Lobotka si uplietol na seba bič. Aby si to nešiel na EURO len odsedieť

Stanislav Lobotka.
Stanislav Lobotka. (Autor: TASR/PA)
Juraj Berzedi|21. máj 2021 o 00:45

Patrí Stanislav Lobotka na EURO 2020?

Ján Kocian (bývalý reprezentačný tréner)

Je to na hrane. Nie je to o tom, že by nehral posledný mesiac či dva. Ale poriadne nehráva posledný rok a pol. Prestup do Neapola mu nesadol. Jeho minutáž hovorí za všetko. V stredovej formácii slovenskej reprezentácie sú hráči ako Patrik Hrošovský či Jakub Hromada, ktorí sa chytili v posledných zápasoch. Momentálne tréner Štefan Tarkovič nemusí byť upätý len na Lobotku.

Áno, my tréneri pozeráme na hráča a sledujeme jeho dobré veci, čo spravil pre reprezentáciu, aké zápasy odohral, ako je zohratý s Marekom Hamšíkom. To všetko sa zohľadňuje. Na druhej strane je tu jeho chabá minutáž. Nevidím veľkú nádej na to, aby hral v základnej zostave. Momentálne je to polčasový hráč.

Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol.
Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol. (Autor: TASR/AP)

Na rozhodujúce fázy zápasu sa málokedy striedajú takýto hráči. Keď prehrávate, skôr dáte do zápasu hráčov, ktorí ho môžu rozhodnúť, útočníkov či krídelníkov, ktorí sa vedia dostať do gólovej situácie. Lobotka hrá ďaleko od súperovej bránky. Ak budeme horieť, tréner skôr postaví defenzívnejšieho hráča. Bojím sa, aby si to nešiel na šampionát len odsedieť.

Pozrime sa tiež, proti akým súperom budeme hrať. Na pozíciu defenzívneho stredopoliara nepotrebujeme až takú kreativitu, ktorú má Lobotka väčšiu ako Hrošovský či Hromada.

Budeme hrať so súpermi, ktorí budú v pozícii favorita, budeme viac pod tlakom a hrať zo zabezpečenej obrany. Viac sa tam bude vyžadovať súbojový hráč. V tomto ťahá Lobotka za kratší koniec. Ak pôjde na EURO, zrejme aj on sám ráta s tým, že nebude mať dôležitú rolu v tíme.

Ladislav Jurkemik (bývalý reprezentačný tréner)

Dlho nehral. Je to skúsený hráč, ktorý v niektorých situáciách môže pomôcť. Keď budeme vyhrávať, potrebovať podržať loptu a povodiť súpera, aby si ostatní hráči oddýchli. Nemá síce prihrávku ako Marek Hamšík, ale ťažko mu zoberiete loptu.

Ale koľko netrénoval. Neviem či sa za dva týždne dokáže dostať do tempa. Sú tam dva prípravné zápasy, možno ho bude dobré vyskúšať, koľko v nich vydrží. Tam sa ukáže, či je schopný hrať od začiatku alebo len ako náhradník.

Zápasová prax mu však chýba. To bola veľká chyba, že prestúpil do Neapola. V Celte Vigo bol kráľ. Niekedy spravia hráči chybu a potom za to pykajú. Má skúsenosti z medzinárodných zápasov zo španielskej ligy, čo si veľa hráčov v reprezentácii nemôže povedať.

Bol to futbalista, ktorý ťahal reprezentáciu, dával góly, ale nemôže tam ísť len za zásluhy. Neviem, aký je to typ do kolektívu, či vie mužstvo povzbudiť, psychicky pomôcť aj mladým hráčom, aby nemali trému. Keby takto spoluhráčom pomáhal, zoberiem ho tam.


Ladislav Jurkemik

Je dôležité, ako sa podpíše na ňom aj operácia mandlí. Musí zapracovať na bežeckej stránke, sila a kondícia sú dôležité. Ide najmä o vytrvalostnú silu, či zvládne vysoké tempo. Po futbalovej stránke sa o neho neobávam.

Bol to futbalista, ktorý ťahal reprezentáciu, dával góly, ale nemôže tam ísť len za zásluhy. Neviem, aký je to typ do kolektívu, či vie mužstvo povzbudiť, psychicky pomôcť aj mladým hráčom, aby nemali trému. Keby takto spoluhráčom pomáhal, zoberiem ho tam.

Stanislav Angelovič (bývalý futbalista, expert)

Stano Lobotka už ukázal enormnú kvalitu, aj preto je Neapole. Tým si uplietol na seba bič. Keď raz ukážete, že viete, nemôžete to stratiť. Sú len nejaké okolnosti, ktoré mu v súčasnosti nedovolia kvalitu ukázať naplno. Nemá dobrú pozíciu v Neapole, čo ovplyvňuje aj jeho psychiku.

Môj názor je, že na EURO by jednoznačne mal ísť, lebo je v ňom obrovský potenciál. V reprezentácii to už viackrát ukázal. Prežíva náročné obdobie a možno ho treba podporiť, reprezentácia by mu mohla pomôcť tým, že pôjde na šampionát. Môže sa tam naštartovať a po turnaji sa zmení jeho pozícia v klube alebo zmení klub.

Nemáme tak veľa kvalitných futbalistov, aby sme Lobotku mohli nechať doma. Aj medzi 26 hráčmi, ktorí pôjdu na EURO, budú takí, ktorí pravidelne nehrávajú. Hoci nemá takú športovú formu, na akú sme boli zvyknutí. Ale to sa môže stať hocikomu. Nie je to nič výnimočné.

Kondícia je vo futbale jedna z najjednoduchších vecí, ktoré môžete nabrať. Aj behom pár týždňov. Nepoznám jeho rozpoloženie, dôležité je, ako k tomu pristupuje, či tomu dáva viac. Keď to robí, má predpoklad, že časom sa dostane na požadovanú výkonnosť. Keby ho tréner nezobral, tragédia to nebude. V živote sú iné tragédie. Môže to však s ním otriasť, ale aj nakopnúť. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Lobotka si uplietol na seba bič. Aby si to nešiel na EURO len odsedieť