Nagy v plaveckom maratóne finišoval dvadsiaty: Bolo to drsné

Richard Nagy (v červenej čiapke) skončil dvadsiaty.
Richard Nagy (v červenej čiapke) skončil dvadsiaty. (Autor: SITA)
Sportnet|15. aug 2016 o 21:20

Slovák absolvoval preteky na desať kilometrov len tretí raz v kariére.

RIO DE JANEIRO. Slovenský plavec Richard Nagy obsadil v utorok na OH v Rio de Janeiro v maratóne na 10 km v otvorenom mori 20. miesto. Zlatú olympijskú medailu si v oceáne pri slávnej pláži Copacabana vybojoval po dramatickom záverečnom finiši Holanďan Ferry Weertman, o ktorého triumfe pred druhým Grékom Spirosom Gianniotisom musela rozhodnúť až cieľová fotografia.

Pre slovenského debutanta na OH to bol tretí súťažný štart v Riu. V bazénovom plávaní najprv 6. augusta skončil v národnom rekorde na výbornom 9. mieste na 400 m polohové preteky, keď mu finále ušlo len o pár desatín sekundy. Potom na 1500 m voľným spôsobom zaostal za očakávaním i jeho vlastným národným rekordom. Chystal sa vylepšiť dojem vo vlnách Atlantiku a podarilo sa mu to, pričom to bolo pre neho len tretíkrát, čo štartoval v tejto supernáročnej disciplíne.

"Bolo to nezvyčajne ťažké. Súperi nasadili tempo, čo sa zvyčajne nerobí, ale dal som do toho všetko. Bolo to tvrdé a drsné, každý si tam robil miestečko, veď bolo aj dosť žltých kariet a diskvalifikácie. Pre mňa bola nevýhoda, že to bolo menej o plávaní a viac o fyzických kontaktoch. Dnes uspeli skúsenosti, tie som nemal, ale neľutujem to. Nabudúce to bude azda lepšie," povedal po pretekoch Nagy.

Nagy skončil plavecký maratón dvadsiaty : fotogaléria

16.8.2016

So štartovým číslom jeden začal od začiatku napĺňať predsavzatie byť vpredu, aby sa vyhol zbytočným a nepríjemným stretom s rivalmi. na prvom z troch medzičasov bol ôsmy a na lídra Jarroda Poorta strácal čosi vyše minúty.

Na druhom medzičase bol 16. so stratou 1:25,7 minúty, ale potom sa vyviezol spolu s mimoriadne skúseným ruským favoritom Jevgenijom Dračevom a na treťom medzičase bol desiaty so stratou 44,7 sekundy na lídra. Počínal si teda statočne a bol stále v hre o výborné umiestnenie. Rozhodovalo sa až na poslednom 2,5 km úseku.

Poort nevydržal a odpadol, do popredia sa dostal Holanďan Ferry Weertman. Nagy sa tiež nevzdával, ale napokon dvojnásobnému najúspešnejšiemu športovcovi Slovenskej plaveckej federácie (2014 a 2015) došli sily a finišoval so stratou 35,6 sekundy na 21. pozícii.

Dvadsaťtriročný plavec J&T Sport team Bratislava ale potvrdil v Riu pozíciu najlepšieho slovenského plavca. Zverenec trénera Gabriela Barana a vicemajster Európy z Londýna na 400 m pol.pr. si olympijskú miestenku do Brazílie senzačne vybojoval na júnovej kvalifikácii v portugalskom Setúbale šiestym miestom.

Pred štyrmi rokmi na OH v Londýne zlatú medailu získal Oussama Mellouli z Tuniska pred strieborným Nemcom Thomasom Lurzom a bronzovým Kanaďanom Richardom Weinbergerom.

Diaľkové plávanie - 10 km:

1. Ferry Weertman (Hol.) 1:52:59,8 h

2. Spiros Janniotis (Gréc.) 1:52:59,8

3. Marc-Antoine Olivier (Fr.) 1:53:02,0

4. Cu Li-ťün (Čína) 1:53:02,0

5. Jordan Wilimovsky (USA) 1:53:03,2

6. Simone Ruffini 1:53:03,5

7. Federico Vanelli (obaja Tal.) 1:53:03,9

8. Janusari Hirai (Jap.) 1:53:04,6

...

20. RICHARD NAGY (SR) 1:53:35,4

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Nagy v plaveckom maratóne finišoval dvadsiaty: Bolo to drsné