Partnera si našla na zoznamke. Najprv ju odmietol, teraz spolu snívajú o olympiáde

Maria Sofia Pucherová a Nikita Lysak na ME v Tallinne.
Maria Sofia Pucherová a Nikita Lysak na ME v Tallinne. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|14. jan 2022 o 18:30

Pri svojom debute obsadila slovenská dvojica 23. miesto.

ME v krasokorčuľovaní 2022 v Tallinne

Rytmické tance:

1.

Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov

Rusko

87,89 bodu

2.

Alexandra Stepanovová, Ivan Bukin

Rusko

86,45 b

3.

Charlene Giugnardová, Marco Fabbri

Taliansko

83,35 b

4.

Lilah Fearová, Lewis Gibson

V. Británia

79,97 b

5.

Olivia Smartová, Adrian Diaz

Španielsko

77,99 b

6.

Sara Hurtadová, Kirill Chaľavin

Španielsko

75,83 b

23.

Mária Sofia Pucherová, Nikita Lysak

Slovensko

54,19 b

TALLINN. Je to ako klasická zoznamka. Môžete filtrovať podľa veku, výšky, váhy aj podľa toho, či je daná osoba ochotná presťahovať sa za novým partnerom.

Táto zoznamka je však iba pre úzku skupinu ľudí – krasokorčuliarov a tanečníkov na ľade.

Na portáli IcePartnerSearch sa začal aj príbeh nového slovenského tanečného páru Márie Sofie Pucherovej a Nikitu Lysaka.

„Napísala som mu, prvýkrát ma odmietol, no potom sa ozval sám. Bolo to rýchle, ale hneď sme si sadli,“ vravela slovenská pretekárka po ich debute na európskom šampionáte.

Na majstrovstvách Európy v Tallinne obsadil v rytmickom tanci slovenský pár 23. miesto. Na postup do voľných jázd to nestačilo, no vzhľadom na to, že ide o úplne novú dvojicu, je to sľubný výsledok.

V správnej kategórii

Devätnásťročná Pucherová sa predtým venovala sólovej kariére. Tréneri jej často vraveli, že by sa hodila na tance, lebo je tanečná a má dobrý sklz, ale ona o tom dlho nechcela ani počuť.

Presvedčili ju napokon až zranenia a vracajúce sa problémy s kolenom. „Dlho som videla len skoky, tance ma nelákali. No teraz si myslím, že som v správnej kategórii,“ prezradila.

Prechod z kategórie jednotlivcov na tance nebýva jednoduchý. Práve to bolo aj za počiatočným odmietnutím zo strany Nikitu Lysaka.

„Ja som ešte nemala žiadne skúsenosti s párovým korčuľovaním, kým on áno. Jeho vtedajšia trénerka povedala, že to nie je presne to, čo hľadajú,“ vysvetľovala Pucherová.

Trénujú v Miláne

Rodák z Ruska za ňou prvý raz prišiel do Prešova vlani v zime, počas lockdownu. „Ani som mu nič nemohla ukázať, videl iba našu ulicu z domu,“ vravela Pucherová.

Dvadsaťtriročný pretekár si však Slovensko hneď obľúbil. Páči sa mu aj krajina a vraj sú Slováci priateľskejší a pokojnejší ako ľudia v Rusku.

„Vo všetkých športoch fandí Slovákom. Aj keď boli majstrovstvá sveta v hokeji, Rusi ho ani nezaujímali, sledoval iba slovenský tím,“ dodala partnerka.

Najprv trénovali v Prešove a keď videli, že im to spolu klape, v lete sa presunuli do Talianska. Momentálne trénujú v Miláne v skupine bývalej majsterky sveta a Európy Barbary Fusar-Poli.

„Barbara je veľmi inteligentná žena, ktorá má veľa skúseností. Samozrejme je prísna, ale len preto, aby z nás vytĺkla, čo v nás je,“ myslí si Sofia Pucherová.

Pracovití a motivovaní

Členom trénerského tímu je aj bývalý slovenský reprezentant Lukáš Csölley.

„Sú veľmi pracovití a motivovaní, od leta urobili veľký pokrok. Som rád, že za taký krátky čas vybojovali body, aby mohli ísť na európsky a svetový šampionát,“ chválil ich Csölley.

Rýchly progres prekvapil aj samotných pretekárov. „Na to, ako krátko spolu korčuľujeme, sme už dosiahli výsledky, ktoré sme si v prvej sezóne ešte ani za cieľ nedávali,“ podčiarkla Pucherová.

Mária Sofia Pucherová a Nikita Lysak.
Mária Sofia Pucherová a Nikita Lysak. (Autor: Titanilla Bőd)

Tance na ľade sú špecifickou disciplínou aj v rámci krasokorčuľovania. Je veľmi zriedkavé, že niekto vystrelí ako kométa, páry sa medzi elitou musia dlhé roky etablovať.

Slovenskú dvojicu ešte mnoho rozhodcov nepozná. Aj preto sú s výkonom v Tallinne nadmieru spokojní. „Bola to čistá jazda a užili sme si ju,“ vravela slovenská pretekárka.

Stres pre šaty

Pritom pred rytmickými tancami zažívala veľký stres. Svoje šaty totiž po domácom šampionáte dala trošku prerobiť a potom si ich nechala poslať do Talianska.

Lenže balík nedorazil včas. „Odlietali sme v pondelok a ešte neprišiel. Dorazil až v stredu. Napokon mi tie šaty priviezli na poslednú chvíľu tréningoví kolegovia, aj som ich mala na sebe, no pred jazdou som si to predsa rozmyslela,“ priblížila nevšedné starosti mladá Slovenka.

Keďže novozložená dvojica má splnený limit aj na majstrovstvá sveta, v akcii budú aj v marci v Montpellieri.

„Chceme sa zúčastniť na čo najviac pretekoch, aby sme sa dostali do povedomia. A najväčším cieľom je, samozrejme, olympiáda. Máme štyri roky, aby sme sa k tomu cieľu dopracovali,“ uzavrela Pucherová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Partnera si našla na zoznamke. Najprv ju odmietol, teraz spolu snívajú o olympiáde