Moment blbec, Slovenka sa zobudila na ľade. Stane sa, utešoval ju partner

Mária Sofia Pucherová a Nikita Lysak na ME v Kaunase.
Mária Sofia Pucherová a Nikita Lysak na ME v Kaunase. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|12. jan 2024 o 15:46

Tanečný pár nepostúpil do voľných jázd.

ME v krasokorčuľovaní 2024 - rytmické tance

1.

Charlene Guignardová, Marco Fabbri

Taliansko

86,80 b

2.

Lilah Fearová, Lewis Gibson

Veľká Británia

85,20 b

3.

Allison Reedová, Saulius Ambrulevičius

Litva

80,73 b

24.

Mária Sofia Pucherová, Nikita Lysak

Slovensko

56,09 b

KAUNAS. Účasť na majstrovstvách Európy si vybojovali v polovici decembra na majstrovstvách štyroch krajín. Od začiatku sezóny sa postupne zlepšovali, vďaka čomu domáci šampionát vyhrali.

Tanečný pár Mária Sofia Pucherová a Nikita Lysak prišiel na tohtoročné majstrovstvá Európy s postupovými ambíciami, no napokon sa do voľných jázd nekvalifikovali.

Slovenská dvojica získala v rytmickom tanci 56,09 bodu, za sezónnym maximom zaostali viac ako o päť bodov.

Nikdy predtým

V tancoch na ľade sú pády zriedkavé, no stávajú sa. Presvedčil sa o tom aj slovenský pár, ktorému sa smolný moment prihodil na mieste, kde nikdy predtým nespravili chybu.

„Jazda bola vcelku dobrá, okrem maličkej chyby… teda, pádu,“ povedal pre Sportnet Nikita Lysak, ktorý to bral veľmi športovo.

„Snažili sme sa bojovať, atakovať, ukázať všetko, čo sme doteraz trénovali. Ten pád nečakal absolútne nikto. Je to škoda, lebo program bol čistý a dobrý,“ doplnila Sofia Pucherová.

Keďže sa pád nestal v konkrétnom prvku, bodová strata bola relatívne malá.

„Stratili sme asi dva body,“ uviedla partnerka.

Keď sa ocitla na ľade, sama bola prekvapená. „Na tom mieste sa nám to nikdy predtým nestalo. Bolo to skôr také pošmyknutie. Ani som nevnímala, že padám, len som sa zobudila na ľade,“ opísala smolný moment.

„V spomalenom zábere som videla, že som stúpila na príliš vonkajšiu hranu a potom mi korčuľa ako keby dopadla na ľad,“ doplnila.

„Stane sa,“ utešoval ju partner. „Mňa teší, že prvky boli čisté a bola to v princípe dobrá jazda. Bola tam energia i dobrá prezentácia,“ zdôraznil.

Spravili veľký progres

V tancoch na ľade postupuje do voľných jázd najlepších dvadsať dvojíc. Na postup bolo treba 60,76 bodov. Slovenský pár má sezónne maximum 61,77.

„Nie je to tragédia, ale je to škoda,“ poznamenala Sofia Pucherová.

Ich príprava na európsky šampionát bola veľmi intenzívna. Slovenský pár pred začiatkom sezóny prešiel k novému trénerovi. Luca Lanotte je bývalý majster sveta a Európy. Pucherová s Lysakom si spoluprácu s novým koučom pochvaľujú.

„Celú sezónu sa snažíme zlepšovať, nielen na ľade, ale aj po mentálnej stránke. Myslím si, že sme urobili dosť veľký progres,“ uviedla 21-ročná Slovenka.

„Nemyslím si, že táto chyba a toto umiestnenie definuje našu kvalitu,“ doplnila.

Slovenský pár sa zúčastnil aj na majstrovstvách Európy pred dvoma rokmi. V Tallinne obsadili 23. miesto.

„Teraz je to pocitovo úplne iné. Prvú Európu sme si išli len užiť, teraz sme však už mali aj nejaké ambície,“ prezradila rodáčka z Prešova.

Slovenský pár napokon v Kaunase skončil na 24. mieste.

„Mrzí nás, že to nevyšlo, ale naša kariéra sa týmto nekončí, práve naopak. Pre ďalší progres sú dôležité aj takéto maličké chyby. Myslím si, že nám to skôr pridalo ako uškodilo,“ zdôraznila Sofia Pucherová.

Pucherovú s Lysakom ešte čakajú v tejto sezóne dve súťaže, v Egni a v Oberstdorfe.

Podľa rozhodnutia zväzu po majstrovstvách štyroch krajín na svetový šampionát má pocestovať dvojica Anna Šimová, Kirill Aksenov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Moment blbec, Slovenka sa zobudila na ľade. Stane sa, utešoval ju partner