Cyklisti majú obavy, že sa pre karanténu nedostanú domov

Petra Sagana (druhý sprava) čakajú vo Francúzsku ešte dve etapy.
Petra Sagana (druhý sprava) čakajú vo Francúzsku ešte dve etapy. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. mar 2020 o 11:51

Koronavírus v tíme Bora nepotvrdili.

BRATISLAVA. Cyklistický pelotón na pretekoch Paríž – Nice sa po piatej etape preriedil. Odstúpilo z neho viacero jazdcov. Viaceré tímy navyše diskutovali o odstúpení.

Cyklisti prostredníctvom odborovej organizácie CPA vyjadrili obavy z toho, že po skončení pretekov už bude väčšina krajín v karanténe a oni sa nebudú môcť dostať domov.

Hrozilo, že by ostali uväznení vo Francúzsku, kde počet potvrdených prípadov koronavírusom v piatok presiahol 2800 ľudí.

Odstúpil prvý tím

To bol hlavný dôvod prečo sa vo štvrtok zbalil Američan Teejay van Garderen a odletel domov. Americká administratíva totiž rozhodla, že od piatka zastaví všetky lety z Európy na najbližších 30 dní. Van Garderen sa snažil dostať domov.

"Zdravie, bezpečnosť a rodina majú prednosť," napísal Van Garderen na Instagrame.

Obavy cyklistov uznali viaceré tímy a podľa denníka Het Nieuwsblad zvažovali okamžité odstúpenie. Päť tímov bolo za okamžitý koniec pretekov, jedenásť chcelo pokračovať. Nakoniec s organizátormi dospeli ku kompromisu – preteky sa skončia o jeden deň skôr – v sobotu. Nedeľňajšia etapa v okolí Nice sa neuskutoční.

Napriek tomu sa rozhodol odstúpiť celý tím Bahrain McLaren.

„Po konzultáciách s jazdcami a lekármi a vzhľadom na šírenie koronavírusu, sme sa rozhodli čo najskôr stiahnuť všetkých členov nášho tímu. Toto opatrenie je prioritné vzhľadom na ochranu zdravia členov nášho tímu aj na uzavreté hranice a obmedzenia v Európe,“ uvádza sa vo vyhlásení tímu.

Okrem jazdcov Barhainu to zvažovali aj tím Gorupama - FDJ.

Koronavírus v Bore nepotvrdili

Tím Bora-Hansgrohe aj s bratmi Saganovcami v pretekoch pokračuje. Bora však zverejnila správu, že jeden z členov tímu mal symptómy ochorenia dýchacích ciest.

Informovali o tom hlavného lekára pretekov aj organizátorov.

Vyšetrenie nepotvrdilo, že by sa symptómy zhodovali s príznakmi pri ochorení koronavírusom.

Tím sa však i tak rozhodol tohto zamestnanca izolovať.

Jar bez cyklistiky

Vzhľadom na svetovú pandémiu a situáciu v Európe, rušia organizátori preteky. Správy o ich zrušení vychádzajú hromadne už aj v krajinách, kde ešte pred týždňom vyzeralo všetko v najlepšom poriadku.

Aj preto vraví Thomas De Gendt fanúšikom, aby si ešte užili cyklistiku pri pohľade na etapy Paríž - Nice, pretože to zrejme budú posledné preteky na dlhé obdobie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklisti majú obavy, že sa pre karanténu nedostanú domov