V Belgicku zmenili víťaza veľkej ceny, dôvodom je diskvalifikácia

George Russell (vpravo) sa predčasne tešil z víťazstva vo Veľkej cene Belgicka 2024.
George Russell (vpravo) sa predčasne tešil z víťazstva vo Veľkej cene Belgicka 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. júl 2024 o 19:30

Lewis Hamilton sa teší na úkor tímového kolegu.

SPA. Víťaza Veľkej ceny Belgicka motoristického seriálu F1 Georgea Russella dodatočne diskvalifikovali pre nízku hmotnosť vozidla.

Jeho monopost mal po pretekoch o 1,5 kg menej než je povolené minimum.

Dodatočným víťazom sa tak stal jeho krajan a tímový kolega Lewis Hamilton pred Austrálčanom Oscarom Piastrim z McLarenu a pôvodne štvrtým Monačanom Charlesom Leclercom z Ferrari.

"Medzinárodná automobilová federácia (FIA) odvážila monopost Georgea Russella na vnútornej aj vonkajšej váhe, pričom obe ukázali zhodný výsledok 796,5 kg. Kalibrácia oboch váh bola potvrdená a odsledovaná tímom.

Počas vypočúvania zástupca tímu potvrdil, že váženie bolo správne a že všetky potrebné procedúry prebehli správne. Tím tiež uznal, že v tomto prípade neexistujú poľahčujúce okolnosti a došlo k reálnemu zlyhaniu stajne.

Komisári rozhodli, že došlo k porušeniu článku 4.1 Technických pravidiel formuly 1, a preto ukladajú štandardnú penalizáciu za taký priestupok," uviedla FIA vo svojom oficiálnom stanovisku.

Pre 26-ročného Russella, ktorý štartoval až zo šiesteho miesta, to mohlo byť tretie víťazstvo v kariére a druhé v sezóne.

Na rozdiel od ostatných jazdcov absolvoval preteky v Belgicku iba s jednou zastávkou v boxoch a do cieľa prišiel na výrazne opotrebovaných pneumatikách.

"Zdrvujúce... Prišli sme s 1,5 kg podváhou a boli sme diskvalifikovaní z pretekov. Dnes sme nechali na trati všetko a som hrdý na to, že som prešiel cieľovou čiarou ako prvý," uviedol Russell na sociálnych sieťach.

V F1 nasleduje takmer mesačná prestávka, nasledujúce preteky sú na programe v nedeľu 25. augusta v holandskom Zandvoorte.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»V Belgicku zmenili víťaza veľkej ceny, dôvodom je diskvalifikácia