Trénoval s Čechom, študuje na Yale. Majster sveta sa chystá na olympijský reparát

Nathan Chen skočil na MS štyri rôzne štvorité skoky.
Nathan Chen skočil na MS štyri rôzne štvorité skoky. (Zdroj: Reuters, Autor: Raniero Corbelletti)
Titanilla Bőd|28. mar 2021 o 03:00

Nathan Chen vyhral s takmer 30-bodovým náskokom.

BRATISLAVA, ŠTOKHOLM. Pred tromi rokmi od neho čakali olympijskú medailu. V krátkom programe vybuchol, nakoniec skončil piaty. Odvtedy však Nathan Chen vyhral všetkých 18 pretekov, na ktoré nastúpil.

Premožiteľa nenašiel ani na majstrovstvách sveta v Štokholme.

Štvoráky na bežiacom páse

Skáče ako stroj. „Skáče štvoráky ako iní trojité skoky. Nemá zmysel hovoriť o tom, že by do svojich voľných jázd mal zaradiť trojáky,“ hovoril o americkom krasokorčuliarovi už v roku 2017 Čech Michal Březina.

Videl ho v akcii každý deň v Kalifornii, oboch trénuje Rafael Aruntuňjan. Má povesť kouča, ktorý „vzkriesi“ starších pretekárov a znovu im naštartuje kariéru, ale Nathana Chena má v opatere od jedenástich.

Žnú spolu úspechy. Chen mal len sedemnásť, keď sa stal majstrom Spojených štátov, bol najmladším víťazom za posledné polstoročie.

Vtedy ho však ešte nepovažovali za všestranného pretekára. Vo výraze a interpretácii zaostával.

A na olympiáde v Pjongčangu neuniesol tlak. Po pokazenom krátkom programe síce utvoril historický rekord, keď do voľnej jazdy zaradil až šesť štvoritých skokov, ale na medailu to nestačilo.

Nie iba od skoku k skoku

Kritické hlasy zazneli ešte aj po zisku jeho prvého zlata na majstrovstvách sveta v roku 2018 v Miláne. Jeho víťazstvo však nikto nemohol spochybniť, Američan vyhral s päťdesiatbodovým náskokom.

Chen sa neuspokojil a svoj titul svetového šampióna obhájil. Zaznamenal veľký pokrok v umeleckom predvedení „Tvrdo pracoval na tom, aby si zlepšil známku za komponenty. Jeho jazdy majú v sebe vášeň, nie je to len korčuľovanie od skoku k skoku,“ vravel o ňom pred dvoma rokmi Michal Březina.

Výkon hodný majstra sveta

Dokonale to potvrdil aj v Štokholme. V komplexnej a prepracovanej voľnej jazde na výber z hudby amerického skladateľa Philipa Glassa predviedol päť štvoritých skokov. Všetky dostali od rozhodcov pozitívne hodnotenie.

Bol to technicky extrémne náročný program plný emócií, hodný majstra sveta. „Nepovedal by som, že to je moja najlepšia voľná jazda, ale určite si ju budem pamätať celý život,“ podčiarkol trojnásobný majster sveta.

Chen je prvým mužom, kto vyhral tri svetové šampionáty po sebe po Kanaďanovi Patrickovi Chanovi, ktorý kraľoval v rokoch 2011 až 2013.

Zaujíma ho medicína

21-ročný Chen študuje na prestížnej univerzite Yale, na ktorú nastúpil pred troma rokmi. V jeho rodine je diplom samozrejmosťou, jeho otec je vedec a matka prekladateľka medicínskych textov. Aj Chen sa zaujíma o medicínu.

Pred pandémiou žil každodenný život študentov, na tréning dostal k dispozícii halu univerzitného hokejového tímu.

S trénerom Rafaelom Arutuňjanom bol v kontakte cez rôzne aplikácie. Posielal mu videá zo skokov či iných prvkov.

„Učím svojich zverencov samostatnosti,“ zdôraznil v reportáži pre New York Times tréner arménskeho pôvodu.

Chen však už avizoval, že v budúcej sezóne štúdium preruší a bude sa sústrediť na olympijskú prípravu.

Juzuru Hanju spravil vo voľnej jazde niekoľko chýb.
Juzuru Hanju spravil vo voľnej jazde niekoľko chýb. (Zdroj: Reuters, Autor: Raniero Corbelletti)

Obavy z vírusu

Pred svetovým šampionátom vo Švédsku mal Chen najväčšie obavy z koronavírusu. „Lietadlá sú relatívne bezpečné, ale pri jedle musíme dať dole rúška a záchody majú v sebe vždy riziko,“ citovali ho Japanese Times.

„Treba dosiahnuť, aby sa všetci správali zodpovedne a dodržiavali pravidlá. Nechcem špecifikovať, ale všetci vieme, že niekedy to pri ľade nebolo najlepšie zorganizované,“ dodal Chen.

Organizátori v Štokholme však prísne dbajú na to, aby nikto neporušil nariadenia. Dokonca aj legendárny tréner Alexej Mišin, ktorý nie je práve fanúšikom rúšok, mal správne prekrytý nos aj ústa. S rúškom stiahnutým pod nos ho kamera zachytila až v posledný súťažný deň.

Roztomilá reakcia

V dobe covidu a prekrytých tvárí je niekedy ťažké identifikovať bezprostredné emócie pretekárov v priestore Kiss & Cry, no nadšenie Japonca Jumu Kagijamu bolo zrejmé aj napriek rúšku.

17-ročný pretekár by mohol dostať mimoriadnu cenu za najroztomilejšiu reakciu. Na svojom prvom svetovom šampionáte získal striebro.

Keď uvidel svoje známky, začal od radosti skákať, potriasol si rukou s otcom a zároveň trénerom a predviedol aj milý tanec.

„Sníval som o medaile, ale predsa som bol veľmi prekvapený, ako to dopadlo. Som veľmi šťastný,“ uviedol po pretekoch.

Siedma medaila Hanjua

Dvojnásobný olympijský víťaz Juzuru Hanju po krátkom programe bol na prvom mieste. Predviedol energetickú jazdu na pieseň Robbieho Williamsa Let Me Entertain You.

„S tou jazdou chcem všetkých zabaviť. Aby na tie tri minúty napríklad aj novinári zabudli na svoju prácu a užili si krasokorčuľovanie,“ vysvetľoval výber hudby.

Vo voľnej jazde však už na svoj predchádzajúci výkon nenadviazal. Už po prvých troch skokových elementoch bolo jasné, že titul nezíska. Nakoniec ho rozhodcovia zaradili až za Kagijamu.

O jeho výnimočných kvalitách však vypovedá fakt, že získal celkovo svoju siedmu medailu na majstrovstvách sveta, čo sa už štyridsať rokov, od čias Jana Hoffmanna nepodarilo žiadnemu mužovi.

Cieľom je štvoritý axel

Hanju má pred sebou ďalšiu métu: chce byť prvým korčuliarom, ktorý úspešne skočí v pretekoch štvoritý axel.

„Pred svetovým šampionátom som ho veľa trénoval. Bolo na moje telo priveľa, potrebujem kvalitnú regeneráciu. Ale chcem sa k nemu vrátiť, určite chcem byť prvým, ktorému sa to podarí,“ zdôraznil japonský krasokorčuliar.

Po sklamaní v Pjongčangu čaká Nathana Chena šanca pre reparát v Pekingu. „V Kórei som mal v dvoch jazdách dovedna osem štvoritých skokov a skončil som piaty.

Takže určite neplatí automatická úmernosť, že čím viac štvorákov, tým lepšie umiestnenie,“ poznamenal trojnásobný majster sveta na otázku, koľko štvoritých skokov bude potrebných k zisku olympijského zlata.

„Či to stojí za risk? Uvidíme, akým smerom sa bude vyvíjať náš šport. Každopádne, tento týpek tu vedľa bude skákať štvoritý axel, takže sa ho musím naučiť aj ja,“ dodal Nathan Chen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Trénoval s Čechom, študuje na Yale. Majster sveta sa chystá na olympijský reparát