Najrýchlejšia šprintérka v ex-Československu je z Michaloviec. Po nej sa lúčil Usain Bolt

V Ostrave v roku 2017 s náskokom vyhrala beh na 100 metrov.
V Ostrave v roku 2017 s náskokom vyhrala beh na 100 metrov. (Autor: Čokoládová tretra)
Jaroslav Vrábeľ|5. apr 2019 o 00:00

Prvá reakcia trénera: Videl si to?! Vyhrala pred 15-tisíc divákmi Zlatej tretry v Ostrave.

Malá talentovaná atlétka z východného Slovenska: fotogaléria

4.4.2019

KOŠICE, MICHALOVCE. Prváčka zo Základnej školy Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach Nelka Kucáková v apríli 2017 ešte ani nevedela, čo je to atletika.

No o dva mesiace neskôr z nej už zrazu bola najrýchlejšia sedemročná bežkyňa v celom bývalom Československu.

A stala sa ňou naozaj štýlovo.

Na vypredanom ostravskom štadióne pred 15-tisíc divákmi počas legendárneho mítingu Zlatá tretra, kde sa v behu na 100 metrov aj s Jánom Volkom megahviezda Usain Bolt lúčil s kariérou, suverénne vyhrala tiež stovku v Superfinále šprintu dievčat do 7 rokov pod názvom Čokoládová tretra.

Minulý rok ako jediná osemročná v kategórii do 9 rokov, teda proti o rok starším, navyše už v náročnejšej disciplíne na 200 metrov postúpila so siedmym najlepším časom.

Nakoniec v Superfinále v Ostrave finišovala tesne na skvelom druhom mieste.

Vlani ako najmladšia v kategórii finišovala tesne druhá, rozhodovala až cieľová fotografia. Na snímke je práve napínavý súboj o 2. až 4. miesto, ktorý Nelka zvládla.
Vlani ako najmladšia v kategórii finišovala tesne druhá, rozhodovala až cieľová fotografia. Na snímke je práve napínavý súboj o 2. až 4. miesto, ktorý Nelka zvládla. (Autor: archív)

Dnes deväťročná tretiačka Nelka trénuje okrem atletiky i hádzanú a gymnastiku.

A v behu ako členka klubu Atletika Košice preteká dokonca aj proti o tri roky starším dievčatám.

Najlepšia v dvoch štátoch. Tréner: Videl si to?!

„Momentálne je vo svojej vekovej kategórii najlepšia u nás aj v Čechách,“ hodnotí talent malej Michalovčanky jej klubový tréner a bývalý československý reprezentant v behu na 400 metrov cez prekážky Stanislav Návesňák.

Ten kedysi vo federálnom národnom tíme pôsobil spolu aj s oštepárskym rekordérom a dnešným ambasádorom českej Čokoládovej tretry Janom Železným.

„Už v škôlke aj v škole si učiteľky všimli, že je rýchlejšia ako iné dievčatá a poráža i chlapcov. Jej triedna učiteľka Ingrid Štefanisková ju preto už v prvom ročníku spolu s ďalšími šikovnými deťmi zo ZŠ T. J. Moussona (v behu na 200 m zvíťazila a do Ostravy postúpila aj Kiarka Červenáková – pozn. red.) prihlásila v apríli 2017 na poslednú chvíľu do Čokoládovej tretry. Predtým Nelka beh vôbec netrénovala, išla tam bez prípravy, len tak si to vyskúšať,“ spomína jej otec Peter Kucák.

Prezradil, že pôvod jej bežeckých génov ostáva preňho aj jeho manželku záhadou, keďže nikto v rodine predtým vážnejšie nešportoval, ak sa neráta dedinský futbal.

„Videl si to?! Takto nejako sme reagovali, keď sme ju prvýkrát videli bežať v Košiciach na štvrťfinálovom kole. Bola jasne najrýchlejšia zo všetkých, dokonca na česko-slovenské Superfinále do Ostravy postúpila s najrýchlejším časom aj spomedzi všetkých chlapcov a tam si ho ešte zlepšila (na 16,54 s – pozn. red.),“ opisuje Návesňák.

Do tretice chcú medailu aj čokoládu

„Superfinále Čokoládovej tretry sa bežalo pred plným štadiónom pred slávnostným otvorením Zlatej tretry. Deti sa museli odovzdať organizátorom asi trištvrte hodiny pred štartom. Z obrovského priestoru štadióna boli vyplašené, nevedeli, kam ich vedú, len že majú behať. Navyše Nelka čakala, že štartér povie „Pripraviť sa, pozor, štart!“, ale povedal len „Pozor, štart!“, takže vyštartovala posledná, ale predbehla všetkých! Bolo to úžasné!“ emotívne prežívali Nelkini rodičia v 15-tisícovom kotli jej prvý triumf, na ktorý nikdy nezabudnú.

Za víťazstvo dostala polmetrovú čokoládovú maxifigúrku tretry z rúk majstra sveta Jana Železného a tričko s podpisom ďalšej atletickej celebrity Usaina Bolta.

„Potom sme ešte niekoľko hodín strávili na štadióne v extrémnom teple, kde sa nám trofej roztopila, zlomila a rozpadla... Minulý rok, keď bola Nelka druhá, sme nevedeli, že aj za druhé miesto sa získava čokoládová tretra. Keďže predvlani sa oceňovali iba víťazi, tak sme si ju nešli prevziať a opäť sme ,,čokotretru“ nemali... Azda budeme mať šťastie tento rok!“ smeje sa otec.

Prvá čokoládová tretra sa roztopila...
Prvá čokoládová tretra sa roztopila... (Autor: archív)

Dcéra sa už totiž čoskoro chystá pri svojej tretej účasti na Čokoládovej tretre a druhýkrát v kategórii do 9 rokov na dvojstovke opäť útočiť na medailu a teda aj na sladkú megafigúrku.

„Ľahké to nebude, len z Česka je už prihlásených skoro 500 škôl.“

Kucák vraví, že mali šťastie, že natrafili na učiteľku Štefaniskovú a trénera Návesňáka, ktorí si všimli Nelkin talent a naďalej sa jej venujú.

Jedinečné podujatie pre najmenších

Práve Košičan Stanislav Návesňák stojí za vznikom projektu Čokoládová tretra Slovensko v roku 2017 a jeho pripojením sa k tomuto tradičnému českému podujatiu s veľkolepým medzinárodným spoločným Superfinále na celosvetovo prestížnom atletickom mítingu dospelých Zlatá tretra v Ostrave.

„V Česku má Čokoládová tretra už viac než 50-ročnú tradíciu, láka deti k atletike a tým najlepším umožňuje zažiť atmosféru Zlatej tretry.“

Vysvetľuje, že na Slovensku v rámci športu na základných školách sa síce konajú atletické súťaže (okresné, krajské, celoštátne kolá), ale len pre druhý stupeň, teda pre deti od 11 rokov vyššie, čiže pre najmladšie vekové skupiny žiadne podobné preteky neexistovali.

„Čokoládová tretra je nádherný atletický projekt, motivácia a príležitosť pre deti od 6 do 11 rokov z celého Slovenska, ktoré väčšinou ešte netrénujú, len rady behajú a možno sa v nich skrýva talent. Tie 6- a 7-ročné bežia stovku, 8- a 9-ročné dvojstovku a 10- a 11-ročné 300 metrov. Zvlášť chlapci a zvlášť dievčatá. Z regionálnych štvrťfinálových kôl sa postupuje do celoslovenského finále, odtiaľ do spoločného semifinále v Čechách a najlepší nakoniec bežia česko-slovensko-poľské Superfinále v Ostrave pred 15-tisíc divákmi, kde môžu stretnúť aj svetové atletické osobnosti a získať neuveriteľné zážitky na celý život,“ opisuje Návesňák.

Dopĺňa, že po triumfe Nelky Kucákovej v roku 2017 a jej minuloročnom striebre si ešte ďalšie slovenské deti vlani v Superfinále vybehali dve zlatá (Paťka Bieliková zo Žiaru nad Hronom vyhrala stovku a Samuel Nduka z Nitry trojstovku).

Slovensko si tak minulý rok z Ostravy donieslo domov až šesť z celkovo 18 medailí.

„Možno sa raz práve tieto naše malé nádeje budú chcieť vyrovnať aj takej šprintérskej hviezde, akou je dvojnásobná majsterka sveta v behu na 200 metrov Dafne Schippers z Holandska, ktorou sa v Ostrave mohli na vlastné oči inšpirovať. Čokoládová tretra si získava na Slovensku medzi deťmi, rodičmi, učiteľmi a trénermi skvelé meno. Vlani v SR celkovo súťažilo vyše 1 200 detí a opäť sme objavili ďalšie talenty,“ teší sa jej zakladateľ.

Čoskoro sa uskutoční 3. ročník Čokoládovej tretry: fotogaléria

4.4.2019

Registrácia je už otvorená

Od 1. apríla odštartovala bezplatná registrácia na slovenskú Čokoládovú tretru 2019 (www.cokoladovatretra.sk, FB CokoladovatretraSlovensko).

Do 17. mája môžu prihlasovať školy žiakov, ale aj individuálne rodičia svoje deti.

Ako novinka tento rok pribudnú základné kolá, ktoré vo svojich mestách organizujú ZŠ v Michalovciach a atletický klub v Žiari nad Hronom.

Na východnom Slovensku sa uskutoční už tradičné štvrťfinálové kolo v Košiciach.

Na tartanovom ovále štadióna na Watsonovej ulici 22. mája opäť nebudú chýbať ambasádorky tohto podujatia, známe košické dvojičky, dlhoročné reprezentantky a účastníčky elitných svetových pretekov Janka a Danka Velďákové, ktoré sa popri končiacich profesionálnych kariérach začínajú venovať trénovaniu detí.

Napríklad vlani prišlo na košické štvrťfinálové kolo, ktoré sa konalo v centre mesta na Hlavnej ulici, viac ako 500 detí z 29 škôl z celého východného Slovenska.

Na tohtoročné štvrťfinálové kolo Čokoládovej tretry v Bratislave 21. mája zavíta ďalšia tvár projektu, náš aktuálny halový majster Európy, šprintér Ján Volko.

Do slovenského finále sa prebojuje spolu 144 detí, teda po 72 z Bratislavy aj Košíc.

Osobne ich budú povzbudzovať ambasádori našej tretry, sestry Velďákové i Volko.

Slovenské finále sa pobeží 5. júna v Košiciach. Z neho postúpi 10 najlepších v každej kategórii, spolu 60 detí, do medzinárodného semifinále 19. júna v Ostrave.

A napokon osem najlepších v každej zo šiestich disciplín v medzinárodnom semifinále ide do finále na IAAF World Challenge Zlatá tretra Ostrava 20. júna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Najrýchlejšia šprintérka v ex-Československu je z Michaloviec. Po nej sa lúčil Usain Bolt