Meldonium nie je doping, tvrdí jeho vynálezca

(Autor: Twitter)
TASR|9. mar 2016 o 18:01

V posledných dňoch sa o ňom veľa hovorí, dopingovou kontrolou neprešla ani slávna ruská tenistka Maria Šarapovová. Vynálezca meldonia však tvrdí, že preparát neslúži na zvýšenie výkonnosti.

NEW YORK. Vynálezca lieku Meldonium Ivars Kalvinš mu nepripisuje žiadne povzbudzujúce účinky. "Nie je to doping," cituje biochemika z Rigy agentúra DPA.

Medikament je od začiatku roka na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Podľa Kalvinša môže pri silnej fyzickej záťaži chrániť športovcov pred problémami so srdcom a zlepšiť prekrvenie. "No nie je to na zvýšenie výkonnosti," tvrdí vedec.

WADA odôvodnila rozhodnutie o zákaze lieku informáciami, podľa ktorých športovci užívajú prostriedok úmyselne. V minulých dňoch boli medializované informácie o pozitívnom teste ruskej tenistky Marie Šarapovovej na Australian Open, ktorá Meldonium podľa vlastných slov užívala desať rokov.

"Užívala ho aj sovietska armáda a vojaci ho berú ešte dnes," povedal Kalvinš.

Ďalšia športovkyňa mala pozitívny test

Je úradujúcou halovou majsterkou sveta na 1500 m. Aj Abeba Aregawiová mala pozitívny dopingový test na meldonium.

ŠTOKHOLM. Bývalá majsterka sveta v behu na 1500 m Abeba Aregawiová mala pozitívny dopingový test na meldonium.

Prítomnosť zakázanej látky v tele rodáčky z Etiópie, ktorá aktuálne reprezentuje Švédsko, potvrdila B-vzorka.

Je halovou majsterkou Európy

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) pred týždňom informovala, že Aregawiová neprešla dopingovou kontrolou. Strednotratiarka požiadala o B-vzorku, ktorá preukázala meldonium.

Dvadsaťpäťročná bežkyňa je úradujúcou halovou majsterkou sveta na 1500 m. Pod holým nebom získala titul v tejto disciplíne v roku 2013. Jej osobným rekordom na tejto trati je 3:56,54 min.

Pozitívne testy mali viacerí

Od začiatku roka, keď WADA zaradila látku na zoznam zakázaných substancií, mali pozitívne testy na meldonium viacerí športovci.

Okrem elitnej ruskej tenistky Marie Šarapovovej to boli aj ukrajinskí biatlonisti Artem Tyščenko s Oľgou Abramovovou, ruský cyklista Eduard Vorganov a jeho krajanka, bývalá majsterka Európy v krasokorčuľovaní Jekaterina Bobrovová. Tá v januári v Bratislave získala bronzovú medailu v súťaži tanečných párov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Meldonium nie je doping, tvrdí jeho vynálezca