Formula ruší zaujímavé pravidlo o najrýchlejšom kole. Chce sa vyhnúť kontroverziám

Pretekári formuly 1 na štarte.
Pretekári formuly 1 na štarte. (Autor: REUTERS)
REUTERS|17. okt 2024 o 22:41

Od roku 2019 sa podľa predpisov prideľuje bod navyše za predpokladu, že jazdec skončí v prvej desiatke.

BRATISLAVA. Formula 1 od budúcej sezóny zruší bonusový bod udeľovaný jazdcovi, ktorý zajazdí najrýchlejšie kolo vo veľkej cene, uviedla vo štvrtok riadiaca organizácia FIA.

Od roku 2019 sa podľa predpisov prideľuje bod navyše za predpokladu, že jazdec skončí v prvej desiatke - čo je v sezóne s 24 pretekmi, ako je sezóna 2024, potenciálne významný faktor.

FIA pred Veľkou cenou USA v Austine uviedla, že zmeny športových a technických predpisov na roky 2024 a 2025 schválila jej Svetová rada motoristického športu na zasadnutí v Paríži a prostredníctvom videokonferencie.

Okrem zrušenia bodu za najrýchlejšie kolo sa zvýši požiadavka na nasadenie mladého jazdca počas voľného tréningu z jedného na dve vozidlá za sezónu.

Bod za najrýchlejšie kolo môže byť rozhodujúci, keď je šampionát na ostrí noža, ale stal sa aj súčasťou stratégie, niekedy kontroverzne, keď ho využívajú tímy so spoločným vlastníkom.

Na Veľkej cene Singapuru minulý mesiac austrálsky jazdec RB Daniel Ricciardo zašiel na konci do boxov pre čerstvé pneumatiky a zajazdil najrýchlejšie kolo v pretekoch, ktoré boli pravdepodobne jeho poslednými v kariére F1.

Tento krok mu síce nepriniesol bod, pretože sa nachádzal mimo prvej desiatky, ale priniesol prospech Maxovi Verstappenovi z Red Bullu, pretože zobral bod súperovi z McLarenu Landovi Norrisovi, ktorý bol predtým najrýchlejší.

Norris, ktorý šesť kôl pred koncom sezóny zaostáva za Verstappenom o 52 bodov, získal v tejto sezóne zatiaľ štyri body z najrýchlejších kôl - vrátane troch z posledných štyroch - oproti dvom bodom trojnásobného šampióna.

"Povedal by som, že je asi správne sa toho zbaviť, pretože to nie je v skutočnosti relatívne k rýchlosti, ako kto je tam najrýchlejší," povedal jazdec Sauberu Valtteri Bottas na okruhu Circuit of the Americas.

"Vždy to závisí od stratégie, kto zastaví posledný, v podstate to dostane, takže to veľa nepovie. Myslím si, že aj s naším autom by sme to niekedy možno mohli získať, ak by sme zastavili pred posledným kolom a išli naplno."

Sauber je jediným tímom, ktorý v tejto sezóne ešte nezískal ani bod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Formula ruší zaujímavé pravidlo o najrýchlejšom kole. Chce sa vyhnúť kontroverziám