Maracanu chcú premenovať. Má niesť meno najslávnejšieho Brazílčana

Štadión Maracana.
Štadión Maracana. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. mar 2021 o 13:10

Niektorí ľudia s premenovaním nesúhlasia.

RIO DE JANEIRO. Najznámejší futbalový stánok na svete, slávna Maracana, sa má už čoskoro premenovať na Štadión Edsona Arantesa do Nascimenta - Kráľa Pelého.

Stačí, ak guvernér štátu Sao Paulo Cláudio Castro oficiálne odsúhlasí túto poctu pre trojnásobného majstra sveta a podľa mnohých najväčšieho futbalistu histórie.

Ibaže nie všetci Brazílčania sú nadšení z premenovania Maracany, ktorá až dosiaľ niesla aj názov Štadión Maria Filha. Práve tento brazílsky športový novinár sa najviac zaslúžil o to, že sa Maracana vôbec postavila pre potreby svetového šampionátu v roku 1950.

Vnuk je nespokojný

Maracana mala pôvodne klasický názov Mestský štadión Ria de Janeiro, ale po Filhovej smrti v roku 1966 ju premenovali na jeho počesť. Práve Filho použil svoje noviny "Jornal dos Sports" na kampaň s cieľom presvedčiť občanov Ria de Janeiro, že štadión musí byť bližšie k centru mesta namiesto pôvodného plánu postaviť ho v jeho susedstve.

A Filhov vnuk Mario Neto sa aktuálne nedokáže zmieriť s faktom, že Maracana bude namiesto jeho deda niesť Pelého meno. Túto zmenu označil za iracionálnu.

"Nemá zmysel odstraňovať meno môjho starého otca. Keby nebolo Maria Filha, neexistovala by žiadna Maracana a v širšom regióne by bol dostupný iba štadión pre 70-tisíc divákov," uviedol Neto.

"Keby nebolo Maria Filha, ani veľký Pelé by neodohral toľko zápasov na kedysi najväčšom štadióne na svete. Uznávam Pelého, ale Rio má dnes väčšie problémy ako premenovať futbalový štadión."

Bebeto: Pelé bol najväčší

Brazílsky majster sveta z roku 1994 Bebeto si, naopak, myslí, že Pelého meno bude niesť Maracana právom.

"Pelé bol najväčší futbalista a Maracana zasa najväčší štadión na svete. Ak spojíme tieto dve veci, bude to absolútne férové," uviedol Bebeto, ktorý pracuje ako zákonodarca v štáte Rio de Janeiro.

Maracana bola dejiskom majstrovstiev sveta v rokoch 1950 a 2014 a tiež sa tam uskutočnil otvárací aj záverečný ceremoniál OH 2016.

Na tento svetoznámy štadión má príjemné spomienky aj Pelé. Pri svojom debute na Maracane 7. júla 1957 strelil svoj prvý gól v národnom drese, hoci Brazília vtedy prehrala s Argentínou 1:2. O viac ako dvanásť rokov neskôr, presne 19. novembra 1969, sa Pelé na rovnakom mieste dočkal tisíceho gólu v kariére.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Aktuálne témy»Južná Amerika»Maracanu chcú premenovať. Má niesť meno najslávnejšieho Brazílčana