Keď ju Vlhová zbadala, dlho ju objímala. Dubovská lyžovala pre mamu

Martina Dubovská na trati počas 1. kola slalomu Svetového pohára v Jasnej.
Martina Dubovská na trati počas 1. kola slalomu Svetového pohára v Jasnej. (Autor: TASR)
Marian Szucs|6. mar 2021 o 18:05

Liptáčka skončila v Jasnej ôsma.

JASNÁ. Má za sebou zrejme najnáročnejšie dni v živote. Veci sa diali inak, než čakala. Keď lyžiarka Martina Dubovská cestovala do Talianska na majstrovstvá sveta, zastihla ju hrozivá správa.

Jej mama mala autonehodu a je v kritickom stave.

Dubovská sa otočila a vrátila sa domov do Liptovského Mikuláša. Namiesto slalomu na šampionáte v Cortine d'Ampezzo mala úplne iné starosti.

Minulý týždeň napokon jej mama zraneniam podľahla. Iba zopár dní pred pretekmi, na ktoré sa Dubovská tešila úplne najviac. Na Svetový pohár doma v Jasnej.

Čo teraz? Štartovať? Alebo to skrátka nepôjde?

Dubovská v tom mala jasno. „Urobím pre teba všetko,“ napísala na instagrame k fotografii, na ktorej sa objíma s mamou v cieli pretekov.

Najlepší výsledok v živote

Dubovská sa na štart postavila. A výsledok? Vo Svetovom pohári ešte nikdy tak vysoko nebola. Skončila ôsma.

V minulosti sa v pretekoch Svetového pohára dostala do najlepšej desiatky iba trikrát – na konte má dve deviate a jedno desiate miesto. Pred piatimi rokmi bola v Jasnej až na 26. priečke.

„Lepšie som ešte nebola, takže je to skvelé,“ hovorila Dubovská.

Hoci pochádza z Liptovského Mikuláša, dlhodobo reprezentuje Česko, kde jej vytvorili lepšie podmienky. Nič to však nezmenilo na tom, že sa v Jasnej cítila ako doma a aj ľudia popri trati ju podporovali ako svoju.

„Ľudia sú tu úžasní, podporovali nás od štartu až do cieľa, ďakujem všetkým. Na to všetko urobili skvelú atmosféru,“ ocenila 29-ročná lyžiarka.

„Na preteky doma som sa dlho a veľmi tešila. Vyšiel mi tréning, celá príprava a dopadlo to dobre. Kopec poznám, stále tu trénujeme, mala som to najazdené. Som rada, že sa mi darilo,“ doplnila.

Po svojej jazde čakala v priestore cieľa na vyvrcholenie pretekov. Ako posledná absolvovala súťažnú jazdu jej kamarátka Petra Vlhová.

Keď už mala za sebou prvé rozhovory, zbadala Dubovskú. Prišla k nej a dlho ju objímala. Potom ju nasledovala aj Vlhovej mama Zuzana.

Lyžovanie jej pomáha

V cieli sa z Dubovskej výsledku tešila aj jej ďalšia kamarátka a akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková, ktorá bola súčasťou ceremoniálu po pretekoch.

„S Maťou sme sa stretli v Jasnej minulý týždeň. To, čo sa stalo jej mame, je veľmi, veľmi smutné. Maťa teraz prežíva veľmi ťažké chvíle,“ priblížila Stromková.

Naznačila, že Dubovská sa v sobotu postavila na štart práve kvôli mame.

„Hovorila, že mamka vždy chcela, aby lyžovala, podporovala ju v tom. Maťa vravela, že pôjde v jej šľapajach a nechce na lyžovanie zanevrieť. Aj si tým trošku zamestnáva hlavu,“ vravela Stromková.

„Z Mati sa veľmi teším, že jej to takto dopadlo. Aj napriek tomu, že jej mamina nemohla fandiť odtiaľto,“ doplnila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Keď ju Vlhová zbadala, dlho ju objímala. Dubovská lyžovala pre mamu