Marekovi Svatošovi vzdali úctu v zámorí i rodných Košiciach

Kondolenčná kniha. Pribúdali v nej podpisy a odkazy fanúšikov i bežných Košičanov.
Kondolenčná kniha. Pribúdali v nej podpisy a odkazy fanúšikov i bežných Košičanov. (Autor: Judita Čermáková)
Daniel Dedina, TASR|8. nov 2016 o 00:00

HC Košice zriadil pred Steel Arénou spomienkové miesto s kondolenčnou knihou.

KOŠICE. Dôvodom smrti hokejistu Mareka Svatoša má byť užitie nadmerného množstva liekov. Pietny akt mu venovalo aj vedenie najprestížnejšej hokejovej ligy na svete NHL.

Jeho materský klub HC Košice zriadil pred Steel Arénou spomienkové miesto s kondolenčnou knihou.

Rešpektuje súkromie príbuzných

Prišlo to ako blesk z čistého neba. O to väčší šok správa o úmrtí Mareka Svatoša v hokejových i mimohokejových kruhoch spôsobila.

Korzár sa zhováral s blízkym človekom Svatošovej rodiny, ktorý nám k téme úmrtia bývalého slovenského reprezentanta povedal nasledovné: „Plne rešpektujem a chápem súkromie najbližších Marekových príbuzných, majú na to plné právo. Preto sa k tejto veci nechcem vyjadrovať, pochopte to, prosím.“

V čase nášho rozhovoru ešte nevedel konkretizovať, kedy by sa mala uskutočniť posledná rozlúčka s nebohým.

Zomrel na rovnakú diagnózu ako otec?

Denník Plus Jeden deň predsa len vyrukoval aj so slovami samotnej mamy hokejistu.

„Keďže neviem dobre po anglicky, Marekova manželka Diana zavolala môjmu druhému synovi a povedala mu, čo sa stalo. Následne sa to dostalo aj ku mne,“ citoval slová Renáty Svatošovej.

„Bol to pre mňa obrovský šok. Naozaj netuším, čo sa mohlo stať. Viem len toľko, že ho jeho manželka našla doma mŕtveho. Múdrejší budeme po pitve. Myslím si, že Marekovi zlyhalo srdce. Presne na túto diagnózu zomrel pred šiestimi rokmi jeho otec,“ dodala zronená mama.

Informáciu o Svatošovej smrti ako prvý priniesol portál eurolanche.com, ktorý je európskym fanklubom Colorada Avalanche.

Následne Denver Post zverejnil správu, podľa ktorej bola do Svatošovho bydliska v americkom Denveri krátko po polnoci zo soboty na nedeľu privolaná lekárska pomoc.

Až s plynúcim časom zverejnili viaceré slovenské i zahraničné periodiká informáciu o predávkovaní sa liekmi a zástave srdca ako príčine smrti.

Iné zdroje, odvolávajúc sa na tvrdenia rodinných príslušníkov, tvrdili, že šlo o nehodu.

Každopádne, Marek vraj dlhodobo psychicky ťažko znášal vážne zdravotné problémy svojej americkej manželky chorej na rakovinu.

Minúta ticha v NHL

Mareka Svatoša draftoval v roku 2001 v 7. kole z celkovo 227. pozície dvojnásobný víťaz Stanley Cupu, Colorado Avalanche.

V tomto klube zároveň prežil najhviezdnejšie okamihy svojej hráčskej kariéry. Hrával po boku takých veličín svetového hokeja ako Peter Forsberg, Joe Sakic či Milan Hejduk.

Pred zápasom Colorada na ľade St. Louis si v nedeľu večer predstavitelia zámorskej profiligy, prítomní hráči i diváci uctili pamiatku košického rodáka symbolickou minútou ticha.

„Celá organizácia Colorada Avalanche je extrémne zarmútená správou o úmrtí Mareka Svatoša. Bol veľkým človekom, talentovaným hokejistom a skvelým tímovým hráčom. Naše myšlienky smerujeme k jeho manželke, deťom a blízkej rodine,“ povedal na webe denverského klubu legendárny Joe Sakic, ktorý je v súčasnosti generálnym manažérom klubu. So Svatošom odohrali spolu šesť sezón, počas ktorých neraz nastupovali v jednej formácii.

Pietne miesto pred Steel Arénou. Práve v košickej aréne hral Marek Svatoš súťažné zápasy naposledy.
Pietne miesto pred Steel Arénou. Práve v košickej aréne hral Marek Svatoš súťažné zápasy naposledy. (Autor: Judita Čermáková)
Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Marekovi Svatošovi vzdali úctu v zámorí i rodných Košiciach