Oceliari majú viacerých adeptov na trénera

(Autor: TASR/František Iván)
Patrik Fotta, Judita Čermáková|3. jan 2018 o 11:29

Angažovanie súčasnej dvojice by malo byť iba dočasné riešenie.

Noví tréneri oceliarov: fotogaléria

3.1.2018

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Hokejistov HC Košice viedla v stredajšom zápase s Trenčínom už nová trénerská dvojica Marcel Šimurda a Peter Bartoš.

Vedenie oceliarov pre neuspokojivé výsledky a herný prejav mužstva odvolalo Milana Jančušku a Jerguša Baču, ktorí viedli tím od začiatku aktuálnej sezóny.

Záver kalendárneho roka nezastihol košických hokejistov v ideálnej forme, keď prehrali tri duely v rade. Vedenie klubu preto pristúpilo k radikálnemu kroku.

„Na mimoriadnom zasadnutí Správnej rady, ktoré sa uskutočnilo 2. januára sme sa rozhodli, že ukončíme spoluprácu s trénermi Milanom Jančuškom a Jergušom Bačom. Hlavnými dôvodmi boli neuspokojivé výsledky, herný prejav mužstva a postavenie v tabuľke, ktoré nezodpovedá našim ambíciám a z môjho pohľadu ani schopnostiam hráčskeho kádra,“ povedal prezident HC Košice Július Lang a dodal.

„Nová trénerská dvojica, ktorá povedie mužstvo je Marcel Šimurda ako hlavný tréner a Peter Bartoš ako asistent. Chcel by som zdôrazniť, že ide o dočasné riešenie a vedenie veľmi aktívne pracuje na tom, aby sme túto dvojicu doplnili ešte o jedného trénera v čo najkratšom čase.“

Rokovania s potenciálnymi adeptmi sa ešte nezačali

O tom, či plánujú oceliari priviesť kormidelníka zo zahraničia alebo pôjde o slovenského kouča, zatiaľ hovoriť nechcú.

„Úprimne poviem, že rokovania s potenciálnymi adeptmi ešte nezačali. Zatiaľ sme urobili medzikrok tým, že sme dočasne poverili vedením mužstva našich odchovancov. Chceme dať šancu novej generácii trénerov. Už máme nejaké mená na stole, ale zatiaľ sme s týmito ľuďmi nehovorili. Vyberáme zo šiestich až siedmich kandidátov. Nechceme to uponáhľať a preto sme si nestanovili žiadny časový horizont. Chceme sa sústrediť na to, aby sme priviedli kvalitného trénera,“ uviedol Lang.

O tom, prečo si vedenie oceliarov vybralo na post trénerov práve tandem Šimurda – Bartoš, viac prezradil výkonný riaditeľ klubu Rastislav Rusič.

„Potrebovali sme riešiť situáciu, aby sme udržali tím pokope tak ako je. Najlepšie poznajú toto prostredie naši chlapci. Marcel Šimurda už v minulosti pôsobil pri A-tíme. Nemali sme s týmto rozhodnutím žiaden problém a netreba za tým nič hľadať. Chceme nájsť ešte jedného trénera, ale zatiaľ je všetko len v písomnej podobe a s nikým nerokujeme,“ skonštatoval Rusič.

Zůbek: Potrebujeme zmeniť duch mužstva

Vedenie klubu nevylučuje ani prípadné zmeny v hráčskom kádri.

„Ide o symbiózu medzi trénermi a hráčmi. Bolo jednoznačne dokázané, že v konštelácii v akej sme boli, nám to nefungovalo. Od nových trénerov bude záležať na tom, aby z mužstva vytiahli čo najväčší potenciál,“ povedal Lang, ktorého doplnil športový manažér klubu Pavol Zůbek.

„Sme v procese, kedy sa tak ako aj ostatné kluby zaujímame o to, aby káder ešte prešiel nejakou zmenou. Momentálne sme aj v dostatočnom počte, hoci sa nám stali nejaké zranenia, ale s tými sa musí vedieť vyrovnať každé mužstvo. Potrebujeme zmeniť duch mužstva a zápal do hry. Pracujeme na tom, aby sa v kádri udiali zmeny, či už smerom dnu alebo von.“

Šimurda chce klubu vrátiť dôveru

Nový hlavný tréner oceliarov Marcel Šimurda prijal ponuku bez zaváhania.

„Veľmi si vážim príležitosť, ktorú nám vedenie klubu dalo. V Košiciach som začínal ako dvanásťročný a prešiel som si všetkými kategóriami. Podarilo sa mi tu vyhrať aj majstrovský titul a splniť si jeden veľký sen. Teraz by som to všetko chcel klubu vrátiť späť. Na druhej strane je to zaväzujúce a pre mňa osobne je to obrovská zodpovednosť byť vo funkcii hlavného trénera. Budem sa snažiť urobiť to najlepšie ako len viem. Samozrejme, s Petrom Bartošom nespravíme nič, pokiaľ nám nepomôžu chlapci. Mohol by prísť akýkoľvek tréner, ale pokiaľ mužstvo neťahá za jeden povraz, nedosiahne žiaden výsledok. Chceme stavať na kolektívnom výkone a urobíme maximum pre to, aby sme boli úspešní,“ uviedol Šimurda.

Vlani pôsobil bývalý skvelý útočník HC ako asistent skúseného trénera Rostislava Čadu, od ktorého sa veľa naučil.

„Bol to férový a normálny človek, ktorý mi toho dal veľa po profesionálnej stránke. Spoločne s Petrom si sadneme a porozprávame sa o veciach. Verím, že spoločnými silami sa budeme môcť posunúť ďalej,“ skonštatoval Šimurda, ktorý od hráčov nebude požadovať, aby mu vykali.

„S niektorými chlapcami sme spolu hrali, takže to necháme v normálnej a zdravej úrovni. Hráči vedia, ako k tomu majú pristupovať.“

O tom, aké mohli byť dôvody, prečo išli Košice herne aj výsledkovo dole, sa nový lodivod vyjadrovať nechcel.

„Nerád by som hodnotil prácu mojich predchodcov, to mi vôbec neprináleží. Budeme sa snažiť ísť zápas od zápasu a ťahať za jeden povraz, hoci je to otrepaná fráza, ale bez toho sa nepohneme,“ uviedol Šimurda.

Bartoš: Hráčom treba ukázať správnu cestu

Peter Bartoš sa len nedávno oficiálne rozlúčil s aktívnou kariérou a chcel sa naplno venovať trénovaniu mládeže, keď prišla nečakaná ponuka.

„Vôbec som to nečakal. Počas tréningu mládeže prišla informácia, aby som sa dostavil za vedením klubu. Povedali mi, čo je vo veci a ja som neváhal ani minútu. Väčšinu chlapcov dobre poznám, sú tu samí kvalitní hráči a už je len na nás, aby sme spravili dobré výsledky,“ povedal Bartoš.

Žiadne radikálne zmeny v hernom systéme nová trénerská dvojica zatiaľ nechystá.

„Myslím si, že tu nie je čo meniť. Treba chalanom len ukázať správnu cestu, aby začali zo seba dávať to, čo vedia. Chce to predovšetkým čas, aby sme si na seba zvykli a uvidíme, čo bude ďalej,“ uviedol Bartoš a na margo rozdelenia kompetencií s hlavným trénerom dodal.

„Marcel bude mať na starosti útočníkov a ja ako asistent budem riadiť obranu. Budeme spolu veľa komunikovať a dôležité je, že máme, ako sa hovorí, rovnakú krvnú skupinu. Obaja do toho chceme dať maximálny výkon.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Oceliari majú viacerých adeptov na trénera