Lokomotíva Košice sa neprihlásila do druhej futbalovej ligy

Radosť zo záchrany v druhej lige vystriedal v Lokomotíve Košice smútok.
Radosť zo záchrany v druhej lige vystriedal v Lokomotíve Košice smútok. (Autor: fclokomotiva.sk)
Daniel Dedina, Róbert Andrejov|16. jún 2019 o 09:52

Právo účasti by malo prejsť na pôvodne vypadávajúci Trebišov.

KOŠICE. Vo štvrtok sme avizovali, že pár dní pred uzávierkou nepodala prihlášku do nového ročníka II. futbalovej ligy viac než polovica zo 16 mužstiev.

Postupne sa menoslov zapĺňal.

V sobotu, posledný deň, keď mohli kluby prihlášku podať, sa čakalo už len na rozhodnutie východniarskeho dua - Partizána Bardejov a Lokomotívy Košice.

Kým Bardejovčania sa napokon prihlásili a popoludní už figurovali na portáli futbalnet.sk, Košičania tak neurobili ani do polnoci.

Týmto definitívne o druholigovú miestenku prišli.

Napriek tomu, že v zime si ju za mimoriadne dramatických okolností obhájili a to isté sa im podarilo aj v jarnej časti na trávniku.

Klub sa už medzitým odel na sociálnej sieti facebook do čiernej farby.

Veľká škoda. Kvôli fanúšikom aj obnoveniu derby

Opätovné problémy košickej Lokomotívy, respektíve minimálne nejasnú filozofiu ako ďalej, naznačovalo dianie v medzisezónnom období.

K poslednému májovému dňu skončila pri mužstve trénerská dvojica Bohumil Andrejko – Ľuboš Benkovský.

Začiatok letnej prípravy, pôvodne naplánovaný na 10. júna, sa posúval, hráči trénovali individuálne. S neistými vyhliadkami.

Neprihlásenie mužstva do druhej ligy ich, pochopiteľne, ranilo.

„Vnímam to samozrejme negatívne. Lokomotíva má svoju históriu, aj v uplynulej sezóne dokázala prekonať ťažkú chvíľu a zdarne ju ukončiť. Myslím si, že v kádri bol potenciál na to, aby v nasledujúcom ročníku mohol bojovať o vyššie priečky. Je to veľká škoda. Aj kvôli výborným fanúšikom, ktorí nás chodili povzbudzovať aj na ihriská súperov a brali to ako svoju srdcovú záležitosť,“ povedal nám už bývalý tréner Lokomotívy Bohumil Andrejko.

Vzniknutá situácia ho mrzí o to viac, že neprihlásením klubu do druhej ligy nedôjde k obnoveniu tradície košických futbalových derby, ktorá mala už čoskoro pokračovať na novom štadióne.

Nový majiteľ mal byť trpezlivejší

Bohumil Andrejko priznal, že po tom, čo mu vypršala zmluva a klub mu novú neponúkol, nemal žiadne informácie, čo bude s Lokomotívou ďalej.

Ako hodnotí etapu, ktorá sa skončila rýchlejšie, než sa vôbec poriadne začala, teda polrok pod novým investorom?

„Po tom, čo pôvodný majiteľ nemal dostatok financií na pokračovanie, prišiel záchranný pás v podaní nového majiteľa. Prišli noví hráči, aj zo zahraničia, skladba tímu bola dobrá a vznikla v ňom konkurencia. Z tohto pohľadu to bolo chvályhodné. Futbal však nie je krátkodobá záležitosť. Ak mal súčasný majiteľ pred sebou nejaké ciele, mal byť trpezlivejší,“ myslí si Andrejko.

Hráči si píšu a nemôžu tomu uveriť

Kapitánom košického tímu v jarnej časti bol skúsený Róbert Cicman.

„Je to také čerstvé, že sa mi k tomu ťažko vyjadruje. S chlapcami si navzájom píšeme a nemôžeme uveriť tomu, čo sa stalo. Až do sobotňajšej polnoci som veril, že sa prihlásime a všetko sa vyrieši. Som strašne sklamaný,“ povedal nám 34-ročný obranca, ktorý spolu s Petrom Kavkom vytvoril jednu z najlepších stopérskych dvojíc v súťaži.

Ani Cicman nevedel povedať, čo súčasná situácia znamená pre Lokomotívu.

Či bude klub pokračovať v nižšej súťaži, alebo skončí úplne.

„Vieme akurát to, že sme sa neprihlásili do druhej ligy. Od nikoho z vedenia nemáme informáciu o tom, čo sa bude diať,“ priznal.

V zime by to prekvapenie nebolo. Teraz áno

Pri porovnaní klinickej smrti tradičnej futbalovej značky z východu Slovenska z polovice sezóny so súčasnou situáciou našiel Róbert Cicman odlišnosti.

„V zime sa to dalo očakávať, vravelo sa, že buď príde nový investor, alebo si budeme hľadať nové pôsobisko. Po polroku, počas ktorého sa podarilo zachrániť situáciu, vytvoril sa dobrý kolektív a neboli problémy s peniazmi, prišlo toto. Neviem sa z toho prebrať,“ priznal futbalista s bohatými ligovými skúsenosťami.

Ako bude vyzerať jeho futbalová budúcnosť, si ešte Cicman netrúfol predpovedať.

„Zatiaľ som to neriešil, najbližší týždeň ukáže. Nechcem robiť unáhlené závery,“ dodal.

Rusnák: Nikto nás zatiaľ neoslovil

Keďže neprihlásením Lokomotívy ostalo v druhej lige jedno miesto voľné, otázkou je, kto ho vyplní.

Podľa Súťažného poriadku by sa právo účasti v súťaži automaticky presunulo na prvý tím pod „čiarou“, teda trinásty Trebišov.

Zisťovali sme, či by Slavoj mal záujem zotrvať v druholigovej spoločnosti.

„Na túto otázku vám teraz neodpoviem, pretože nikto zo Slovenského futbalového zväzu, ktorý túto súťaž riadi, nás zatiaľ s ponukou hrať druhú ligu neoslovil. Rátame však s tým, že čoskoro sa tak stane. Ak by nám druholigovú miestenku ponúkli, museli by sme narýchlo zvolať Správnu radu, na ktorej by padla definitíva,“ povedal Korzáru športový riaditeľ Slavoja Vladimír Rusnák mladší.

Podľa našich informácií by Zemplínčania radi zotrvali v republikovej súťaži, čo naznačuje aj začiatok ich letnej prípravy. Tú by mali odštartovať už v utorok 18. júna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Lokomotíva Košice sa neprihlásila do druhej futbalovej ligy