Je to tragédia, všade sme poslední. Chalani na to nemajú, vraví šéf cyklistov

Pelotón - ilustračná fotografia.
Pelotón - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. aug 2019 o 13:12

Clementis poriadne skritizoval jazdcov.

ALKMAAR. Talian Alberto Dainese triumfoval na cyklistických ME v Alkmaare v pretekoch mužov do 23 rokov s hromadným štartom.

Na 138 km dlhej rovinatej trati sa presadil v záverečnom špurte pred Niklasom Larsenom z Dánska, tretí skončil Estónec Rait Ärm.

Na štarte bola aj šestica slovenských reprezentantov - Samuel Oros, Martin Vlčák, Matúš Štoček, Adam Foltán, Lukáš Kubiš a Andrej Líška. Ani jeden z nich ale do cieľa neprišiel.

Clementis si pripadal ako tréner San Marína

"Absolútna katastrofa. Som vytočený, frustrovaný, sklamaný. Chalani si vyjazdili štartovú pozíciu ako vyjazdili - od 110. miesta horšie. Tak ako v juniorskej kategórii, hneď v prvej zákrute pád, mokrá vozovka, totálne sa to nadelilo.

Chalani všetci vzadu, ako-tak sa s vypätím síl dostali vôbec len do pelotónu Štoček, Foltán a Kubiš. Ostatní zostali vzadu, v grupette.

Tí traja jazdili v balíku, ale keď mala skupina ešte sto ľudí, začali odlietať. Štoček ešte aj spadol. Sám. Všetci postupne vycúvali, boli bez šance na návrat.

Ešte ich dobehlo grupetto, kde boli Oros s Vlčákom, takže sme mali piatich ľudí v grupette a slovenský mechaničák jazdil jediný za touto skupinou, pripadal som si ako tréner San Marína," citoval špecializovaný portál cycling-info.sk šéfa slovenskej reprezentácie do 23 rokov Michala Clementisa.

Estónci majú ešte menší rozpočet

"Skupinu v polovici pretekov rozhodcovia odstavili a preteky sme mohli dopozerať maximálne ako fanúšikovia. Je to celé zle, nemám jediný pozitívny moment, ktorý by som odniekiaľ vytiahol. Tragédia.

Takmer každý víkend jazdíme po pretekoch, v živote toľko reprezentačných výjazdov žiadna generácia pred nimi nemala a všade sme poslední.

Estónci, s ktorými sa stretávame na pretekoch a poznám sa s ich trénerom, majú ešte menší rozpočet ako my, maličká krajina a jeden od nich tretí, druhý čo cestu skoro ani nejazdí bez problémov v balíku. Chalani nechcú, nemajú na to. Neviem, čo ďalej," dodal Clementis pre cycling-info.sk.

Nedarilo sa ani Slovenkám, na štarte hromadných pretekov kategórie elite na 115 km boli tri Alžbeta Bačíková, Mariana Findrová a Tereza Medveďová, no do cieľa sa nedostala ani jedna.

Z triumfu sa tešila domáca Amy Pietersová, ktorá v závere vsadila na dlhý špurt a jej pokus vyšiel. Striebro si vybojovala Talianka Elena Cecchiniová a bronz putuje do Nemecka zásluhou Lisy Kleinovej.

ME v cyklistike 2019 - Alkmaar, Holandsko

Muži do 23 rokov (138 km)

1.Alberto DaineseTaliansko3:08:53 h
2.Niklas LarsenDánskorovnaký čas
3.Rait ÄrmEstónskorovnaký čas
4.Stanislaw AniolkowskiPoľskorovnaký čas
5.Nils EekhoffHolandskorovnaký čas
6.Gerben ThijsennBelgickorovnaký čas

Ženy (115 km)

1.Amy PietersováHolandsko2:56:03 h
2.Elena CecchiniováTalianskorovnaký čas
3.Lisa KleinováNemeckorovnaký čas
4.Lorena WiebesováHolandsko+25 s
5.Alice BarnesováV. Británia+25 s
6.Kirsten WildováHolandsko+25 s

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Je to tragédia, všade sme poslední. Chalani na to nemajú, vraví šéf cyklistov