Mašina na skoky, ktorá sa učí veľmi rýchlo. Belgičana prekvapila Hagarova zrelosť

Jorik Hendrickx so sestrou Loenou na ME v Kaunase.
Jorik Hendrickx so sestrou Loenou na ME v Kaunase. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|12. jan 2024 o 07:00

Jorik Hendrickx skladal slovenskému pretekárovi krátky program.

Jeho najlepší pretekársky výsledok je štvrté miesto na majstrovstvách Európy v roku 2017 v Ostrave, ale pamätná bola aj jeho voľná jazda o rok skôr v Bratislave na pieseň You Raise Me Up od Josha Grobana.

Belgičan JORIK HENDRICKX po skončení aktívnej kariéry začal trénovať svoju sestru Loenu, ktorá patrí k svetovej špičke a má už dve medaily z majstrovstiev sveta.

Minulý rok s ním nadviazal spoluprácu aj Adam Hagara, ktorému skladal krátky program na pieseň Another Love od Toma Odella.

V rozhovore na majstrovstvách Európy v Kaunase hovoril pre Sportnet belgický tréner a choreograf aj o tom, aký dojem v ňom zanechal mladý slovenský pretekár, na čom spolu pracovali a aký potenciál v ňom vidí.

Ako vznikla vaša spolupráca s Adamom Hagarom?

Bol som prekvapený, keď ma zo Slovenska kontaktovali so žiadosťou, či by som nespravil Adamovi choreografiu ku krátkemu programu. Síce robím aj choreografie, ale nie korčuliarom na európskej či svetovej úrovni.

Oslovila ma Monika Simančíková, ktorú tiež trénoval Adamov kouč (Vladimir Dvojnikov). Vraveli, že by chceli so mnou spolupracovať, lebo sa im páči môj štýl a myslia si, že by to bol pre Adama krok správnym smerom.

Na začiatku bol problém nájsť termín, lebo som už v tom čase mal naplánované kempy. Adam napokon v lete prišiel za mnou do Holandska, kde som vtedy trénoval.

Aké boli vaše prvé dojmy zo slovenského pretekára?

Bol som veľmi prekvapený, lebo bol veľmi otvorený, vedel, kde sú jeho nedostatky a chcel na nich pracovať. Bol som spokojný s tým, ako sa vydaril program aj s celkovým procesom.

Bol to tlak aj pre mňa, lebo som vedel, že Adam patrí k najlepším korčuliarom na juniorskej úrovni, ale ihneď som videl, kde sa ešte môže zlepšiť. Pri tvorbe jazdy som mal najprv na zreteli jeho silné stránky, ktoré som chcel v programe zvýrazniť.

Keď Adam jazdil tento krátky program prvý raz, na juniorskej Grand Prix v Linzi, videl som to na vlastné oči, keďže som tam bol s iným pretekárom. Bol som šťastný, ako mu to vyšlo, ale bol som aj trochu ostrý: povedal som mu, ktoré konkrétne veci mi tam ešte chýbali.

Preto som bol rád, že ma kontaktoval aj pred finále JGP, aby sme to ešte doladili. Načasovanie tohto stretnutia tiež nebolo jednoduché, lebo som bol často preč s Loenou.

Teší ma, že u Adama vidím neustále zlepšenie a myslím si, že sa môže dostať ešte ďalej. Už teraz je to mašina na skoky, a keď sa mu podarí do jazdy zaradiť aj štvorák, tak tam naozaj vidím sľubné možnosti.

Na akých veciach ste konkrétne pracovali?

Na pozícii voľnej nohy, na tom, ako dotiahnuť jednotlivé pohyby. Ihneď porozumel tomu, čo od neho chcem, učí sa veľmi rýchlo. Keď som mu niečo opravil, korigoval, dokázal to ihneď zakomponovať do svojho tréningu.

Takže sme sa zamerali najmä na to, aby si bol viac vedomý svojho tela, ako sa drží. Aj taká maličkosť spraví veľký rozdiel, keďže Adam samozrejme vie korčuľovať, ovláda všetky ťažké kroky, ale treba si dávať pozor aj na predvedenie.

Ako na vás pôsobil Adam ľudsky?

Myslím si, že na svoj vek je veľmi zrelá osobnosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Mašina na skoky, ktorá sa učí veľmi rýchlo. Belgičana prekvapila Hagarova zrelosť