénerov všetkých účastníkov E-skupiny.

„Táto skupina bola oveľa náročnejšia, ako si mnohí mysleli. Na papieri ste možno favorit, ale hráte zápasy proti súperom, ktorí nemajú absolútne čo stratiť. Majú aj kvalitných futbalistov, nie sú to malé futbalové krajiny,“ hodnotil tréner Belgičanov Domenico Tedesco.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Rumunsko na EURO 2024 (skupina E)

Žiadna Hanba z Gijonu

Aj belgický portál Walfoot pred súbojom Slovákov proti Rumunom upozorňoval, že to mohol byť zápas hanby. „Ale aktéri zápasu tieto obavy okamžite rozmetali,“ reagoval český Sport.

Rozsiahlu reportáž o zápase priniesol The Athletic.

„Pred úvodným výkopom Rumunsko i Slovensko vedeli, že postúpia, ak neprehrajú. Očakávanie (ale nie záruka), že Belgicko dosiahne pozitívny výsledok proti Ukrajine v súbežne hranom zápase, vyvolalo obavy, že publikum vo Frankfurte uvidí opakovanie zápasu zvaného Hanba v Gijone – kde Západné Nemecko a Rakúsko predstierali, že hrajú 90 minút futbal, aby sa obaja dostali zo skupiny na MS 1982.

Ale buďte si istí, Slovensko a Rumunsko chceli tento zápas vyhrať a hneď od začiatku to dávali najavo,“ napísali reportéri portálu, ktorý spadá pod The New York Times. 

Podľa nich sa súperi vôbec nešetrili a dianie na ihrisku muselo fanúšikov baviť. „Čo bolo dôvodom? Túžba vyhnúť sa v osemfinále Francúzsku? Zmysel pre fair play? Slovensko a Rumunsko si dali útočnú hostinu. Čisto z lásky k futbalu.“

Reportér Jay Harris pochválil aj atmosféru. Rozdelenie davu bolo asi 80 percent veľmi hlučnej rumunskej žltej a 20 percent hlučnej slovenskej červenej, bielej a modrej. Slováci priniesli veľký bubon, Rumuni zasa pyrotechniku. V ušiach mi zvonilo, hlava sa mi točila, no chcel som, aby tento zápas trval čo najdlhšie. Priatelia, bola to pecka.

Ako poštípaní tarantulou

Nemecký magazín Kicker opisoval dianie počas zápasu a po ňom takto: Najprv sa pretrhli všetky hrádze na oblohe a na zápase vo Frankfurte pršalo ako už dávno nie. Bola to poriadna záplava. Blesk udrel, čo by ste len kameňom dohodili od arény. Našťastie všetci fanúšikovia boli v tom čase pod strechou tribúny. 

Keď rozhodca Daniel Siebert odpískal o 19:53 koniec, akoby sa pretrhli všetky hrádze na ihrisku. Ako poštípaní tarantulou sa všetci zo slovenských a rumunských lavičiek vyrútili na trávnik, kde sa vytvoril veľký jasajúci dav.

Fanúšikovia boli na tribúnach v objatí, blaženosť, kam až oko dovidelo. Keďže obom tímom na postup do osemfinále stačila remíza 1:1, tento výsledok bol pre všetkých ako víťazstvo. Nestáva sa často, že by ste videli takto sa blázniť celý štadión.

Aj reportér Kickeru Julian Francke zachytil vo svojom príspevku atmosféru. Počas žiadneho z troch zápasov majstrovstiev Európy, ktoré sa predtým hrali vo Frankfurte, nebol v aréne taký hluk - a už vôbec nie počas zápasu domáceho tímu proti Švajčiarsku.

Najmä 35 000 Rumunov oblečených v žltom predviedlo ohromné ​​divadlo. Chápal by som, keby krikom dávali najavo svoj hnev z opäť raz katastrofálnych podmienok v MHD. Na to však počas zápasu nebol priestor.

V závere reportáže pripomína, že v osemfinále budú Slováci jasný outsider, ale „vzhľadom na doterajšie výkony Angličanov nie sú zďaleka bez šance.“

V nedeľu ešte nemusí prísť pre Calzonov tím koniec - uzatvára Kicker.

Tabuľka skupiny E na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Futbalisti Slovenska oslavujú postup.
Pavol Spálst 21:269
Loptu zoberie ako do banky, má štyri oči. Kde by bolo Slovensko bez malého šéfa?Aké známky dostali slovenskí futbalisti po zápase s Rumunskom na EURO 2024?
Pavol Spálst 21:269
Milan Škriniar, Dávid Hancko a Stanislav Lobotka v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Titanilla Bődšt 07:15
Hrali sme atraktívny futbal, našu hru, zhodli sa hráči. Rana z neba vyľakala všetkýchDôvodov na oslavu bolo viac.
Titanilla Bődšt 07:15
Zľava manažér tímu a asistent trénera Marek Hamšík, Ondrej Duda a asistent trénera Simone Bonomi sa tešia po postupe Slovenska do osemfinále EURO 2024.
št 07:201
Slovákov zdobí skvelá disciplína, veteráni upravujú štatistiky. Skupina E sa zapísala do históriePozrite si štatistiky a zaujímavé zápisy, ktoré ponúkol zápas Slovensko - Rumunsko na EURO 2024 (ME vo futbale).
št 07:201
Slovenskí fanúšikovia pred zápasom základnej E-skupiny Slovensko - Ukrajina na EURO 2024.
Titanilla Bődst 20:3623
Jánošík nebol lepší ako Drakula, ale vo Frankfurte oslavovali všetciAká bola atmosféra na treťom zápase Slovenska na EURO 2024?
Titanilla Bődst 20:3623
Francesco Calzona.
Titanilla Bődst 22:3918
Nikto by na nás nestavil ani euro. Naša mentalita sa zmenila, zdôraznil CalzonaMali by sa nám ospravedlniť, vravel rumunský tréner.
Titanilla Bődst 22:3918
Ondrej Duda sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
st 23:0596
Slovensko narazí na veľkého favorita. Koho vyzve a kedy nastúpi v osemfinále?Pozrite si program Slovenska v osemfinále EURO 2024 (ME vo futbale). Na koho narazí?
st 23:0596
Razvan Marin prekonáva Martina Dúbravku z penaltu v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
št 11:004
Dúbravkovi sa nepozdával penaltový verdikt. Zrejme by mu nepomohla ani správna stranaSlovenský brankár sa proti Rumunsku blysol aj dvoma kľúčovými zákrokmi.
št 11:004
Juraj Kucka sa snaží zakončiť po centri Lukáša Haraslína v zápase Slovensko - Rumunsko na EURO 2024.
st 20:009
Slováci na EURO pokračujú. Oznámkujte futbalistov za výkon proti RumunskuKto nesklamal, od koho sa čakalo viac.
st 20:009
Slovenskí futbalisti sa tešia z postupu do osemfinále na EURO 2024.
st 20:30
Všetky tímy nazbierali 4 body, smúti Ukrajina. Konečná tabuľka slovenskej skupiny E na EURO 2024Pozrite si, ako vyzerá konečná tabuľka skupiny E na EURO 2024. Na ktorom mieste je Slovensko po zápase proti Rumunsku?
st 20:30
Slovenskí futbalisti sa tešia po postupe do osemfinále na EURO 2024.
st 20:53
FOTO: Gól z penalty ich o postupovú radosť nepripravil. Slováci ukončili skupinu remízouPozrite si najlepšie momenty zápasu Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
st 20:53
Rumunsko sa teší z gólu na 1:1.
Ivan Mriškast 19:021
VIDEO: Penalta? Rumuni vyrovnali po diskutabilnej situáciiFutbalisti Slovenska remizujú na ME vo futbale (EURO 2024) s Rumunskom 1:1.
Ivan Mriškast 19:021
Ondrej Duda v súboji o loptu.
Ivan Mriškast 18:32
VIDEO: Slovensko viedlo po góle Ondreja DuduFutbalisti Slovenska vyhrávali na ME vo futbale (EURO 2024) nad Rumunskom 1:0.
Ivan Mriškast 18:32
Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona.
st 17:026
V základnej zostave bol nový hráč. Ako nastúpilo Slovensko proti Rumunsku?Pozrite si základnú zostavu Slovenska na zápas proti Rumunsku.
st 17:026
Kapitán Rumunska Nicolae Stanciu.
Titanilla Bődut 12:002
Len aby to nebol debakel, vraveli si Rumuni. Šancu cítili iba v zápase so SlovenskomPrvé miesto v skupine je veľká motivácia.
Titanilla Bődut 12:002
Peter Dubovský (v strede).
Pavol Spálst 07:0012
Génius zo Slovana dorazil Rumunov v absurdnej situácii, bolo ich o dvoch viacIde o prestíž, meno, milióny.
Pavol Spálst 07:0012
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
ut 14:455
Nenápadný postrach Slovákov. Rumunsko z ôsmich pokusov nikdy nezdolali, dostali aj päťkuPozrite si zaujímavé štatistiky a vzájomnú bilanciu Slovenska a Rumunska pred zápasom v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
ut 14:455
Ondrej Duda sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
st 23:30
Slovensko skončilo v prvej polovici. Konečná tabuľka tretích tímov na EURO 2024Pozrite si, ako vyzerá tabuľka 3. tímov na ME vo futbale 2024. Kto postúpil a kto končí?
st 23:30
Tím Rumunska na EURO 2024
ut 20:47
Tím má identitu, znovu objavili svojho ducha. Rumuni veria v historický postupSom presvedčený, že postúpime, povedal tréner Iordanescu.
ut 20:47
Martin Dúbravka počas oficiálneho tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2024
st 12:07
Trafíte ju a letí, hovorí Dúbravka. Loptu na EURO majú radi strelci, brankári veľmi nieSpokojnosť vyjadril anglický útočník Harry Kane.
st 12:07
Ivan Schranz sa teší so spoluhráčmi z gólu v zápase Slovensko - Ukrajina v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
Ivan Mriškaut 11:4527
Gól Talianov pomohol viacerým. Môže Slovensko postúpiť, aj keď prehrá? (postupová matematika)Zverencom trénera Francesca Calzonu stačí na postup bod zo zápasu proti Rumunsku.
Ivan Mriškaut 11:4527
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Žiadne sprisahanie ani hanba. Slovensko a Rumunsko si dali útočnú hostinu, kvitujú vo svete