Vzácnu trofej jej odovzdala španielska kráľovná. Ledecká získala špeciálne ocenenie

Ester Ledecká si preberá ocenenie od španielskej královnej.
Ester Ledecká si preberá ocenenie od španielskej královnej. (Autor: X/Monarquía España)
Nikola Baďová|5. apr 2024 o 12:00

Trofeje sa udeľovali za rok 2022.

BRATISLAVA. Obrovská česť pre českú reprezentantku Ester Ledeckú. Od španielskej kráľovnej Letizie si prevzala ocenenie pre najlepšieho športovca z krajín Európskej únie. 

„Veľmi si vážim, že som mohla prevziať toto ocenenie ako prvá cudzinka z rúk kráľa a kráľovnej Španielska. Naviac, bola som v spoločnosti úžasných športovcov v čele s Carlosom Alcarazom,“ uviedla dvadsaťdeväťročná lyžiarka a snoubordistka pre média. 

Držiteľov vzácnej trofeje v štrnástich kategóriách vyberá španielska Národná športová rada. Trofej Európskej únie je novinka v súvislosti s nedávno skončeným španielskym predsedníctvom v Rade Európy. 

Ledecká tak bola jediná vyhlásená zahraničná laureátka. 

Ester Ledecká vyhrala posledné super-G v sezóne.
Ester Ledecká vyhrala posledné super-G v sezóne. (Autor: TASR/AP)

Ocenenie sa odovzdávalo za rok 2022, keď tenista Alcaraz vybojoval svoj prvý grandslamový titul a stal sa najmladšou svetovou jednotkou. Medzi ženami získala hlavné ocenenie paratriatlonistka Susana Rodríguezová. 

Ledecká pred dvoma rokmi obhájila na zimných olympijských hrách v Pekingu zlato v paralelnom obrovskom slalome na snowboarde. V lyžiarskej kombinácii bola štvrtá a v super-G piata. 

V minulosti cenu získali medzi mužmi napríklad tenista Rafael Nadal, bývalý futbalista a neskorší tréner Barcelony Xavi alebo pilot formule 1 Fernando Alonso. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vzácnu trofej jej odovzdala španielska kráľovná. Ledecká získala špeciálne ocenenie