Khabibov strýko klame, ani zápas s Mayweatherom nečakajte (komentár)

Adrián Mečiar|16. okt 2018 o 02:00

Zápas medzi Floydom a Khabibom sa určite neuskutoční, Khabib zrejme žiadnu 15-miliónovú ponuku nedostal a určite nedostal žiadnu ponuku od nejakej inej organizácie.

Khabib Nurmagomedov je momentálne stredobodom pozornosti vo svete MMA, čo, samozrejme, po dueli s Conorom McGregorom a všetkej pozápasovej kontroverzii, nie je nič prekvapujúce. Avšak okola Khabiba sa točí viacero nepravdivých informácií a tvrdení, ktoré si zaslúžia reakciu.

Zápas medzi Floydom a Khabibom sa určite neuskutoční, Khabib zrejme žiadnu 15-miliónovú ponuku nedostal a určite nedostal žiadnu ponuku od nejakej inej organizácie.

Pekne postupne, tou asi najväčšou témou je Khabibova výzva adresovaná Floydovi Mayweatherovi. „50-0 vs. 27-0. Dvaja bojovníci, ktorí nikdy neprehrali. V džungli predsa môže byť len jeden kráľ." Na to Floyd odpovedal: „Vyťahujte šekové knižky."

Ak ste si mysleli, že sa črtá ďalší megasúboj medzi boxerom a bojovníkom MMA, musím vás sklamať, pretože nič také sa nechystá. Toto je iba ďalšia ukážka toho, aký génius je Floyd Mayweather, ktorý sa pravidelne dokáže vracať do článkov a reportáží tých najväčších svetových médií, hoci už ukončil kariéru.

To, že Floyd (po druhý raz) zavesil rukavice na klinec, však nie je hlavným dôvodom, prečo sa určite nedočkáme boxerského duelu medzi ním a Khabibom. Veď vieme, že tie rukavice sa dajú veľmi rýchlo zvesiť. Ide o to, že duel medzi Khabibom a Floydom je nepredajný.

Tento zápas sa nedá promovať tak ako zápas s McGregorom. Khabib so sebou do ringu nepritiahne inú fanúšikovskú základňu, tak ako McGregor. Khabib nemá také veľké meno. A hlavne, Khabib nevyniká svojím strikingom, ktorý patrí skôr medzi jeho slabšie stránky. Khabibov standup bol aj v zápase proti Conorovi efektívny najmä preto, lebo jeho súperi musia neustále myslieť na takedown. Aj McGregora poslal na zadok kvôli tomu, že ten čakal pokus o strh a nie šialený overhand.

Tento zápas sa jednoducho nedá predať. A veľmi dobre si to uvedomujú aj Khabib s Floydom, ktorí vedia, čo robia. Možno si ešte cez média vymenia zopár odkazov, pretože toto je výhodné pre oboch. Floyd je majstrom tejto taktiky, ktorá ho ešte dlhý čas, aj bez toho, aby sa vrátil do ringu, udrží na očiach fanúšikov.

Zaujímavé informácie dnes v rozhovore pre Sport Express priniesol Khabibov strýko Alex, ktorý tvrdí, že jeho synovcovi bolo ponúknutých 15 miliónov za odvetu s McGregorom, ktorú ale odmietol. Khabib chce údajne namiesto toho zápasiť s Tonym Fergusonom a následne ukončiť kariéru. Alex Nurmagomedov tiež povedal, že Khabib už dostal ponuky od iných organizácií a v prípade, že nebude chcieť pokračovať v UFC, má si z čoho vyberať.

Z tohto vyjadrenia verím azda jedinej časti, a to tej o blížiacom sa konci kariéry. Brendan Schaub sa pred časom zmienil o tom, že Khabibov tímový kolega z AKA Josh Thomson mu povedal, že Khabibov plán po dueli s McGregorom je takýto: buď mu UFC umožní superfight s Georgesom St-Pierrom alebo ukončí kariéru. Khabib už o tom sám hovoril viackrát, nečaká ho dlhá kariéra. Z aktívneho zápasenia plánuje odísť pomerne mladý, pokým je ešte zdravý. Po zápase s McGregorom by mal prijať slušnú výplatu, ktorá by mala na dlhší čas pokryť jeho výdavky aj bez toho, aby sa musel spoliehať na pomoc zatknutého oligarchu Ziyavudina Magomedova. 

Avšak tvrdenia Alexa Nurmagomedova, že Khabib odmietol ponuku na odvetu a dokonca po jeho varovaní smerom k UFC obdržal ponuky od iných organizácií, takmer na 100% nie sú pravdivé. UFC určite nebude riešiť prípadnú okamžitú odvetu takto skoro. Veď McGregor a Khabib ešte ani nevyriešili svoje problémy s Nevadskou atletickou komisiou (NSAC), ktorá obom môže okrem peňažnej pokuty udeliť aj dlhší zákaz činnosti. Aj keď, iste, Nevadská komisia je známa aj ako "Nevada Corruption Comission", čiže tu pravdepodobne nemôžeme očakávať nejaké prehnané tresty. Ale tvrdiť, že UFC už rieši odvetu a dokonca, že Khabibovi bolo ponúknutých 15 miliónov, to nemôže byť pravda.

Khabibova základná výplata za UFC 229 sa rovná 2 miliónom dolárov, čo je slušná suma. K tomu navyše dostane podiel z PPV. No tvrdenie, že mu UFC pre odvetu ponúka o 13 miliónov naviac, je nezmyslom. 

Čo nespochybniteľne pravda byť nemôže, sú reči o tom, že Khabib dostal (oficiálne) ponuky od iných organizácií ako Bellator, Akhmat či Fight Nights Global. V kontrakte, ktorý bojovníci uzatvárajú s UFC, je totiž jasne uvedené, že počas toho, ako sú zápasníci zmluvne viazaní s UFC, sa nemôžu zhovárať s inými organizáciami. A túto časť zmluvy ostatné organizácie rešpektujú.

Len nedávno sme to videli na prípadoch Yaira Rodrigueza a Eddieho Alvareza. Keď sa von dostali informácie o tom, že Yair Rodriguez bol prepustený z UFC, predstavitelia Combate Americas uviedli, že by o Rodrigueza mali záujem, no nemienia ho kontaktovať skôr, ako si overia, či stále nie je zmluvne viazaný s UFC.

Keď Eddiemu Alvarezovi vypršala zmluva s UFC, prezident Bellatoru Scott Coker sa vyjadril takto: „Ak Eddie skutočne je bez zmluvy a nenarušovali by sme žiaden platný kontrakt, určite by sme sa s ním radi pozhovárali,“

Organizácie si dávajú pozor na to, aby nevyvolali legálnu reakciu zo strany UFC, ktoré by mohlo podniknúť právne kroky.

Tomu, že Khabib myslel svoje varovanie vážne, verím. Khabib podľa mňa naozaj nežartoval. Avšak ak si myslíte, že by to UFC vyriešilo tým, že by s ním skutočne len tak jednoducho rozviazalo kontrakt a pustilo by ho niekam inam, ste blázon. Ak by sa Khabib na protest proti prepusteniu jeho tímového kolegu Zubairu Tukhugova, ktorý sa zaplietol do hromadnej bitky po hlavnom zápase podujatia UFC 229, rozhodol odmietať zápasiť v UFC (a namiesto toho by chcel zápasiť niekde inde), jeho kariéra v MMA by sa vlastne skončila. Spor by sa zrejme riešil súdnou cestou a to by sa mohlo vliecť aj celé roky.

 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Khabibov strýko klame, ani zápas s Mayweatherom nečakajte (komentár)