Do reprezentácie sa vracia iný Lobotka. Je najlepší vo svete

Stanislav Lobotka.
Stanislav Lobotka. (Autor: TASR - Michal Svítok)
Michal Šášky|30. aug 2021 o 18:35

Pozrite si, ako hrali Slováci v zahraničí.

BRATISLAVA. Pred štvrťrokom ho mnohí zatracovali. V Neapole zohrieval lavičku, prenasledovali ho zdravotné ťažkosti.

Ak hral, bolo vidieť resty v kondícii i sile. Väčšinou naskočil ako náhradník, prípadne ho tréner v druhom polčase striedal.

Chýbala mu pohoda aj iskra. V defenzíve bol slabý, smerom dopredu nezvykle často kazil.

„Tréner Gattuso nemá problém s Lobotkom, ale chce hráčov, ktorí veľa nabehajú. Myslím si, že by mal schudnúť,“ vravel v zime Giovanni Frezzetti, reportér denníka La Gazzetta dello Sport, ktorý je expertom na SSC Neapol.

Stanislav Lobotka sa však vráti iný. Ako líder.

Pozrite si rebríček najlepšie hodnotených Slovákov v zahraničných súťažiach.

Nemal ísť ani na EURO

Pred tromi mesiacmi bol hlavnou témou nominácie Slovenska na európsky šampionát. Kritizovali ho fanúšikovia aj odborníci, vo svojej osobnej nominácii ho vynechal aj bývalý spoluhráč Martin Škrtel.

"Brať na vrcholné podujatie nepripraveného futbalistu je samovražda. Pre trénera i hráča. Pripraveného Lobotku Slovensko potrebuje, nepripraveného nie," písal v komentári redaktor Sportnetu Juraj Berzedi.

Tréner Štefan Tarkovič ho na EURO zobral, no šancu mu dal len na posledný polčas. Proti Španielsku vtedy celý tím vybuchol, prehral 0:5.

Za šampionát dostal Lobotka vedno s Michalom Ďurišom najnižšiu známku, nestihol predviesť nič zo svojho umenia.

Za krátky čas sa situácia výrazne zmenila. Z Neapola odišiel tréner Gennaro Gattuso, ale aj hviezda stredu poľa Tiemoué Bakayoko.

Na lavičku Neapola zasadol Luciano Spalletti a Stanislav Lobotka sa stal oporou jeho tímu. 

Stále to nie je hviezdny Lobotka, ako býval v najlepšej forme. Je však na najlepšej ceste k nemu. 

Lobotka je najlepší z najlepších

Lobotka patrí medzi desať najdrahších posíl v histórii Neapola. Keď začiatkom roka 2020 prichádzal, mal povesť jedného z najperspektívnejších defenzívnych stredopoliarov na svete.

V úvode sezóny 2021/2022 dostal novú šancu potvrdiť svoje kvality v Serii A. V oboch úvodných kolách odohral 90 minút, prvýkrát od júla 2020.

A v oboch dostal nadpriemerné hodnotenia. Po nedeľňajšom zápase v Janove mu špecializovaný portál SofaScore.com udelil známku 7.4. Žiadny zo Slovákov v zahraničí nehral lepšie.

TOP 5 najlepších Slovákov v elitných súťažiach vo svete podľa hodnotení.
TOP 5 najlepších Slovákov v elitných súťažiach vo svete podľa hodnotení. (Autor: SofaScore.com)

pred týždňom, po prvom kole talianskej súťaže, patril medzi päticu najlepších Slovákov v európskych súťažiach. Teraz preskočil tradične aktívneho Tomáša Suslova z Eredivisie, kapitána Mareka Hamšíka i vo forme hrajúceho Alberta Rusnáka z Real Salt Lake.

Posledný menovaný sa do nominácie nezmestil.

O slovo sa hlásia viacerí

Slovenská futbalová reprezentácia pokračuje v úvode septembra v kvalifikácii o postup na MS 2022 tromi náročnými zápasmi - najprv v Slovinsku (1.9.) a následne doma s favorizovaným Chorvátskom (4.9.) a Cyprom (7.9.).

Lobotkovi za ten čas vyrástla v reprezentácii konkurencia. Uzdravený Jakub Hromada hrá síce len českú ligu, ale zaradil sa okamžite medzi opory reprezentácie.

Na dvere základnej zostavy však v úvode novej sezóny klopú viacerí. O miesto by nemal prísť kapitán Marek Hamšík, ktorý hrá solídne v tureckom Trabzonspore.

Tradične vysoké hodnotenia má tiež vekom tínedžer Tomáš Suslov. Krídelník alebo ofenzívny stredopoliar Groningenu sa pravidelne zaraďuje medzi najlepších hráčov, v poslednom rebríčku je tesne za Lobotkom.

Na treťom mieste figuruje Martin Valjent. V tíme nováčika La Ligy je oporou, podáva stabilne dobré výkony aj v La Lige.

Jeho reprezentační spoluhráči Ľubomír Šatka (Lech Poznaň) a Dávid Hancko (Sparta Praha) však hrajú súťaž, v ktorej SofaScore hráčov nehodnotí.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Do reprezentácie sa vracia iný Lobotka. Je najlepší vo svete