Škrtel by sa s Tarkovičom nezhodol na troch menách. Prečo by nevzal Lobotku?

Martin Škrtel.
Martin Škrtel. (Autor: TASR)
Sportnet|2. jún 2021 o 14:10 (aktualizované 2. jún 2021 o 19:43)

Ako by zložil tím na EURO Martin Škrtel?

BRATISLAVA. Bývalý kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel po vzore viacerých zahraničných futbalistov a expertov prezradil svoju vlastnú nomináciu na európsky šampionát.

Svoj pohľad a zoznam 26 mien povedal pár hodín pred zverejnením oficiálnej nominácie Slovenska na EURO 2020. 

"Uvidíme, aká bude realita a nakoľko trafím konečnú nomináciu hlavného trénera. Jeho výber bude napokon kľúčový a bez ohľadu na mená, všetci budeme stáť za mužstvom, fandiť mu a veriť, že sa mu na Eure bude dariť," písal v komentári pre denník Šport.

S reprezentačným trénerom Štefanom Tarkovičom sa napokon nezhodol na troch menách. Vybral by rovnakých brankárov i útočníkov.

Zobral by ofenzívnejšieho ľavého obrancu

V súčasnosti zranený stopér zložil slovenskú defenzívu takmer totožne. Súhlasil s výberom brankárskeho tria bez slovanistu Dominika Greifa.

Do obrany však nominoval o jedného krajného obrancu viac, v tíme by ponechal Jakuba Holúbeka z poľskej Ekstraklasy, kde hráva za Piast Gliwice.

"Najzohratejšia stopérska dvojica mi vychádza v zložení Škriniar – Šatka, ktorých môžu zdvojovať a robiť im konkurenciu Valjent s Hanckom. Na stopérskom poste je použiteľný aj Hubočan a Hancko zase môže ísť v obrane doľava. Keby sme potrebovali na kraji posilniť ofenzívu, núka sa doľava Holúbek," vraví Škrtel.

Jakub Holúbek.
Jakub Holúbek. (Autor: TASR)

Tarkovič však mal iný pohľad a s duom Hubočan - Hancko ráta naplno na ľavý kraj obrany.

Holúbek sa zo slovenského tímu odpojil a v nominácii dostal priestor ďalší stopér - Denis Vavro, ktorý na jar zbieral skúsenosti v Huesce v španielskej La Lige.

Lobotku by na EURO nezobral

Iné hráčske zloženie Škrtel videl aj v stredovej formácii, kde nominoval štyroch defenzívnych záložníkov a rovnaký počet tvorcov hry.

Nominoval by Kucku, Greguša, Hrošovského, Hromadu, respektíve Hamšíka, Dudu, Bera a Bénesa.

V skutočnej nominácii chýba Bero. Naopak, Tarkovič verí Lobotkovi, ktorého Škrtel prekvapivo do svojho zoznamu nezaradil.

"Žiaľ, do mojej nominácie sa nezmestil Stano Lobotka. Sezóna mu nevyšla, mal aj zdravotné problémy. Mám ho rád ako chlapca aj futbalistu, ale tentoraz to vnímam takto," poznamenal s tým, že s Dudom sa prípadne dá počítať aj na hrot.

„Som si vedomý, že mu chýba zápasová prax. Takýto typ hráča nám chyba. Bol by som nerád, aby sme na záverečnom turnaji nemali takéhoto futbalistu,“ povedal Tarkovič na margo nominácie Lobotku.

Stanislav Lobotka (vpravo) v drese Slovenska.
Stanislav Lobotka (vpravo) v drese Slovenska. (Autor: TASR)

Rusnák má skúsenosti

Medzi najväčšie prekvapenia Tarkovičovej nominácie patrí vynechanie Alberta Rusnáka. Kapitán Realu Salt Lake City odohral v slovenskom drese 32 zápasov a dal 5 gólov.

Patril medzi stabilných hráčov aj v kvalifikácii. Aj preto ho Škrtel zaradil do svojho zoznamu k Weissovi, Makovi a mladému Suslovovi.

"Výkony posledného menovaného (Rusnáka - pozn. red.) tiež neboli v poslednom čase optimálne, ale má skúsenosti a je možné postaviť ho aj na pozíciu desiatky," napísal v denníku Šport Škrtel.

Albert Rusnák (vpravo) v zápase Cyprus - Slovensko, kvalifikácia na MS vo futbale 2022.
Albert Rusnák (vpravo) v zápase Cyprus - Slovensko, kvalifikácia na MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)

Tarkovič ale siahol po Lukášovi Haraslínovi. Ten síce v talianskej Serii A nedostával v Sassuole veľa príležitostí, no patril medzi najlepších hráčov v utorňajšom prípravnom stretnutí s Bulharskom.

Slováci sa v E-skupine presunutého EURO 2020 postupne stretnú s Poľskom (14. júna o 18.00 SELČ v Petrohrade), Švédskom (18. júna o 15.00 SELČ v Petrohrade) a Španielskom (23. júna o 18.00 SELČ v Seville). 

Pozrite si program Slovenska na EURO 2020.

Nominácia Slovenska na EURO 2020 podľa Martina Škrtela

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Marek Rodák (FC Fulham)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Martin Valjent (RCD Mallorca), Jakub Holúbek (Piast Gliwice) /Denis Vavro (SSD Huesca)/

Stredopoliari: Marek Hamšík (IFK Göteborg), , Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Parma Calcio), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), László Bénes (FC Augsburg), Jakub Hromada (Slavia Praha), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ján Greguš (Minnesota United), Matúš Bero (Vitesse), Albert Rusnák (Salt Lake) /Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio)/

Útočníci: Michal Ďuriš (Omonia Nikózia), Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam), Ivan Schranz (FK Jablonec)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Škrtel by sa s Tarkovičom nezhodol na troch menách. Prečo by nevzal Lobotku?