Hádala sa s mamou, kto zapol klavírnu skladbu. Shiffrinová si váži prajnosť Slovákov

Mikaela Shiffrinová v rozhovore s Adamom Žampom.
Mikaela Shiffrinová v rozhovore s Adamom Žampom. (Autor: facebook/Ski World Cup Jasná)
Sportnet, TASR|5. mar 2021 o 22:00

Rozhovor s ňou robil starší z bratov Žampovcov.

JASNÁ. Z lietadla vystupovala v sprievode tónov klavíra. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová prišla na Slovensko obhajovať víťazstvo v slalome Svetového pohára v Jasnej.

Pred piatimi rokmi triumfovala v slovenskom stredisku s obrovským náskokom, no momentálne sa v tejto disciplíne etablovala silná konkurencia.

Na čele s Petrou Vlhovou.

Na Slovensku? Takmer ako doma

Shiffrinová trénovala pred víkendovým pokračovaním Svetového pohára v zahraničí. Na Slovensko priletela v stredu.

Ako prvý ju privítal riaditeľ letiska Poprad-Tatry Peter Dujava, klavirista Peter Pavličko jej hral pri výstupe obľúbenú skladbu Fly od Ludovica Einaudiho.

"O ničom som netušila, bolo to nečakané. Keď sme pristáli, pýtam sa mamy: Púšťaš hudbu na mobile? Vypni to, veď je to nahlas, prečo to púšťaš? Ona mi na to hovorí, že však ona nič nepúšťa, to som musela ja.

Keď som vystupovala, mala som v rukách vankúš a sušienky. A v tom vidím piáno. Nebola som na to pripravená, vyzeralo to ako scéna z filmu," vyznala sa Mikaela Shiffrinová v rozhovore, ktorý s ňou robil slovenský lyžiar Adam Žampa.

V rozhovore, ktorého čas odvysielali v štúdiu vysielaného na sociálnej sieti organizátora, si pochvaľovala úvodných pár dní v Jasnej.

"Mám to tu veľmi rada. Existujú miesta, kde nechcem povedať, že sa cítiš úplne ako doma, lebo nie si u seba doma, ale cítiš sa jednoducho príjemne. Keď ste sedem mesiacov mimo domova, považujete za veľmi dôležité, keď sú ľudia milí a radostní.

Špeciálne tu, kde je doma moja veľká súperka Petra. Pochopiteľne, že slovenskí priaznivci fandia jej, ale zároveň sú veľmi milí aj na mňa. To je niečo výnimočné, nestáva sa to veľmi často."

V Jasnej nikdy netrénovala

V roku 2016 vyhrala Shiffrinová s náskokom 2,36 sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Slovenka Veronika Velez-Zuzulová na tretej priečke zaostala o 2,77 sekundy.

Všetky ostatné lyžiarky mali vyše trojsekundové manko, deviata Vlhová stratila rovné štyri sekundy.

Odvtedy sa mnohé zmenilo. V tejto sezóne sa v troch slalomoch Svetového pohára tešila Vlhová a pred víkendom figuruje na čele hodnotenia disciplíny.

Shiffrinová zvíťazila raz rovnako ako Švajčiarka Michelle Gisinová, na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo si vybojovala zlato Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

"Vedela som, že buď sa ja môžem zhoršiť, alebo sa ďalšie dievčatá môžu zlepšiť. Ten časový rozdiel sa dá zmazať len niekoľkými zmenami vo vašom štýle lyžovania. Bolo mi jasné, že príde väčšia konkurencia a bude náročnejšie dostať sa vôbec na pódium.

Je to tak v tejto sezóne a začala som to pociťovať už minulú zimu. Je to ako medzi mužmi, kde je rozdiel prvým a pätnástym veľmi tesný. Blížime sme sa k tomu a pre divákov to musí byť atraktívnejšie," povedala 25-ročná Američanka.

Na Jasnú z roku 2016 má, pochopiteľne, príjemné spomienky. Okrem ostrých pretekov ale nemá s nízkotatranským strediskom väčšie skúsenosti.

"Mala som sa tu naozaj dobre, samozrejme. Užila som si najmä slalom. Bola to sezóna, v ktorej som sa zranila, boli to moje druhé preteky po zranení kolena. Avšak, nikdy som tu netrénovala, takže skúsenosti mám len z predchádzajúcich pretekov spred piatich rokov."


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Hádala sa s mamou, kto zapol klavírnu skladbu. Shiffrinová si váži prajnosť Slovákov