Chaos po pretekoch F1, komisári trestali vo veľkom. Je to nezmysel, tvrdí Francúz

Francúzsky pretekár Pierre Gasly na okruhu v rakúskom Spielbergu.
Francúzsky pretekár Pierre Gasly na okruhu v rakúskom Spielbergu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|3. júl 2023 o 08:45

Tím Aston Martin uspel so svojím protestom.

SPIELBERG. Stalo sa mu to už štvrtýkrát po sebe. Navyše, v monoposte, v ktorom by mal byť súperom Maxa Verstappena v boji o majstrovský titul.

Sergio Pérez v Spielbergu neprešiel cez druhú časť kvalifikácie, keďže všetky tri jeho pokusy komisári zmazali pre porušenie traťových limitov.

Čo sa však v súvislosti s traťovými limitmi dialo po skončení nedeľňajšej Veľkej ceny Rakúska si fanúšikovia F1 nepamätajú.

Tím Aston Martin podal protest voči výsledkom pretekov. A uspel.

Komisári posudzovali až 1200 nahlásených výjazdov mimo trať a napokon ôsmim jazdcom udelili dokopy až 100 trestných sekúnd.

V prípade troch priestupkov obdržal jazdec varovanie v podobe čierno-bielej vlajky. Pokiaľ porušil pravidlo o traťových limitoch štvrtýkrát, dostal päťsekundový trest a ďalší 10-sekundový v prípade piateho prekročenia.

Prehľad dodatočných trestov za porušenie traťových limitov

  • Esteban Ocon - 30 sekúnd
  • Nyck de Vries - 15 sekúnd
  • Carlos Sainz - 10 sekúnd
  • Lewis Hamilton - 10 sekúnd
  • Pierre Gasly - 10 sekúnd
  • Alex Albon - 10 sekúnd
  • Logan Sargeant - 10 sekúnd
  • Júki Cunoda - 5 sekúnd

Následne sa jeho priestupky vynulovali a začínal "odznova".

O dve priečky prišiel pôvodne štvrtý Carlos Sainz na Ferrari, o jednu siedmy Hamilton na Mercedese a takisto aj deviaty Pierre Gasly na Alpine.

Mimo prvej desiatky obdržali tresty ďalší piati jazdci z ktorých dvaja klesli vo výsledkovej listine. Najväčšiu penalizáciu obdržal Gaslyho tímový kolega Esteban Ocon, ktorý dostal 30 sekúnd.

V poradí naopak poskočili práve jazdci Astonu Martin, obaja o jedno miesto - Fernando Alonso sa posunul na piatu priečku a Lance Stroll na deviatu.

Upravené poradie Veľkej ceny Rakúska 2023 po viacerých penalizáciách.
Upravené poradie Veľkej ceny Rakúska 2023 po viacerých penalizáciách. (Autor: F1/ twitter)

"Chaos, chaos, chaos - komisári škrtli dodatočne 83 kôl a rozdali ďalších 12 časových trestov," napísal komentátor Števo Eisele.

Pierre Gasly si myslí, že takéto trestanie nie je správne.

"Ak vyjdete mimo trať o desať centimetrov, beztak si tým poškodíte svoje auto a prídete o výkon. Nemyslím si, že je správne trestať jazdcov pre päť centimetrov. Je to nezmysel," cituje Gaslyho web f1online.sk.

"V autách s naším výhľadom je nemožné zbadať jeden či dva centimetre, či ste na čiare… Vždy pôjdeme na limit. Buď tam dajme trávnik a nikto naň nepôjde alebo to nechajme tak a uľahčime si život," dodal Francúz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Chaos po pretekoch F1, komisári trestali vo veľkom. Je to nezmysel, tvrdí Francúz