Odľahlo mu, až keď vedel, že je dratovaný

Sportnet|29. jún 2006 o 00:00

Košice - V kanadskom Vancouveri si kluby vyberali najväčšie talenty svetového hokeja v drate NHL. Jednotkou sa stal americký obranca Erik Johnson,

ktorého si vybral klub St. Louis Blues. Johnson je prvým obrancom od roku 1996, keď Ottawa siahla na Chrisa Phillipsa, ktorý sa stal draftovou jednotkou. Dvojkou bol center Jordan Staal, po ktorom siahol Pittsburgh. Tretie v poradí vyberalo Chicago a napokon siahlo po Jonathanovi Toewsovi. Najvyššie draftovaným Európanom sa stal Švéd Nicklas Bäckström, ktorého si vybral Washington. Celkovo si v prvom kole vybrali kluby najviac Kanaďanov. Rekordný rok zažili Američania, keď v 1. kole vydraftovali až 10 hokejistov z USA. Kluby NHL však nesiahli na veľa slovenských hokejistov. V tohtoročnom drafte si vybrali iba štvoricu hráčov spod Tatier! Najvyššie draftovaným Slovákom sa stal Tomáš Marcinko. Košického centra si vybral zo 115. miesta v 4. kole New York Islanders. V ďalšom kole siahol po Slovákovi Tomášovi Záborskom z Dukly Trenčín druhý klub z New Yorku - Rangers. Vancouver si v 6. kole vybral ako 167. v poradí rodáka z Prešova Juraja Šimeka, ktorý však už dlhšie pôsobí vo Švajčiarsku. Rangers majú po tohtoročnom drafte práva aj na ďalšieho Slováka Lukáša Zelísku. Rodák z Martina pôsobil v poslednej sezóne v Třinci.

Tomáš Marcinko už ako šestnásťročný okúsil seniorskú extraligu. Vysoký útočník cestoval s rodičmi na draft do Kanady. Už dávnejšie sa v súvislosti s týmto Košičanom spomínalo, že by mal byť slovenskou jednotkou. A predpovede sa naplnili.

Tomáš, ste spokojný s tým, že po vás New York Islander siahol vo štvrtom kole?

"Myslím, že áno. Iste, ak by to bolo tretie kolo, bolo by to ešte lepšie, ale ak vás nedraftujú v prvom , tak je to vlastne jedno. Prvé kolo je aj prestížnou záležitosťou, to si môžete byť istý, že budete všetkým na očiach."

Mali ste indície, že by vás chceli najviac práve ostrovania z New Yorku?

"Keď som bol na pohovoroch v Toronte, tak som rozprával aj s predstaviteľmi tohto klubu. Ale spolu som mal pohovorov sedemnásť, teda s viac ako polovicou klubov NHL. Nikdy si nemôžete byť istý tým, kto si vás vyberie. Lebo ešte aj počas draftu sa dejú výmeny."

Je New York Islanders klubom o ktorom ste snívali?

"Mne bolo jedno kto si ma vyberie, podstatné bolo, aby som bol draftovaný."

No sú kluby, kde sa viac spoliehajú na drahé hviezdy a mladí hráči nemajú veľa priestoru...

"To je síce pravda, ale za dva roky sa môže aj tak situácia zmeniť. Aj tak sa osemnásťroční hráči do kolotoča NHL veľmi nedostávajú."

Takže ešte toto leto pôjdete do kempu?

"Určite. Mal by som ísť aj do kempu nováčikov a potom aj do kempu tímu Islanders."

Zvažujete teraz, či zotrvať na Slovesnku, alebo tak, ako mnohí, dať prednosť juniorskej súťaži v zámorí?

"Predpokladám, že pôjdem do juniorky, ale na sto percent to isté nie je. Už vlani ma draftoval klub Barriecolts z OHL, takže by som šiel do Kanady."

Na čo predovšetkým budete v súvislosti s draftom spomínať?

"Na krásny Vancouver, na halu Canuks, v ktorej bolo strašne veľa ľudí. Bol som tam dosť nervózny, až do momentu, keď som už vedel, že som draftovaný. Vtedy mi odľahlo. Všetko sa to dialo dole na ploche. Boli tam stánky klubov a veľké pódium. fanúšikovia, hráči, ich rodiny sedeli na tribúnach. Prvé kolo trvalo tri hodiny, lebo každý hráč tam šiel na pódiu, prevzal dres, poskytol rozhovor. Ja som šiel už len ku kóji, ktorá patrila Islanders. Strávili sme tam asi šesť hodín, bol to zážitok."

Strastiplná cesta

Do Vancouveru cestoval hokejista Tomáš Marcinko aj s rodičmi, lebo pozvánka na draft znela pre celú rodinu. Jeho otec, Miroslav, v uplynulej sezóne ešte asistent trénera pri A tíme HC Košice sa domov vrátil predovšetkým uťahaný. "Z Vancouveru sme odlietali v nedeľu popoludní a do Košíc prišli v utorok predpoludním. Do Londýna sme doleteli s meškaním, pätnásť minút nám chýbalo, aby sme chytili ďalšie lietadlo. A tak sme museli čakať na spoj do Prahy šesť hodín. Odtiaľ sme zase nemali spojenie do Košíc a tak sme namiesto pondelka prišli až v utorok," popisoval Miroslav Marcinko strastiplnú cestu po ktorej spal jeho syn takmer 24 hodín. Otec bol však spokojný s tým, ako to v Kanade dopadlo. "Štvrté kolo určite nie je zlé. Som rád, že som videl, aký je ten draft veľký cirkus."

Slováci v tohtoročnom drafte: 115. (4. kolo) Tomáš Marcinko (center, New York Islanders/ právo na výber od Phoenixu), 137. (5.) Tomáš Záborský (krídlo, New York Rangers/ právo na výber od Vancouveru), 167. (6.) Juraj Šimek (krídlo, Vancouver), 204. Lukáš Zelíska (center, New York Rangers).

Tucet najvyššie draftovaných Slovákov v histórii NHL:

1. 2000 - Marián Gáborík (1. kolo/3.) - Minnesota

2. 1992 - Róbert Petrovický (1. kolo/9.) - Hartford

3. 1999 - Branislav Mezei (1. kolo/10.) - NY Islanders

2004 - Boris Valábik (1. kolo/10.) - Atlanta

5. 1997 - Marián Hossa (1. kolo/12.) - Ottawa

6. 2005 - Marek Zagrapan (1. kolo/13.) - Buffalo

7. 2000 - Marcel Hossa (1. kolo/16.) - Montreal

8. 1997 - Róbert Döme (1. kolo/17.) - Pittsburgh

9. 2004 - Andrej Meszároš (1. kolo/23.) - Ottawa

10. 1999 - Kristián Kudroč (1. kolo/28.) - NY Islanders

11. 1982 - Peter Ihnačák (2. kolo/25.) - Toronto

12. 1991 - Žigmund Pálffy (2. kolo/26.) - NY Islanders

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Odľahlo mu, až keď vedel, že je dratovaný