Multinárodný Tatran ide do novej sezóny s vynoveným kádrom

Nový pivot Tatrana Jihed Jaballah z Tuniska.
Nový pivot Tatrana Jihed Jaballah z Tuniska. (Autor: TASR)
Ján Leško|13. júl 2020 o 13:05

Ubudlo Balkáncov, prišli Afričania aj Juhoameričania.

Tatran Prešov predstavil posily na novú sezónu: fotogaléria

14.7.2020

PREŠOV. Tatran Prešov po necelých dvoch týždňoch prípravy na sezónu 2020/2021 v pondelok oficiálne predstavil päticu svojich nových hráčov.

Historicky najúspešnejší slovenský hádzanársky klubu si upísal síce siedmich novicov, no jeden z Brazílčanov a jeden z Tunisanov stále čakajú na povolenie vstupu na pôdu Európskej únie.

Noví hráči, nový herný štýl

Pätnásťnásobný majster Slovenska po nedohranom uplynulom hádzanárskom ročníku svoj káder výrazne obmenil.

Odchádzajúcich hráčov predovšetkým z krajín Balkánu nahradil hádzanármi z exotických končín.

Po Pedrovi Pachecovi, ktorý za Tatran Prešov stihol v závere minulej sezóny v tíme debutovať, ďalším Brazílčanom v zelenobielom je pravá spojka Guilherme Linhares.

Treťou brazílskou akvizíciou je brankár Marcos Colodeti, ktorému aj napriek opakovaným negatívnym testom na Covid-19 vstup do EÚ zatiaľ nepovolili.

Z dvoch Tunisanov je už v Prešove pivot Jihed Jaballah.

Jeho krajan, pravá spojka Anouar Ben Abdallah musí v rodnej krajine dohrať ešte zvyšok sezóny a čakať na povolenie vstupu do EÚ.

V dresoch Tatrana Prešov už oficiálne pózovali aj Slovinec Lucijan Fižuleto (stredná spojka), Kubánec Pavel Caballero Hernandez, použiteľný na post ľavého krídla či ľavej spojky a pravý krídelník Nuno Santos z Portugalska.

„Iste, angažovali sme iné typy hráčov, ktorí veríme, že prinesú do hry nášho mužstva nové prvky i iný herný temperament, väčšiu hravosť, ktorá zdobí športovcov z juhoamerického kontinentu. Sú to idey, ktoré sme mali pri výbere novicov s trénerom Slavkom Golužom a ktoré sme predostreli majiteľovi klubu Miloslavovi Chmeliarovi,“ uviedol na margo zmien v kádri generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.

„Našou snahou je zmeniť a trošku aj zatraktívniť herný štýl mužstva, ponúknuť divákom zaujímavú a pestrú hádzanú.“

Majú najlepšieho afrického pivota

Nie všetci zatiaľ z pätice nových hráčov Tatrana sú v hádzanárskom svete extra známi.

Svoje kvality iste majú, avšak už z prvých osobných kontaktov sa k osobnostiam tímu zrejme zaradí najmä skúsený tuniský reprezentačný pivot, najlepší hráč na tomto poste na ostatnom šampionáte Afriky.

„Jihed Jaballah je kapitánom tuniskej reprezentácie, jednej z najlepších na africkom kontinente, pravidelne štartujúcej na svetových šampionátoch. Očakávania od tohto hádzanára sú z našej strany veľké. Na druhej strane sám Jihed netají, že chce byť v Tatrane jedným z lídrov mužstva.“

V Európskej lige proti špičkovým klubom

Tatran Prešov bude v nasledujúcej sezóne štartovať v slovenskej extralige i v pohári, novo vytvorenej Európskej hádzanárskej lige a SEHA lige.

„Po zmene formátu v Lige majstrov štartovať nebudeme. Európska liga ponúkne ale to najlepšie, čo v súčasnosti európska hádzaná ponúknuť môže. V skupine bude mať za súperov napríklad špičkové kluby z Nemecka či Francúzska. Skrátka, bude to veľmi kvalitná i divácky atraktívna súťaž. Čo nás ale neteší a sme z toho sklamaní, je fakt, že zo slovenskej extraligy vypadlo desať zápasov nadstavbovej časti. Tie mali byť v podstate vyšperkovaním sezóny, mužstvá dať čosi naviac a ponúknuť príležitosť mladým potenciálnym reprezentantom Slovenska priestor v tých najťažších zápasoch. Žiaľ, prevážili názory niektorých klubov, ktoré majú existenčné problémy. Avšak negatívne dôsledky takéhoto kroku bude znášať širšia hádzanárska komunita,“ tvrdil M. Benický.

SEHA liga možno turnajovým spôsobom

Nadnárodná SEHA liga sa vypracovala na európsky uznávanú súťaž. Jej štart v ďalšom ročníku je ale ohrozený.

„Pozorne sledujeme aj vývoj situácie v balkánskych krajinách v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Má to súvis so štartom SEHA ligy. Hrozba tu visí naozaj reálne,“ pripustil generálny manažér Tatrana Prešov.

„V poslednom čase sa situácia zhoršuje v Bosne a Hercegovine, Srbsku i Severnom Macedónsku. To všetko podsúva otázku, ako nadnárodná SEHA liga bude vyzerať v nasledujúcom ročníku. Neoficiálna komunikácia s predstaviteľmi tejto súťaže hovorí o tom, že ďalší ročník by sa mal aj s ohľadom na uzavreté platné zmluvy so svojimi partnermi odohrať. V prípade pokračovania nepriaznivého pandemického či politického vývoja, mohli by sa v sezóne odohrať dva, tri turnaje, z ktorých by sa mohol zostaviť záverečný Final Four súťaže a z ktorého by vzišiel víťaz sezóny 2020/2021.“

Ako sa všetko napokon v otázke štartu súťaží vyvinie, na to treba nejaký čas vyčkať.

To ale nič nemení na skutočnosti, že príprava na novú sezónu v Tatrane Prešov pokračuje v domácich podmienkach a na budúci týždeň už príde na rad aj prvý prípravný zápas v Maďarsku.

Káder Tatrana Prešov pre sezónu 2020/2021

brankári: Igor Čupryna, Marcos Colodeti

hráči: Oliver Rábek, Dávid Michalka, Dominik Krok, Roman Carapkin, Josef Hozman, Tomáš Rečičár, Nino Grzentič, Pedro Pacheco, Guilherme Linhares, Jihed Jaballah, Anouar Ben Abdallah, Nuno Santos, Pavel Hernandez, Lucijan Fižuleto

prišli: Guilherme Linhares de Souza (pr. spojka/Braz.), Marcos Vinicios Colodeti (bran./Braz.), Jihed Jaballah (piv./Tun.), Anouar Ben Abdallah (pr. spojka/Tun.), Lucijan Fižuleto (str. spojka/Slov.), Nuno Miguel Martins Afonso Santos (pr. krídlo/Portug.), Pavel Caballero Hernandez (ľav.krídlo/Kuba)

odišli: Mario Cvitkovč, Januš Lapajne, Leon Vučko, Martin Straňovský, Lukáš Urban, Rares Marian Fodorean, Javier Muňoz, Titouan Afanou Gatine, Ogjen Djerič

Plán prípravných zápasov:

Gyöngyös (Maď.) - Tatran Prešov /piatok, 24. júla/

Tatran Prešov - Kalisz (Poľ.) /sobota, 1. augusta/

turnaj v Mielci (Poľ.), súperi: Stal Mielec Wisla Plock, Górnik Zabrze, Azoty Pulawy, Piotrków Trybunalski /piatok, sobota, 14.-15. augusta/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Multinárodný Tatran ide do novej sezóny s vynoveným kádrom