Francúzski tanečníci neriskujú, Slovensko reprezentuje 15-ročný korčuliar

Tanečný pár Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.
Tanečný pár Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|11. jan 2022 o 10:00

Pre najlepších to bude generálka na Peking, pre Slovákov malý reštart.

TALLINN, BRATISLAVA. Pred rokom sa šampionát nekonal. V dejisku majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Záhrebe vtedy fungovala poľná nemocnica pre pacientov s ochorením Covid-19.

Po vynútenej pauze sa v tomto roku stretnú najlepší krasokorčuliari Európy v estónskom Tallinne. Šampionát potrvá od stredy do nedele, a je to posledné veľké podujatie pred blížiacou sa olympiádou.

O týždeň neskôr privíta hlavné mesto Estónska aj elitu ostatných kontinentov, keďže netradične hostí aj Majstrovstvá štyroch kontinentov.

Výsledky však okrem športového výkonu môže ovplyvniť aj pandémia.

Risk nie je zisk

Na šampionáte sa nezúčastnia päťnásobní majstri Európy v tancoch na ľade, Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francúzska.

Najväčší favoriti na olympijské zlato sa chcú vyhnúť rizikám koronavírusu a plne sa koncentrujú na hry v Pekingu.

Francúzska dvojica na posledných ME v Grazi prekvapujúco podľahla ruskému páru Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov a odvtedy sa s nimi v priamom súboji nestretla.

Ruská tlač špekuluje, že Francúzi sa boja priamej konfrontácii, aby tesne pred olympiádou náhodou neprehrali. Známkové hodnotenie z doterajších tohtosezónnych súťaží však hovorí jasne v prospech Papadakiskovej s Cizeronom.

Francúzsky pár bol na predchádzajúcej olympiáde v Pjongčangu tiež jedným z favoritov, no zlato napokon získali Kanaďania Tessa Virtueová a Scott Moir.

Sen francúzskeho dua sa rozplynul už v krátkom programe, takzvanom rytmickom tanci, keď sa uvoľnili šaty partnerky a odhalili jej prsník. Hoci Francúzi program dokončili, bolo zrejmé, že nemohli podať plnohodnotný výkon.

Odvtedy sa snažia eliminovať všetky riziká, celú minulú sezónu nesúťažili a ich rozhodnutie vynechať európsky šampionát v Tallinne do toho vzorca zapadá.

Covidové komplikácie

Pandémiu Covid-19 nemožno brať na ľahkú váhu. Presvedčili sa tom aj účastníci víkendových majstrovstiev Spojených štátov, kde sa rozhodovalo aj o olympijských miestenkách.

Na pretekoch nemohli štartovať úradujúci majstri v športových dvojiciach Brandon Frazier s Alexou Knierimovou, lebo partner mal pozitívny test. Odstúpiť musela z rovnakého dôvodu aj dvojnásobná národná šampiónka Alysa Liuová.

Nakazila sa aj trénerka Jasona Browna Tracy Wilsonová, no jej zverenec bol negatívny, hoci trávili spolu v aute veľa času. Brown totiž zažil strastiplnú púť z Toronta, kde trénuje, do Nashvillu, kde sa konal šampionát.

Cesta napokon trvala 33 hodín a ako informoval Brown na Twitteri, zahŕňala päť zrušených letov, štyri rôzne letecké spoločnosti, tri letiská, dve krajiny, noc v Atlante, prenajaté auto a množstvo pomoci.

Chýbajúci medailisti

Na európskom šampionáte v Tallinne budú chýbať okrem francúzskeho tanečného páru aj ďalší bývalí medailisti.

Rus Michail Koľjada má dva bronzy z majstrovstiev Európy a jeden aj z majstrovstiev sveta, no zranil sa na tréningu a v Tallinne sa nepredstaví.

Z bližšie nešpecifikovaných technických príčin zrušil svoju účasť v estónskom hlavnom meste Talian Matteo Rizzo, tretí na ME v roku 2019.

Malý reštart

Slovensko bude mať na majstrovstvách Európy zastúpenie v troch kategóriách. Na svojom prvom veľkom šampionáte sa predstaví iba 15-ročný Adam Hagara.

„Skáče všetky trojité skoky, aj trojitý axel. Ak sa mu v budúcnosti podarí skákať aj švorité skoky a zlepší svoju druhú známku, tak má pred sebou dlhú a úspešnú budúcnosť,“ povedal pre Sportnet predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

„Keďže šampionát bude generálkou pred olympiádou, bude veľmi nabitý a bude ťažké sa dostať do finále,“ dodal.

Medzi ženami reprezentuje Slovensko Ema Doboszová, pre ktorú to budú druhé majstrovstvá Európy medzi seniorkami. Pred dvoma rokmi v Grazi obsadila 29. miesto.

„Koncom minulého roka sa začala dostávať do formy. Budeme držať palce, aby jej vyšiel krátky program ešte o kúsok lepšie, ako na národnom šampionáte,“ zdôraznil Beständig.

Po roku 2018 bude mať Slovensko znova zastúpenie aj v kategórii tancov na ľade zásluhou dvojice Mária Sofia Pucherová, Nikita Lysak.

„Sofia je Prešovčanka, Nikita je Rus. Korčuľujú spolu od minulého januára, prvýkrát súťažili v lete. Za ten krátky čas sa im podarilo vyjazdiť si potrebné technické skóre nielen na európsky, ale aj na svetový šampionát,“ vyzdvihol Beständig.

„V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi máme širšiu, aj silnejšiu zostavu na šampionáte. Verím, že to bude taký malý reštart slovenského krasokorčuľovania,“ vravel predseda zväzu.

Podľa neho bude úspech, ak sa aspoň jeden slovenský pretekár dostane do finále. 

Program šampionátu

Streda - 10.50: krátky program mužov; 17.45: krátky program športových dvojíc

Štvrtok - 10.15: krátky program žien; 18.00: voľné jazdy športových dvojíc

Piatok - 11.00: rytmické tance; 17.00: voľné jazdy mužov

Sobota - 12.35: voľné tance; 17.30: voľné jazdy žien

Nedeľa - 14.30: exhibícia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Francúzski tanečníci neriskujú, Slovensko reprezentuje 15-ročný korčuliar