18.02.2022 | Semifinále
18.02.2022 | Semi.
2 - 0
(1:0, 0:0, 1:0)

Rybár dal tímu nádej. Nelieta v bránke a dobre sa na neho pozerá

Peter Zuzin a Patrik Rybár sa tešia z postupu Slovenska do štvrťfinále na ZOH v Pekingu 2022.
Peter Zuzin a Patrik Rybár sa tešia z postupu Slovenska do štvrťfinále na ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR)

O Patrikovi Rybárovi hovoria Ján Laco a Jaromír Dragan.

PEKING, BRATISLAVA. Keď v roku 1999 získalo na MS hráčov do 20 rokov Slovensko prvú veľkú hokejovú medailu, v bránke žiaril mladý Ján Lašák. Na turnaji pritom začal v pozícii trojky. 

Program semifinále

Piatok
5.10
Fínsko - Slovensko
14.10 ROC - Švédsko

Aj na zimnej olympiáde v Soči 2014 dostali šancu všetci traja slovenskí brankári. Postupne sa v bránke objavili Jaroslav Halák i Peter Budaj, no v zápase s Ruskom dosiahol čisté konto tretí v poradí, Ján Laco.

Ten bol ústrednou postavou tímu pri zisku striebra na MS v roku 2012, kde tiež nezačal ako jednotka. Sprvoti sa prizeral, ako chytá Peter Hamerlík.

Ján Laco chytal za slovenský tím na olympijských hrách 2014 v Soči aj v Pjongčangu 2018.
Ján Laco chytal za slovenský tím na olympijských hrách 2014 v Soči aj v Pjongčangu 2018. (Autor: TASR)

Strih, klapka, zimné olympijské hry Peking 2022. V prvom zápase s Fínmi chytal Branislav Konrád, v druhom proti Švédsku začal Matej Tomek. Po prvej tretine za stavu 0:3 ho vystriedal Patrik Rybár. A do konca zápasu neinkasoval.

Keď muž v maske chytí deň

Brankár Dinama Minsk už v bránke vydržal. Pomohol k výhre proti Lotyšsku, od Nemcov v osemfinále nedostal gól a mal veľký podiel aj víťaznej štvrťfinálovej dráme proti USA.

„Nie vždy na turnaji všetko klapne na prvýkrát. V pomyselnej hierarchii tretí brankár môže mať čistú hlavu, nie je akoby ničím zaťažený. Stalo sa to v mojom prípade v Soči, deje sa to teraz. Paťo do toho nabehol parádne, chytil fazónu a pomohol mužstvu do semifinále,“ vraví dnes už bývalý brankár Ján Laco.

Hovorí sa, že keď muž v maske chytí deň, súper sa môže aj na hlavu postaviť. Hlavný efekt to však má na mužstvo, v ktorom je.

„My brankári to neriešime, s nami to nespraví nič. Skôr ide o prenos na hráčov pred nami. Chalani zrazu veria, že aj keď spravia chybu, vzadu majú istotu. Razom sú kreatívnejší, viac si dovolia, špeciálne proti silným tímom, kedy treba dať do toho viac ako je len štandard,“ tvrdí Laco.

Dobrý parťák, nekonfliktný

A to sa presne stalo v Rybárovom prípade. Proti USA dal tímu nádej na obrat v zápase. Ten prišiel. V závere riadneho hracieho času vyrovnal na 2:2 Marek Hrivík.

V predĺžení gól nepadol. Hoci mohol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Hokej»Rybár dal tímu nádej. Nelieta v bránke a dobre sa na neho pozerá