Čo čaká Tótha? Čech Kreuziger bojoval takmer dva roky, kým ho očistili

Roman Kreuziger.
Roman Kreuziger. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|10. júl 2017 o 18:23

Na očistenie svojho mena podstúpil český cyklista Roman Kreuziger aj test na detektore lži.

BRATISLAVA. Olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth je dočasne suspendovaný pre nezrovnalosti v biologickom pase.

Tridsaťštyriročný rodák z Nitry nemôže štartovať na augustových majstrovstvách sveta v Londýne, kde mal obhajovať prvenstvo spred dvoch rokov z Pekingu.

Športovec, ktorý je známy dobráckou povahou, skromnosťou a pokorou, bude musieť v najbližšom období vysvetliť odchýlky v biologickom pase. Ten obsahuje záznamy o krvných testoch a slúži ako upozornenie na možné užívanie dopingu.

Tóthovi však ani vysvetlenie založené na správach expertov, že anomálie neboli spôsobené užívaním nepovolených látok, nemusia stačiť. Nedávno sa o tom presvedčil český cyklista Roman Kreuziger.

Uškodil mu Armstrongov lekár?

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) ho v júni 2013 upozornila na odchýlky v biologickom pase z rokov 2011 a 2012, keď súťažil za tím Astana.

Český cyklista si najal dvoch nezávislých expertov, ktorí mali pochybnosti vyvrátiť. Obaja potvrdili, že odchýlky neboli spôsobené dopingom.

UCI to nestačilo.

Zrejme zavážilo aj to, že Kreuziger spolupracoval s talianskym lekárom Michelem Ferrarim. Jeho prominentným klientom bol totiž Američan Lance Armstrong, ktorý sa v tom čase priznal k dopingu.

„S Ferrarim som začal pracovať ako dvadsaťročný, keď som bol prvý rok profesionálom. Považoval som ho za najlepšieho, preto som ho oslovil. Nevedel som, že bol predtým suspendovaný za doping. Sám som zakázané látky nikdy nebral,“ vravel Kreuziger pre Cycling Weekly.

Bránil sa tým, že trpí zníženou funkciou štítnej žľazy a podstupuje hormonálnu terapiu, ktorá má vplyv na krvotvorbu. Ani to nepomohlo.

Mohlo to zničiť jeho kariéru

Kreuziger si potom najal právnika Jana Šťovíčka. Dokonca sa rozhodol zverejniť svoje hodnoty z biologického pasu, ktoré nikdy neprekročili nepovolenú hranicu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Čo čaká Tótha? Čech Kreuziger bojoval takmer dva roky, kým ho očistili