Vlaňajší šampión mal technické problémy. Dakar ukončil so slzami v očiach

Argentínčan Kevin Benavides.
Argentínčan Kevin Benavides. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|12. jan 2022 o 12:58

Štefan Svitko sa posunul na 12. priečku.

BRATISLAVA. Pokazená prevodovka a výmena motora z deviatej etapy budú Štefana Svitka veľmi mrzieť. Penalizácia ho v celkovom poradí odsunula z najlepšej desiatky.

Pritom vývoj desiatej etapy ukázal, že púštna rely je nesmierna napínavá a náročná aj pre skúsených jazdcov.

Stredajšia 10. etapa skončila zle pre viacerých favoritov. Naopak Svitko si počínal výborne a posunul sa v celkovom poradí na 12. priečku.

Lenže bez 15-minútovej penalizácie by bol teraz už šiesty. Po výmene motora je preňho táto priečka prakticky nereálna.

Sunderland urobil chybu v navigácii

„V popise k etapám sme mali, že dnešná a zajtrajšia etapa budú zradné. Mason Klein mal ťažký pád, zastal som pri ňom, aby som zistil ako na tom je,“ opisoval 10. etapu Sam Sunderland pre dakar.com.

Aj on medzi favoritmi stratil, hoci nie veľa.

„Urobil som v navigácii chybu a vošiel som do nesprávneho kaňona, uvedomil som si to a vrátil som sa. No som frustrovaný.

Hoci je poradie celkom vyrovnané nikto nevie, či má útočiť alebo jazdiť opatrne. Snažil som sa jazdiť najlepšie ako som vedel,“ doplnil Sunderland, ktorý v stredu stratil až jedenásť minút a celkovo je druhý. 

Argentínčan mal slzy v očiach

Navigácia v tejto etape potrápila viacerých. Trasa viedla cez kaňony a riečištia. Ak sa pretekári vybrali zlou cestou, museli sa vrátiť späť a stratili viac času.

Celkový líder Matthias Walkner stratil v stredu celú štvrťhodinu a v celkovom poradí sa prepadol na štvrtú priečku.

„Ku koncu etapy slnko svietilo tak jasne, že som slabo videl stopy a urobil som chybu, ktorá ma stála niekoľko minút. Tak to chodí, raz vyhráte, raz prehráte. Stále máme pred sebou ešte dve etapy,“ hovoril Walkner.

V stredu z boja o víťazstvo vypadol vlaňajší šampión v kategórii motoriek Kevin Benavides. Argentínčan mal na 134. kilometri technické problémy a motorku sa mu nepodarilo spojazdniť.

"Neviem, čo sa stalo. Išiel som veľmi dobre a potom sa niečo zablokovalo," opisoval so slzami Benavides svoj koniec v etape. Podľa nových pravidiel, bude môcť v súťaži pokračovať, ak bude chcieť. No len za cenu vysokej penalizácie.

Na Top 10 stráca takmer tri minúty

Na prvú priečku sa vrátil Francúz Van Beveren a pred Sunderlandom vedie bezmála o šesť minút. Je však otázne, či si tento náskok udrží.

Štefan Svitko bude bojovať o návrat do najlepšej desiatky. Na 10. miesto stráca aktuálne dve minúty a 50 sekúnd. Nie je to veľká strata.

Rozdiely od 8. po 12. pozíciu sú minimálne a Svitko sa ešte môže posunúť, no či sa mu to podarí bude záležať aj od výsledkov jeho súperov. 

Jasnejšia je situácia medzi automobilmi, kde si Katarčan Nasser Al-Attijah udržiava 32-minútový náskok v celkovom poradí pred Sebastienom Loebom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Vlaňajší šampión mal technické problémy. Dakar ukončil so slzami v očiach