Svitko dostal penalizáciu a vypadol z top10. Je mi to ľúto, vraví

Štefan Svitko na Rely Dakar 2022.
Štefan Svitko na Rely Dakar 2022. (Autor: Instagram stefansvitko)
Miloslav Šebela|11. jan 2022 o 14:40

Mechanik musel Svitkovi vymeniť motor.

BRATISLAVA. Deväť etáp na Rely Dakar bojuje a stabilne sa drží v špičke. Hoci do konca púštnej rely ostávajú už len tri etapy, bude mať Štefan Svitko, čo robiť, aby na konci vybojoval pozíciu v top10.

V ôsmej etape síce obsadil 12. priečku a celkovo bol po dojazdení stále na výbornej ôsmej pozícii, lenže v etape mal problémy s motorom.

"Mám smutnú správu. Od polovice etapy som mal problémy s prevodovkou. Najskôr mi začala vyskakovať štvrtá rýchlosť. A 18 kilometrov pred cieľom aj šestka. Bol som rád, že ma motorka doviezla do cieľa," napísal Svitko na Instagrame.

Keďže problém môže byť vážnejší, rozhodli sa spolu s mechanikom Zlatkom Novosadom, že vymenia na motorke celý motor.

Za takúto výmenu dostáva pretekár automaticky penalizáciu 15 minút. Po jej prirátaní slovenský pretekár klesol z ôsmej priečky na trinástu. Jeho strata narástla na 42 minút a 52 sekúnd.

"Je mi to ľúto, ale taký je šport a Rely Dakar zvlášť," doplnil Svitko.

Na desiatu priečku teraz stráca približne 7 minút. To nie je veľký rozdiel, no i tak bude mať jazdec Slovnaft Rally Teamu čo robiť, aby sa znova prepracoval medzi najlepšiu desiatku.

Celkovo je tohtoročná Rely Dakar veľmi vyrovnaná. Prvých štyroch jazdcov v celkovom poradí delí menej ako 5 minút. Na prvej priečke je Rakúšan Matthias Walkner.

Do konca Rely Dakar ostávajú posledné tri etapy.

"Z nich dve budú poriadne dlhé, a budú zrejme aj dosť zradné. Preto je dôležité sledovať roadbook, držať správnu navigáciu a vyhnúť a chybám. Teraz to vyzerá, že sa bude bojovať o víťazstvo do poslednej chvíle a bude to riadne tesné. Ale treba si dávať pozor, pretože jedna chyba môže všetko zmeniť," vravel Walkner pre Dakar.com.

Svitko skončil mimo top10 na slávnej rely len tri razy. Pri prvom štarte v roku 2010 bol trinásty. V roku 2017 dostal viacero penalizácií a obsadil 25. miesto. V roku 2020 obsadil 11. pozíciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko dostal penalizáciu a vypadol z top10. Je mi to ľúto, vraví