Na štart chce ísť ako Bolt. Veľké vlny? Na tie sa teším, vraví Varga

Na takomto bicykli bude Richard Varga súťažiť na olympiáde.
Na takomto bicykli bude Richard Varga súťažiť na olympiáde. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|17. aug 2016 o 19:31

Miesto v desiatke by ma potešilo, ale na olympiáde si trúfam na viac, vraví sebavodomo. Triatlonista Richard Varga chce na ťažkej olympijskej trati prekvapiť.

RIO DE JANEIRO. Pri boji o predchádzajúcu olympiádu si spôsobil únavovú zlomeninu nohy. Trénoval tak veľa, že to jeho telo nevydržalo.

Teraz čakajú triatlonistu Richarda Vargu druhé olympijské preteky. V Riu chce dosiahnuť viac, v Londýne skončil na 22. mieste.

„Som spokojný a verím, že môžem svoje miesto z Lodnýna zlepšiť,“ vraví.

Varga už niekoľko dní trénoval v Brazílii, pripravoval sa však v ústraní mimo olympijského ruchu. „Som spolu s britským tímom triatlonistov v Sao Paule. Máme tu výborné podmienky. Navyše, je tu pokoj. Je to trochu mimo civilizácie, ale máme šancu aj vidieť pravú Brazíliu,“ vraví Varga.

Olympijské dianie sleduje zatiaľ na diaľku.

Vo vode je riziko

Vo štvrtok sa postaví na slávnej pláži Copacabana na štart pretekov 56 najlepších triatlonistov sveta. Čaká ich 1,5 km plávania, 40 km cyklistiky a 10 km behu.

Rizikové môže byť hneď plávanie.

Voda v okolí mesta je totiž znečistená a zamorená vírusmi. V oceáne sa nekúpu dokonca ani ľudia z mesta. Vedia, čo všetko vo vode končí.

„Viem, že voda je znečistená a je tam riziko. Netreba si robiť ilúzie. Pred rokom počas testovacích pretekov v Riu sme mali vo vode plastové sáčky aj iné odpadky. Ja si však určite pôjdem do oceánu zaplávať aj v rámci tréningu. Risknem to, pretože chcem byť na to, čo najlepšie pripravený.“

Jeho tréningoví partneri sa však vode budú až do štartu vyhýbať. Práve z dôvodu, že by mohli chytiť nejaký vírus, nechcú nič riskovať.

V Riu od začiatku olympiády fúkal od oceánu silný vietor a robil problémy na viacerých súťažiach. V oceáne vytvára veľké vlny.

K tomu treba pridať aj spätné morské prúdy.

Samotné plávanie môže narobiť triatlonistom veľké problémy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Na štart chce ísť ako Bolt. Veľké vlny? Na tie sa teším, vraví Varga