Zaskočili velikánov. Ďalšie prekvapenia pandémia nedovolí

Rovinka, Bešeňová i Príbelce prekvapili v Slovnaft Cup-e.
Rovinka, Bešeňová i Príbelce prekvapili v Slovnaft Cup-e. (Autor: facebook)
Michal Šášky|11. mar 2021 o 17:30

Pozrite si tri najväčšie prekvapenia, ktoré priniesol tohtosezónny Slovnaft Cup.

BRATISLAVA. Nezvyčajná doba si vyžaduje nezvyčajné riešenia. Aktuálnym príkladom je Slovnaft Cup, kde si viaceré mužstvá vybojovali postup do vyraďovacej časti bez boja.

Dôvodom je pretrvávajúca pandémia koronavírusu, ktorá automaticky vyradila viaceré menšie kluby, pretože podľa aktuálne platných opatrení nemôžu hrať, ba ani trénovať.

Najľahšiu cestu do osemfinále mala Dunajská Streda, ktorej stačilo vyhrať len zápas v Piešťanoch. Odložený zápas 3. kola na ihrisku FC Pata sa uskutočniť nestihol.

Viacerí fortunaligisti sa ešte mali stretnúť s klubmi z malých miest či obcí, postúpili však do osemfinále automaticky.

Nie všetci však pohárovú jeseň prežili a na jar sa tak v Slovnaft Cup-e už nepredstavia. Pozreli sme sa na najzaujímavejšie momenty, ktoré dosiaľ priniesol tento ročník slovenského pohára.

Senica najprv vyhrala 7:0, potom vypadla

Prvým vypadnutým favoritom sa stal FK Senica. Aj keď vstúpil do Slovnaft Cup-u vysokým víťazstvom proti treťoligovému SFC Kalinkovo (7:0), v ďalšom kole mu vystavil nečakanú stopku súper tiež z tretej najvyššej súťaže TJ Rovinka (2:3).

Vtedajší tréner Anton Šoltis pritom postavil viacerých hráčov prvého tímu. V základe nechýbali Ólaffson, Nemec, Duda, Moses Eneji, Košťál či Malec, z lavičky naskočili aj Šimčák či Piroska. Na postup to ale nestačilo.

„V pohároch sa dejú zázraky a jeden sa dnes podaril nám. Mali sme kus šťastia, ale hrali sme výborne. Pre takúto dedinu je to veľký úspech,“ hovoril vtedy tréner Rovinky Karol Brezík.

Obec v Bratislavskom kraji mala privítať vo 4. kole na domácej pôde Michalovce. Tie sa natrápili v predchádzajúcich kolách s Kalšou (2:1) i Vranovom nad Topľou (3:1), po predposlednom kole základnej časti Fortuna ligy boli dokonca posledné v tabuľke.

Zlá epidemiologická situácia na Slovensku ale Rovinke pokus o ďalšiu senzáciu nedovolí.

Vyradili Nitru, no Slovan nevyzvú

Na jeseň vypadli z pohárovej súťaže dvaja fortunaligisti a štyria účastníci druhej ligy. Tým druhým favoritom z najvyššej súťaže bola Nitra.

Aj keď sa šepkalo, že pod Zoborom nie je ideálna nálada a v klube panuje nestabilná finančná situácia, po suverénnom víťazstve v 2. kole vo Zvolene (5:0), výbuch v ďalšom kole proti Príbelciam (1:2) predsa len prekvapil.

Nitrania, v zostave s výrazným pretlakom hráčov prvého tímu, absolútne zlyhali už v úvode. Po desiatich minútach prehrávali o dva góly, skóre neskôr len upravil striedajúci Alen Mustafič, kmeňový hráč bratislavského Slovana.

„Ešte teraz sa trasiem, mám obrovské zimomriavky. Fandili sme ako o život, aby sme to udržali do konca. Súper nás tlačil, ale ubránili sme sa,“ tešil sa po zápase podpredseda štvrtoligového klubu a zároveň starosta obce Tibor Čierny.

Príbelce mali privítať vo 4. kole vzácnu návštevu, na ihrisko malej obce v okrese Veľký Krtíš mal pricestovať 10-násobný slovenský majster Slovan Bratislava.

Belasí sa natrápili v Beluši (2:0), čo stálo miesto trénera Jána Kozáka, k postupu cez Kvašov (6:0) pomohol jedným gólom aj Vladimír Weiss. Do osemfinále ale postúpili automaticky.

Čierny deň pre druholigistov

Na 16. september v zlom spomínajú viacerí favoriti. V jeden deň totiž vypadli až traja účastníci druhej najvyššej súťaže – Púchov prehral v Bešeňovej (1:2), Trebišov neuspel v Spišskom Podhradí (1:2) a Bardejov vypadol po dráme v Kežmarku (1:1, 7:8 pk).Stalo sa tak len deň po tom, ako Poprad prekvapivo padol na pôde ŠK Belá (0:1).

Zatiaľ čo Spišské Podhradie je účastníkom III. ligy, Púchov a Bardejov vyradili súperi až z piatej ligy. Najšokujúcejší výsledok tak dosiahli hráči OŠK Bešeňová, ktorí zdolali súpera lepšieho o tri ligové úrovne v riadnom hracom čase.

Treba ale dodať, že za piatoligistu nastúpili viaceré známe mená. Hrajúci 34-ročný tréner Jozef Kapláň má za sebou niekoľko zápasov v 2. lige, nechýbal ani 39-ročný asistent trénera MFK Ružomberok Marek Sapara a ďalšie bývalé opory prvoligistu - 37-ročný Štefan Zošák a 30-ročný Mário Almaský – dokonca skórovali. A to ešte na lavičke sedel Miroslav Božok.

„Pre Bešeňovú to bol pamätný zápas. Vyhrali sme síce len 2:1, no už do polčasu mohlo byť 4:0. Mladí chlapci z Púchova boli síce šikovní, ale mysleli si, že si prídu zahrať futbalík na dedinu, dajú päť či šesť gólov a pohodlne postúpia. Keď súpera podceníte, máte skrátka problém. A my sme to skúsenosťami a kvalitou zvládli,“ zaspomínal si pre Sportnet na zápas Marek Sapara.

Bývalý 38-násobný reprezentant by si už zrejme vo 4. kole dres Bešeňovej neobliekol. Súperom malej obce so 656 obyvateľmi mal byť ďalší druholigista z Komárna.

„V Bešeňovej mám blízke vzťahy, spoločenské, kamarátske a vlastne aj rodinné, veď Števo Zošák je môj švagor. Je tam vynikajúce prostredie, perfektné ihrisko a ďalšie športoviská, naozaj bola radosť tam hrať. Absolvoval som dva zápasy, ale mám permanentný problém s kolenom, málo času na tréningy, a to telo cíti. Už na tom nie som zdravotne tak dobre, aby som mohol hrávať,“ vyznal sa Sapara.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zaskočili velikánov. Ďalšie prekvapenia pandémia nedovolí