Plával som, akoby mi odrezali nohu, hneval sa Nagy

Richard Nagy bude na olympijských hrách reprezentovať Slovensko nielen v bazéne, ale zapláva si aj desaťkilometrovú trať v oceáne.
Richard Nagy bude na olympijských hrách reprezentovať Slovensko nielen v bazéne, ale zapláva si aj desaťkilometrovú trať v oceáne. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|7. aug 2016 o 05:19

Štyri roky si budem nadávať, že som mohol plávať finále, vravel slovenský plavec.

RIO DE JANEIRO. Je to disciplína plaveckej všestrannosti. Nedá sa porovnať s atletickým desaťbojom, ale v bazéne patrí medzi najťažšie.

Aj Michael Phelps po olympiáde v Pekingu povedal, že ešte nikdy netrpel v bazéne viac a už nikdy ju nechce plávať.

Polohové preteky na 400 metrov sa pomaly stávajú tromfovou disciplínou Richarda Nagya. Na svojej premiérovej olympiáde pri prvom štarte mal finále na dosah. Ušlo mu o 32 stotín sekundy.

„Prvú polovicu som plával, akoby mi odrezali nohu. Tam som stratil hádam aj dve sekundy. V duchu som si hovoril: Už zaber, už zaber. Ale nešlo to,“ hneval sa.

V polohových pretekoch plavec postupne vystrieda všetky plavecké štýly – motýlik, znak, prsia a kraul. Nagy má z dlhej polohovky striebro, ktoré získal v júni na majstrovstvách Európy.

Svoj čas v Riu posunul o 29 stotín. A prvú polovicu zaplával v skutočnosti rýchlejšie, hoci len o deväť stotín.

„Ale chcel som ísť ešte lepšie. Na tréningoch som sa na to sústreďoval a viem, že to nebolo rýchlejšie. Znak som išiel veľmi pomaly. Netuším však prečo,“ vravel.

Olympijské zlato v tejto disciplíne získal nakoniec Japonec Kosuke Hagino.

Má dve šance na reparát

Tridsaťdva stotín v takej dlhej disciplíne nie je veľký rozdiel. Aj Bratislavčan priznal, že to je strata, ktorá sa dá získať zlou obrátkou alebo o niečo slabšou dĺžkou jedného bazéna. 

„Naozaj je to nič. O to viac ma to mrzí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Plával som, akoby mi odrezali nohu, hneval sa Nagy