Lokomotíva prežíva zlý sen, treťoligové FK sa vrátilo do Čermeľa

Trénera Alberta Rusnáka mrzí, že dva domáce zápasy Lokomotívy v rade priniesli sklamanie fanúšikov.
Trénera Alberta Rusnáka mrzí, že dva domáce zápasy Lokomotívy v rade priniesli sklamanie fanúšikov. (Autor: fclokomotiva.sk)
Sportnet|14. apr 2018 o 00:00

Jar na košických futbalových trávnikoch.

KOŠICE. Katastrofálny úvod jarnej časti druhej futbalovej ligy prežíva Lokomotíva Košice, ktorá bola takmer celú jeseň lídrom súťaže.

Z piatich doterajších zápasov dokázala zvíťaziť jediný raz a v poslednom týždni zaskočila nielen svojich fanúšikov dvoma domácimi prehrami v rade.

Treťoligové FK Košice, predtým známe ako Vyšné Opátske má za sebou naopak úspešnú premiéru v Čermeli, kde sa presťahovalo na jarné zápasy. Klub navyše ohlásil novinky, o ktorých sa už v meste niekoľko mesiacov šepkalo.

Futbaloví fanúšikovia sa konečne dočkali domácich zápasov Lokomotívy Košice. Dokonca dvoch v rade. Veľa radosti im však nepriniesli.

Modro-bieli najprv pred týždňom podľahli rozdielom triedy Šamorínu a nezvládli ani utorňajšiu dohrávku s Trebišovom, ktorý si prekvapujúco tiež odniesol z Družstevnej pri Hornáde tri body po jednogólovom víťazstve.

Lokomotíva sa po zbabranom začiatku jari prepadla na piate miesto tabuľky so stratou desiatich bodov na vedúcu Sereď a štyroch bodov na cieľovú tretiu priečku.

Herný kŕč zlomí len bojovnosť

Tréner Albert Rusnák len ťažko hľadal slová po prehre s Trebišovom.

„Dva domáce zápasy sa hodnotia veľmi ťažko. Je vidieť, že chlapci sú v kŕči. Ak si aj otvoríme priestor a dostaneme loptu do krídelných priestorov, centre nám lietajú buď za bránu alebo nimi trafíme prvého brániaceho hráča. Rovnako je to pred šestnástkou, kde aj keď si vytvoríme priestor na strelu, tak tá potom nemá vôbec parametre druholigového hráča. Všetci sme z toho nešťastní,“ priznal Rusnák.

Ten neupiera svojim hráčom snahu, ale na druhej strane si uvedomuje aj to, že psychicky je na tom mužstvo stále horšie.

„Nie je to ľahká situácia. Všetci rozmýšľame ako sa z toho dostať, ale v tom nahustenom programe to bude veľmi ťažké. Musíme hru viac zjednodušiť a zlomiť to bojovnosťou a tvrdou prácou,“ myslí si Rusnák.

Toho po prehre s Trebišovom mrzelo aj to, že opäť sklamali fanúšikov: „Určite ani chlapcom nie je príjemné počúvať z tribúny pokriky o tom, či zabudli hrať futbal. Chalani ho hrať nezabudli, aj na tréningu makajú, no žiaľ, dostali sme sa do situácie, keď nám nevychádzajú ani základné veci. Verím, že sa to zlomí. Je to o hlavách a o psychike.“

Kým na jeseň sa Lokomotíve aj vyrovnané zápasy darilo strhnúť na svoju stranu, na jar je to presne naopak.

„Potrebujeme sa chytiť šťastným gólom, víťazstvom. Chalani potrebujú získať späť sebavedomie. Určite nehádžeme flintu do žita. Kým je teoretická šanca na popredné priečky, tak o ňu budeme bojovať do posledného kola, hoci momentálne sa nám trochu vzďaľujú,“ dodal Rusnák.

Musia začať od nuly

Neúnosnosť situácie si uvedomujú aj hráči.

„Musíme drieť, makať a nejako to zlomiť. Zatiaľ sme ani my, ktorí sme prišli ako posily, veľmi mužstvu nepomohli. Už je to za mierou únosnosti. Už pred týmto zápasom to bolo zlé a teraz sme ešte hlbšie na dne. Musíme začať od nuly a ísť do toho od začiatku. Niečo tomu chýba a ani sami zatiaľ nevieme, čím to je,“ priznal po zápase útočník Pavol Jano, ktorý sa do Lokomotívy vrátil počas zimnej prestávky.

Ďalšiu šancu na reparát má Lokomotíva už v nedeľu 15. apríla, keď sa predstaví na umelom ihrisku v Žiline proti svojmu tabuľkovému susedovi, tamojšej druholigovej rezerve.

Víťazný návrat do Čermeľa

Prvého jarného zápasu, už v novom prostredí štadióna v Čermeli, sa dočkalo aj treťoligové FK Košice.

To si v jarnej domácej premiére poradilo so Svitom 3:1 a hráči si napravili chuť po prehre 0:2 v Snine v úvodnom zápase treťoligovej jari.

„Sme šťastní, že sme zvíťazili. Minulý týždeň sme to totiž pokašľali výkonom v Snine. Nebol to ľahký zápas, pretože na tomto trávniku sme prvýkrát trénovali len včera a išlo tak o ostrý štart. Vedeli sme, že súper bude hrať organizovane a dôležitý bude prvý gól. Ten sme aj strelili, ale Svit z ojedinelej akcie vyrovnal. Ešte šťastie, že sme vedenie vrátili na našu stranu a vyhrali sme zaslúžene,“ povedal po zápase spokojný kapitán Pavol Turczyk, ktorý prispel k víťazstvu víťazným gólom.

„Verím, že nás to nakopne a nastúpime na víťaznú vlnu,“ dodal Turczyk, ktorý je zároveň aj manažérom FK Košice a potvrdil aj informácie, ktoré presakovali už niekoľko mesiacov.

Začiatok novej cesty

„Po tejto sezóne sa uskutoční fúzia s FK Košice-Barca. Spoločne sme sa dohodli na tom, že vrátime košický futbal do Čermeľa. Mal by to byť začiatok cesty, na ktorú sme sa vydali a uvidíme, ako to bude pokračovať ďalej,“ uviedol Turczyk.

Košický treťoligista sa počas zimnej prestávky posilnil, keď do mužstva pribudli mená známe ešte z prvoligovej súpisky niekdajšieho FC VSS Košice – František Vancák, Mojmír Trebuňák či Patrik Grega.

Výrazne sa zmenili aj ciele mužstva a Turczyk potvrdil, že ambíciou je postúpiť do druhej ligy. FK Košice je zatiaľ na treťom mieste tabuľky so šesťbodovou stratou na vedúci Stropkov.

„Nebude to jednoduché, to nebude. V lige je päť vyrovnaných tímov a rozhodovať bude možno aj kúsok šťastia. Do konca ostáva ešte veľmi veľa zápasov a meniť sa to môže každým kolom. Dovolím si povedať, v tejto súťaži môže vyhrať každý s každým,“ dodal Turczyk.

V ďalšom jarnom kole sa FK Košice predstaví v nedeľu na ihrisku Svidníka.

Krídelník Boris Gáll zaujal akrobatickými autmi, ale ani on sa nedokázal presadiť pri finálnych prihrávkach z krídla.
Krídelník Boris Gáll zaujal akrobatickými autmi, ale ani on sa nedokázal presadiť pri finálnych prihrávkach z krídla. (Autor: fclokomotiva.sk)
Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Lokomotíva prežíva zlý sen, treťoligové FK sa vrátilo do Čermeľa