Bude Magoni pokračovať? Petre i Liviovi ešte čosi chýba, tvrdí Vlha

Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni.
Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni. (Autor: SME - GABRIEL KUCHTA)
Juraj Berzedi|23. mar 2021 o 10:45

Ako funguje spolupráca Vlhovej s Magonim?

BRATISLAVA. Za to, čo dosiahla, môže vďačiť najmä sebe. Svojej vytrvalosti, pracovitosti, koncentrácii a lyžiarskemu umeniu. Nezabúda však ani na tých, ktorí jej pomáhajú.

„V prvom rade sa chcem poďakovať svojmu tímu. Bez nich by som nedokázala získať veľký glóbus,“ priznala Petra Vlhová pre RTVS.

Každý človek v jej tíme je extrémne dôležitý. Je však jeden, ktorý na všetko dohliada a pod ktorého vedením sa slovenská lyžiarka dostala na absolútny vrchol.

„Nečaká nás jednoduchá cesta. Problém je v tom, že Slovensko je malá krajina a tamojšia lyžiarska asociácia nemá taký potenciál, aký by sme potrebovali,“ vravel tréner Livio Magoni na začiatku spolupráce.

Trvá už päť rokov. Postupne krok po kroku sa s Vlhovou spoznávali, obrusovali hrany, až si napokon začali úplne dôverovať.

Výsledkom je sedemkilový krištáľ, ktorý je najväčším ocenením pre alpských lyžiarov.

Pritom k spojeniu Vlhovej s Magonim pôvodne ani nemalo prísť. Zaúradovala náhoda, možno osud.

Magoni urobil výnimku

Pred piatimi rokmi sa Vlhová rozišla s jej dovtedajším trénerom Ivanom Iľanovským.

Pred Vlhovcami stálo kľúčové rozhodnutie. Kto ho nahradí?

„V hľadáčiku sme mali piatich trénerov. Napokon sme sa rozhodli pre Livia, ktorý mi neskôr prezradil, že pri Petre spravil výnimku,“ priblížil Vlhovej otec Igor.

Magoni mal jednu požiadavku. Chcel trénovať len lyžiara, ktorý skončil v predošlej sezóne v najlepšej pätici v niektorej z disciplín vo Svetovom pohári. Vlhová bola v slalome až šiesta.

„Videl som v nej veľký potenciál. Vedel som, že je to dobrá pretekárka, ktorá je ešte mladá a otvorená novým možnostiam. Hneď na začiatku sa stotožnila s mojimi myšlienkami,“ naznačil Magoni po pár mesiacoch spolupráce.

„Je to pre mňa veľká zmena, ale už som ju potrebovala. Ukázal mi novú cestu. Navyše mi dodáva množstvo sebavedomia, čo mi pomáha,“ vravela Vlhová.

Magoni Vlhovcom otvoril nové možnosti, o ktorých dovtedy vôbec netušili.

„Bol som s nimi týždeň a pripadalo mi, že ho pozná celý svet. Dokáže zariadiť neskutočné veci. Len som krútil hlavou,“ uznal Igor Vlha.

Petra je slalomové dievča

Každú sezónu si začali dávať nové výzvy a ciele. V úvodnej to bolo zlepšovanie sa v slalome a postupná práca na technike v obrovskom slalome.

„Petra je slalomové dievča, ale výborné predpoklady má aj pre iné disciplíny. Teraz ešte neviem povedať, ktorá jej bude sedieť najlepšie,“ priznal vtedy Magoni.

V konečnom hodnotení slalomu skončila Vlhová piata. V sezóne bola trikrát na pódiu a vytúžené víťazstvo dosiahla v americkom Aspene.

Oveľa výraznejší progres zaznamenala v obrovskom slalome. V úvodných pretekoch v Söldene štartovala až s číslom 55 a napokon skončila ôsma.

Celkovo trikrát sa dostala do elitnej desiatky. V celkovom hodnotení Svetového pohára získala 589 bodov a skončila desiata.

Na majstrovstvách sveta v St. Moritzi najskôr získala striebornú medailu v tímovej súťaži. A v slalome jej len o štrnásť stotín sekundy ušla bronzová medaila. Obsadila štvrté miesto.

„Bola som pokojná, mala som čistú hlavu, išla som do toho naplno. Buď to dám, alebo vypadnem. O dva roky mám šancu opäť,“ reagovala Vlhová.

V Pjongčangu akoby bola posledná

Ďalšia sezóna bola olympijská. V slalome sa Slovenka dostala medzi absolútnu elitu, čo potvrdila v prvých dvoch pretekoch vo Svetovom pohári.

V Levi zvíťazila a v Killingtone skončila druhá. A z prvenstva sa tešila aj tesne pred olympiádou v slalome v Lenzerheide.

Do Pjongčangu tak prichádzala v pozícii medailovej favoritky. Tento tlak však nezvládla a v slalome skončila až trinásta.

„Išla som katastrofálne. Trináste miesto je rovnaké, akoby som bola posledná. S trénerom sme to rozoberali, ale budeme potrebovať viac času, aby sme zistili príčiny,“ vravela Vlhová.

Petra Vlhová a Livio Magoni.
Petra Vlhová a Livio Magoni. (Autor: TASR/AP)

Trinásta bola aj v obrovskom slalome a nevydarenú olympiádu nezachránilo ani piate miesto v kombinácii.

„Z pohľadu nášho tímu je lepšie nekomentovať tieto olympijské hry a najlepšie bude úplne zabudnúť na tento mesiac,“ hovoril Magoni v Pjongčangu.

V hodnotení slalomu skončila Vlhová vo Svetovom pohári štvrtá a v celkovom hodnotení sa posunula opäť o niečo vyššie – na piatu pozíciu. Len v obrovskom slalome sa progres akosi pribrzdil.

„Momentálne je doma medzi siedmym až dvanástym miestom,“ priznal Matej Gemza, Magoniho asistent.

Z každej medaily sa odraziť ďalej

Aj preto bolo v ďalšej sezóne cieľom zapracovať na najtechnickejšej disciplíne. Podarilo sa. V decembri Vlhová v obrovskom slalome v Semmeringu prvýkrát zvíťazila.

„Posledné týždne som hovoril, že potrebujeme iba to, aby Petra vyhrala aspoň jedno kolo. Vedel som, že si potom začne veriť. A ona zrazu vyhrala celé preteky, čo nikto nečakal,“ vravel Magoni.

Dovtedy bola v sezóne trikrát druhá v slalome – vždy za Mikaelou Shiffrinovou. Toto víťazstvo však čosi vo Vlhovej zlomilo.

Následne vyhrala v paralelnom slalome v Osle, v slalome vo Flachau a opäť aj v obrovskom slalome v Maribore. A nasledoval hlavný cieľ sezóny – majstrovstvá sveta v Aare.

„Teraz je na tom lepšie ako v Pjongčangu. Začínam ju viac spoznávať a pokúšam sa niečo zmeniť, aby na majstrovstvách sveta v Aare bola úspešnejšia,“ priznal Magoni.

Jeho zverenka napokon získala tri medaily – zlatú v obrovskom slalome, striebornú v kombinácii a bronzovú v slalome.

„Musíme sa pozrieť na farbu každej medaily a odraziť sa z toho do ďalšej tvrdej práce,“ naznačil taliansky tréner.

Slovenka vo Svetovom pohári skončila druhá v hodnotení slalomu, obrovského slalomu i v celkovom poradí. Vždy za Shiffrinovou.

Malý glóbus? Získali ich až dva

Aj preto si v tíme dali v ďalšom ročníku cieľ pravidelne zdolávať Shiffrinovú a získať aspoň jeden malý glóbus.

Počas letnej prípravy však mala Vlhová zdravotné ťažkosti a napokon musela podstúpiť operáciu nosných dutín. V úvode sezóny sa trápila. V Söldene bola štrnásta, v Levi vypadla.

Poctivým tréningom sa však vrátila do formy a po Novom roku excelovala v slalomoch v Záhrebe a Flachau, kde zdolala aj Shiffrinovú. Američania zrazu začali byť nervózni.

Olympiáda je špecifické podujatie. V Pjongčangu možno prišla pre nás príliš skoro. Vtedy nebol problém v tom, že by nemala formu. Ale v jej hlave. Veľa ľudí na ňu tlačilo,


Livio Magoni

Vtedy Magoni zahlásil - ideme jazdiť aj kĺzavé disciplíny. A Vlhová hneď ukázala, že rýchlosť jej pristane. Shiffrinová navyše prerušila sezónu pre smrť otca.

Slovenka sa znenazdajky stala aj ašpirantkou na veľký glóbus. Boj o celkové prvenstvo však zastavila pandémia koronavírusu, pre ktorú sa zrušili preteky v Aare i finále Svetového pohára v Cortine.

Vlhová napokon v celkovom hodnotení skončila tretia, získala však hneď dva malé glóbusy - prvé v kariére.

„Som spokojný, že sme dosiahli cieľ, ktorý sme si stanovili. Napokon sme ho aj prekonali, keďže sme získali až dva glóbusy - za slalom a paralelný slalom,“ tvrdil Magoni.

„V budúcej sezóne sú majstrovstvá sveta. Cieľom je získať aspoň jednu medailu. A potom sa chceme zamerať na veľký glóbus,“ dodal Talian.

Jeden príbeh je už naplnený

Vlhovej tím tomu podriadil už letnú prípravu. Bola najtvrdšia, akú Slovenka dovtedy absolvovala

„Vstáva o štvrtej ráno, má osem jázd slalomu, potom desať jázd zjazdu. A to týždeň v kuse. To sú brutálne veci. Petra to vydržala,“ naznačil jej otec Igor.

„Musíme celú sezónu tvrdo pracovať. Vieme, že Petra je pripravená na všetko – ísť za medailami aj glóbusmi,“ poznamenal Magoni.

Od začiatku sezóny mali jasný plán: jazdiť všetky disciplíny. Úvod zimy bol skvelý, v piatich pretekoch získala Vlhová 420 z možných 500 bodov.

Neskôr sa pridali aj kĺzavé disciplíny. Vlhová neustále striedala krátke lyže s dlhými. Kým jej súperky oddychovali či trénovali, ona súťažila.

S Magonim nehľadeli doľava ani doprava. Len vpred. Zvládli aj náročné momenty. Prekonali únavu i nabitý program. 

Vo finále Svetového pohára v Lenzerheide mohla Vlhová bojovať aj o malý glóbus za slalom. Pri vidine toho veľkého však zvolila skôr hru na istotu. Oprávnene. Cieľom bol veľký glóbus. A získala ho.

„S Petrou sme začali pred piatimi rokmi, keď som sa stretol s jej rodinou a dotiahli sme prvú dohodu. Začali sme tento príbeh a teraz je to naplnené,“ vravel Magoni pre RTVS.

Cieľom budú olympijské medaily

Ešte pred ním však ostala posledná výzva. A tú bude chcieť s Vlhovou naplniť v nasledujúcej sezóne. Jej vrcholom bude olympiáda v Pekingu.

„Prioritou bude olympiáda. Petre aj Liviovi ešte niečo chýba. Olympijská medaila,“ priznal Igor Vlha.

Tým dal aj jednoznačnú odpoveď na to, či Magoni bude trénovať jeho dcéru aj naďalej. „Áno, máme ešte kontrakt na ďalšiu sezónu,“ potvrdil Vlha.

Jednu olympijskú skúsenosť už majú za sebou. V Pjongčangu im útok na medaily nevyšiel. Za štyri roky sa však veľa zmenilo.

„Olympiáda je špecifické podujatie. Možno prišla pre nás príliš skoro. Vtedy nebol problém v tom, že by Petra nemala formu, ale v jej hlave. Veľa ľudí na ňu tlačilo,“ uviedol Magoni po šampionáte v Aare 2019.

„Dostali sme sa pod veľký tlak, čo v mladom veku úplne nezvládla. Áno, medaila z olympiády mi v životopise chýba, túžim ju raz mať,“ doplnil.

Vlhová sa tiež sústredí aj na Svetový pohár, hoci v ňom už nebude jazdiť všetky preteky ako v tejto sezóne.

„Petru nebudeme tlačiť do toľkých zjazdov. Možno pôjde každý tretí. Najmä tie, ktoré budú blízko, aby sa nemuseli ďaleko presúvať,“ prezradil Igor Vlha.

„V Pekingu bude naším cieľom akákoľvek medaila, lebo Slovensko ešte nemá olympijskú medailu v lyžovaní. Svetový pohár však zostane dôležitý. Keď sme sa spoločne v hoteli pozerali na veľký glóbus, pochopili sme to všetci,“ načrtol Magoni pre neveitalia.it.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bude Magoni pokračovať? Petre i Liviovi ešte čosi chýba, tvrdí Vlha