Norris zničil konkurenciu, hovorí šéf Mercedesu. Boj o Pohár konštruktérov je otvorený, dodal

Veľká cena Holandska.
Veľká cena Holandska. (Autor: REUTERS.)
REUTERS|26. aug 2024 o 11:13

McLaren prekonal kedysi dominantný Red Bull v ôsmich z posledných deviatich pretekov.

BRATISLAVA. Tím McLaren a víťaz Veľkej ceny Holandska Lando Norris zdramatizovali boj o titul v konštruktérskom šampionáte formuly 1.

Podľa šéfa Mercedesu Tota Wollfa je Red Bull v nebezpečenstve a myslí si, že bude prekonaný.

Norris prešiel cieľovou čiarou s náskokom 22,8 sekundy pred domácim hrdinom Red Bullu Maxom Verstappenom na veternom Zandvoorte, pričom získal aj najrýchlejšie kolo, čo mu zabezpečilo dodatočný bod.

Hoci Brit má v súťaži jazdcov deväť pretekov pred koncom obrovskú stratu 70 bodov na Verstappena, McLaren je teraz v súťaži konštruktérov len o 30 bodov za úradujúcimi šampiónmi z Red Bullu.

"Norris v podstate zničil všetku konkurenciu tým najrýchlejším kolom na konci, s 42 kôl starými tvrdými pneumatikami a 20-sekundovým náskokom.

Myslím si, že Pohár konštruktérov je úplne otvorený a to je dobré pre F1," povedal Wolff novinárom po pretekoch.

S šprintovými pretekmi, ktoré na niektorých víkendoch zvyšujú počet dostupných bodov, by sa tento rozdiel mohol zmazať relatívne rýchlo.

Red Bull získal 54 bodov len počas víkendu v Číne, kde sa konali šprintové preteky v apríli, zatiaľ čo McLaren získal o 27 bodov viac ako Red Bull v Maďarsku minulý mesiac.

McLaren prekonal kedysi dominantný Red Bull v ôsmich z posledných deviatich pretekov, zatiaľ čo Mercedes, ktorý je celkovo štvrtý, to dokázal v štyroch z posledných piatich.

Tento rok bolo sedem rôznych víťazov pretekov, čo je najviac od roku 2012, a zatiaľ čo McLaren, Ferrari a Mercedes triumfovali s oboma svojimi jazdcami, Sergio Pérez sa stal Achillovou pätou Red Bullu.

Mexičan získal len 36 bodov v posledných deviatich pretekoch, ale jeho tím ho podržal v nádeji, že jeho prínos sa opäť zlepší.

Zatiaľ čo Mercedes stráca na čelo 158 bodov, vyhral tento rok tri preteky – rovnako ako McLaren a o jeden viac ako tretie Ferrari, ktoré za Norrisovým tímom zaostáva o 34 bodov a čaká ho domáca Veľká cena Talianska už túto nedeľu.

Šéf Red Bullu Christian Horner poukázal na to, že táto nedeľa bola stále len štvrtým prípadom tejto sezóny, kedy trojnásobný svetový šampión Verstappen odchádzal z pretekov s tým, že sa mu znížil náskok v bodovom hodnotení.

Uznal však, že Red Bull, ktorý začal sezónu tým, že Verstappen získal sedem po sebe idúcich pole position a vyhral sedem z prvých desiatich pretekov, má problémy, ktoré musí vyriešiť a že McLaren má momentálne rýchlejšie auto.

"Môže sa to veľmi rýchlo zmeniť, a to znamená, že sa to môže zmeniť aj opačným smerom," povedal.

"McLaren bol v posledných pretekoch referenčným autom, sme si veľmi dobre vedomí toho, že na to musíme zareagovať.

"Sme zvyknutí byť v boji o titul už niekoľko rokov. Pôjdeme do toho naplno a budeme bojovať so všetkým, čo máme v zostávajúcich deviatich pretekoch."

Poradie Pohára konštruktérov

Po 15 z 24 pretekov:

Poradie

Tím

Body

1.

Red Bull Racing

434

2.

McLaren

404

3.

Ferrari

370

4.

Mercedes

276

5.

Aston Martin

74

6.

RB

34

7.

Haas

27

8.

Alpine

13

9.

Williams

4

10.

Sauber 

0

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Norris zničil konkurenciu, hovorí šéf Mercedesu. Boj o Pohár konštruktérov je otvorený, dodal