Po covide sa jej na ľade točila hlava. Teraz oslavuje zlato zo svetového šampionátu

Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov počas voľnej jazdy na MS v Štokholme
Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov počas voľnej jazdy na MS v Štokholme (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|28. mar 2021 o 17:00

Ruský tanečný pár triumfoval aj vlani na majstrovstvách Európy.

V decembri ležala týždeň v nemocnici. S covidom. „Zľakla som sa. Žijem sama a uvedomila som si, že mi nemá kto pomôcť,“ opisovala chvíle, keď bola doma v izolácii a mala vysoké horúčky. Zavolala partnerovi a trénerom. „Ihneď volaj záchranku,“ kázali jej.

Podľa partnera jej koronavírus „vážne poškodil“ pľúca. O niekoľko týždňov však už znova stála na ľade.

A na majstrovstvách sveta v Štokholme aj na najvyššom stupienku pódia pre víťazov. Ruska Viktoria Sinicinová s partnerom Nikitom Kacalapovom vyhrali súťaž v tancoch na ľade.

Bez najväčších rivalov

Bol to ich prvé zlato zo svetového šampionátu. Získali ho s veľkým náskokom takmer 6,5 bodu pred americkou dvojicou Madison Hubbellová, Zachary Donohue. Rozdiel medzi strieborným párom a tretími Kanaďami Piper Gillesovou a Paulom Poirierom bol iba 0,36 bodu.

Úradujúci a štvornásobní majstri sveta Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francúzska sa v Štokholme nepredstavili. Už dávnejšie ohlásili, že pre pandemickú situáciu vynechajú celú sezónu a pripravujú sa na zimné olympijské hry v Pekingu.

Sinicinová s Kacalapovom francúzskych rivalov už raz zdolali. Vlani v Grazi na majstrovstvách Európy, keď v celkovom súčte ich predbehli iba o 0,14 bodu.

Vtedy sa v kruhu fanúšikov objavili aj rôzne konšpiračné teórie, lebo rozhodcom a technickému panelu padol počítačový systém a preto sa veľmi dlho čakalo na známky.

Banket s následkami

Ruský pár zvíťazil v Štokholme s tou istou voľnou jazdou ako pred rokom na európskom šampionáte. Síce si na novú sezónu pripravili nový voľný program v úplne inom štýle, na hity Michaela Jacksona, pred svetovým šampionátom sa však vrátili k zaužívanejšej jazde na skladbu Antonína Dvořáka.

Po pretekoch Grand Prix v Moskve totiž obaja korčuliari dostali covid. V pandemickej situácii seriál prestížnych pretekov sa odohral na geografickej báze. V každom dejisku súťažili zväčša domáci pretekári, alebo takí, ktorí v danej krajine trénujú.

V Rusku však brali pandemické odporúčania na ľahkú váhu. Po pretekoch usporiadali aj tradičný banket, bez rúšok, so švédskymi stolmi a diskotékou. V nasledujúcom týždni mnohí elitní korčuliari boli pozitívne testovaní na koronavírus.

29-ročný Nikita Kacalapov mal len mierny priebeh ochorenia, o štyri roky mladšiu Viktoria Sinicinovú však vírus potrápil. Po týždni v nemocnici sa zotavovala ďalší týždeň doma.

Medailisti v tancoch na ľade: Madison Hubbellová a Zachary Donohue, Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, Piper Gillesová a Paul Poirier.
Medailisti v tancoch na ľade: Madison Hubbellová a Zachary Donohue, Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, Piper Gillesová a Paul Poirier. (Zdroj: TASR/AP)

Pravá bojovníčka

„Po návrate na ľad som nemala strach, len sa mi veľmi točila hlava. Počas piruet sa mi zahmlievalo pred očami a mala som slabé nohy. Za dva-tri týždne ma to však prešlo,“ opisovala následky choroby v rozhovore pre Olympic Channel.

Bola to pre nich ťažká sezóna, na jej začiatku mali výpadok pre zranenie kolena partnerky. „Nemohla som sa naraz liečiť aj súťažiť. Bolesť bola príliš veľká, pritom ja veľa vydržím,“ zdôraznila Sinicinová.

Vyvrcholenie sezóny im však prinieslo zadosťučinenie. V Štokholme dominovali a jasne zvíťazili. „Ak by som nenechal všetky emócie na ľade, asi by som ešte stále kričal od radosti,“ uviedol po pretekoch Kacalapov.

„Som veľmi hrdý na svoju partnerku Viku, je pravá bojovníčka. Toto víťazstvo patrí jej a ja stojím stále pri nej,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Po covide sa jej na ľade točila hlava. Teraz oslavuje zlato zo svetového šampionátu