Strieborná Vlhová: Bol to veľký boj. Mohla som aj vypadnúť

Petra Vlhová sa raduje zo striebra.
Petra Vlhová sa raduje zo striebra. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|15. feb 2021 o 16:35

Vlhová obhájila na MS v alpskej kombinácii striebro.

CORTINA, BRATISLAVA. S razanciou sa rozbehla medzi slalomové bránky. Na medzičasoch jej svietili zlomky sekundy s plusovou hodnotou. Podfarbené na červeno. Tie symbolizujú stratu.

Petra Vlhová predviedla v slalomovej časti takmer najlepšiu jazdu. V cieli bolo na nej vidieť únavu. Sťažka dýchala, zamávala do kamery. Emócie na sebe neukázala.

Na majstrovstvách sveta v Cortine pritom vybojovala svoju prvú medailu. V alpskej kombinácii získala rovnako ako pred dvoma rokmi striebro. Prvý cieľ, ktorý si dala na svetovom šampionáte, splnila.

„Na majstrovstvách sa berú medaily, deviate miesto je nič,“ vravela Vlhová.

Titul získala Mikaela Shiffrinová. Slovenská lyžiarka za ňou v súčte oboch jázd zaostala o 86 stotín sekundy. Bronz získala Michelle Gisinová.

Shiffrinová bola perfektná

„Medaila je medaila a veľmi sa z nej teším. Mikaela bola dnes perfektná v oboch disciplínach. Potvrdiť medailu je veľmi ťažké, som teda šťastná. V super-G som vydala maximum, aj keď tam boli chybičky. Viac rezerv v mojom výkone bolo v slalome. Slalomová trať ma však neprekvapila, na prehliadke som odhadla náročnú pasáž hneď v úvode," uviedla Vlhová pre ČT Sport.

Pre Vlhovú to je celkovo piata medaila z majstrovstiev sveta, tretia strieborná. V zimných športoch je v ére samostatnosti najúspešnejším slovenským športovcom.

Napätie a stres z nej po súťaži opadli. Priznala, že celý deň bol pre ňu náročný.

„Bol to boj a bolo to veľmi ťažké na koncentráciu. Mám však medailu, a to sa počíta,“ komentovala svoj výkon pre RTVS.

V super-G jej Shiffrinová ušla v jednej bránke

Do prvého kola odštartovala slovenská lyžiarka s nezvykle vysokým štartovým číslom 26. Nemala totiž v poradí pre nasadzovanie žiadne body. Posledné dve alpské kombinácie Vlhová nedokončila.

Naposledy, keď v kombinácii prišla do cieľa, bolo z toho striebro na majstrovstvách sveta vo švédskom Are 2019.

Od titulu ju vtedy delili len tri stotiny sekundy.

Lenže v porovnaní s minulosťou sa v kombinácii namiesto skráteného zjazdu jazdí v rámci prvého kola super-G. A to je disciplína, v ktorej už Vlhová uspela.

Super-G zvládla s jedným zaváhaním. Na víťazku prvého kola Talianku Federicu Brignoneovú stratila štyri desatiny sekundy.

Z trojice vážnych favoritiek Vlhová – Gissinová – Shiffrinová bola Slovenka njhoršia. Na Shiffrinovú strácala 34 stotín sekundy, na Gisinovú štrnásť.

Pri porovnaní jázd Vlhovej a Shiffrinovej bolo vidno, že obe išli v hornej polovici trate takmer identicky. Ich rozdiel bol minimálny.

„Petra však pri jednej bránke išla ďalej k modrej čiare ako Mikaela a ich rozdiel sa od tohto miesta až do cieľa zvyšoval,“ vysvetľovala expertka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhová bola s výkonom spokojná. Rozdiely boli minimálne. Navyše v slalome v tejto sezóne viackrát súperky zdolala. 

„Som stále v hre, teraz to bude tesné a slalom rozhodne. Budem musieť ísť naplno, dať do toho všetko a uvidíme v cieli, ako to dopadne,“ vravela po prvej jazde pre ČT Sport.

Shiffrinovej premiéra

Velez-Zuzulová však už po prvom kole hovorila, že podmienky viac pasujú Američanke.

„Podmienky aj sneh v Cortine jej veľmi sedia. Sneh je podobný ako býva v Amerike. Veľmi premrznutý. Taký, ktorý vám vŕzga pod lyžiarkami,“ hovorila Velez-Zuzulová.

Práve Shiffrinová po prvej jazde strácala na Brignoneovú len šesť stotín sekundy. Ako výnimočná slalomárka bola v najlepšej pozícii v boji o titul.

Američanka pritom doteraz ešte nikdy v alpskej kombinácii na majstrovstvách sveta neštartovala, hoci je na nich už piaty raz. Až v Cortine to bola jej premiéra v tejto disciplíne.

Druhé slalomové kolo sa jazdilo na trati mužského zjazdu a super-G.

„Trať samotná nie je zložitá, ale je poliata vodou a je dosť ľadová. Problém môžu mať zjazdárky, ktoré sa necítia v slalome dobre. Slalomárky sú vpredu, budú to veľmi zaujímavé preteky,“ predpovedala Velez-Zuzulová.

Vlhová: Mohla som vypadnúť ako súperky

Slalomová trať priniesla oveľa výraznejšie rozdiely. Už úvodnej strmšej pasáži mali viaceré pretekárky problémy.

Po dvoch bránkach vypadla najrýchlejšia zo super-G Federica Brignoneová. Podobne dopadla aj obhajkyňa titulu Wendy Holdenerová či Kanaďanka Grenierová.

Bezchybný výkon predviedla Shiffrinová. Vlhová šla vyrovnane, agresívne. Stratu na Američanku však zmazať nedokázala. V druhom kole dosiahla druhý najlepší čas. Po Shiffrinovej.

„Mohla som vypadnúť už na druhej bránke ako veľa súperiek. Musela som však ísť do toho naplno, akoby som bojovala o zlato. V slalome som sa trocha trápila,“ priznala Vlhová pre RTVS.

„Možno každý tú medailu odo mňa očakával. Ja som ju chcela, no nie je to nič jednoduché. Medaila na majstrovstvách sveta nie je samozrejmosť. Som rada, že do ďalších disciplín môžem ísť s pokojom,“ vravela 25-ročná Slovenka.

„Petrin výkon bol vyrovnaný. V super-G urobila jednu chybu. To treba uznať. Ale v slalome podala solídny výkon. Určite vie zájsť aj lepšie. Videli sme to u nej aj v tejto sezóne, no je pravda, že Petra v slalome už mesiac neštartovala,“ opisovala Velez-Zuzulová.

V utorok môže pridať ďalšiu medailu

Slalomová časť potrápila lyžiarky oveľa viac ako jazda v super-G. Z tridsiatky lyžiarok v slalomovej časti vypadla takmer polovica – až štrnásť. A rozdiely boli oveľa výraznejšie.

„Bola to čisto slalomová trať, ale to je pochopiteľné, keďže aj muži súťažia o titul na rovnakej trati ako my. Ukázalo sa, že v kombinácii uspejú pretekárky, ktoré sú silné v slalome aj v super-G,“ komentovala v prvom televíznom rozhovore Shiffrinová.

Vlhovú čakajú na šampionáte ešte tri štarty. A v každom patrí medzi favoritky na medailu.

„Petra má už celkom peknú zbierku, ale nemyslím si, že by sa uspokojila. Je rada, že má prvú, ale bude ich chcieť aj v ďalších disciplínach,“ myslí si Velez-Zuzulová.

Už v utorok Vlhovú čaká paralelný obrovský slalom. V tejto disciplíne je líderkou vo Svetovom pohári. V novembri vyhrala paralelný obrovský slalom v Lech-Zürs. Celkovo vybojovala v tomto formáte už tri víťazstvá vo Svetovom pohári.

„Zajtra netreba nič očakávať. Paralel je nevyspytateľný a môže sa stať čokoľvek. Bude to náročné. Pôjdem postupne kolo za kolom a uvidím, kam sa dostanem,“ dodala Vlhová pre RTVS.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Strieborná Vlhová: Bol to veľký boj. Mohla som aj vypadnúť