Prezident FIA prirovnal jazdcov F1 k vulgárnym raperom, Verstappen však svoj slovník meniť nebude

Max Verstappen z Red Bullu.
Max Verstappen z Red Bullu. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|19. sep 2024 o 16:55

Riadiaca organizácia seriálu formula 1 vyzvala jazdcov, aby počas komunikácie so svojim tímom menej nadávali.

BRATISLAVA. Holandský pretekár Max Verstappen uviedol, že seriál F1 by nemal vysielať tímové vysielačky, ak sa obáva nadávok po tom, čo šéf riadiacej organizácie FIA prirovnal jazdcov k vulgárnym raperom.

Mohammed Ben Sulayem pre portál motorsport.com povedal, že FIA požiadala vedenie formuly 1, aby minimalizovalo množstvo nadávok v televízii. Emirátčan povedal, že jazdci majú tiež zodpovednosť.

„Nie sme raperi, viete. Koľkokrát za minútu povedia slovo na F?

Predstavte si, že sedíte so svojimi deťmi a sledujete preteky, a potom niekto hovorí všetky tie sprosté slová. Veď čo by na to povedali vaše deti alebo vnúčatá?" uviedol prezident FIA.

Verstappen na tlačovej konferencii počas Veľkej ceny Singapuru použil rovnaké slovo na „F“, aby opísal stav svojho auta a naznačil, že riadiaci orgán zašiel priďaleko.

„Každý nadáva, niektorí ľudia trochu viac ako iní,“ poznamenal trojnásobný majster sveta a aktuálny líder šampionátu.

„Myslím si, že v dnešnej dobe sa vysiela veľa vecí, pri ktorých v iných športoch nebeháte s mikrofónom pripevneným k sebe.

Veľa ľudí povie veľa zlých vecí, keď sú plní adrenalínu aj v iných športoch, len sa to nezachytí. Kdežto tu, asi aj kvôli zábave, sa veci posielajú von,“ dodal.

"Samozrejme, existuje veľa aplikácií, kde ľudia môžu počúvať vysielačky a podobne. Musíte to asi obmedziť, alebo mať trochu oneskorenie, že môžete cenzurovať niektoré veci. To pomôže oveľa viac ako zavedenie zákazu nadávok pre pilotov.“

Formula 1 už v globálnom televíznom vysielaní cenzuruje nadávky, pričom niektorí jazdci v minulosti zámerne nadávali v komunikácii so svojim tímom, aby zabránili širšiemu vysielaniu informácií.

Verstappen naznačil, že FIA aj tak nemá túto požiadavku ako docieliť.

„Prepáčte mi ten jazyk, ale ako, čo sme? Päťročné deti? Šesťročné deti?,“ spýtal sa.

„Aj keď sa pozerá päťročné alebo šesťročné dieťa, myslím, že nakoniec aj tak bude nadávať.

Aj keď rodičia nechcú, alebo to nedovolia, keď vyrastú, budú chodiť s kamarátmi a budú nadávať. Takže, viete, tým sa nič nezmení,“ uviedol Holanďan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Prezident FIA prirovnal jazdcov F1 k vulgárnym raperom, Verstappen však svoj slovník meniť nebude