Slovan stále hľadá peniaze. Primátorovi už došla trpezlivosť

Juraj Široký mladší.
Juraj Široký mladší. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|7. mar 2019 o 11:53

O budúcnosti Slovana v KHL sa rozhodne do konca marca.

BRATISLAVA. Hokejový klub Slovan Bratislava stále nevie, či bude aj v nasledujúcej sezóne hrať v KHL.

Závisí to od toho, či sa vedeniu Slovana podarí predať časť klubu novému investorovi. Rozhodnúť sa o tom má v najbližších dňoch.

„Ak nedôjde k dohode s investorom, KHL hrať nebudeme,“ uviedol viceprezident Slovana Juraj Široký mladší.

Naznačil, že rozhodnutie by malo padnúť na budúci týždeň.

„Je to investor, s ktorým sme dohodnutí už možno päť mesiacov. Mysleli sme si, že sa to dotiahne do konca roka, ale na jeho strane nastali nejaké problémy. Kým si ich nevyrieši, nebude vedieť vstúpiť do klubu. Ťahá sa to a stále to nemáme v rukách,“ opisoval Široký.

Predajú a vyplatia dlhy

Šéf Slovana tvrdí, že ide o investora zo zahraničia. Klub sa s ním už dohodol aj na tom, kto by mal byť novým generálnym riaditeľom Slovana.

Ak sa transakcia dotiahne, súčasní majitelia klubu sa dostanú do minority. Väčšinovým vlastníkom Slovana sa stane nový investor.

"Predávame časť klubu. Investor kúpi časť Slovana a tie peniaze použijeme na vyplatenie dlhov. Cena je taká vysoká, aby na to stačila,“ naznačil Široký junior.

Na potvrdenie dohody však už veľa času neostáva. "Do konca marca budem musieť oznámiť, čo ďalej,“ povedal Široký.

Hráči nedostali tri výplaty

Šéf Slovana tvrdí, že vedenie KHL sa zatiaľ nezaoberá tým, že by slovenský nemal v nadnárodnej súťaži pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne.

"Informácia z KHL je taká, že nie sme medzi klubmi, ktoré sú ohrozené. Samozrejme, čakajú na to, čo im budeme vedieť povedať. V priebehu tohto mesiaca pôjdeme do Moskvy a všetky veci vyriešime. Dúfam, že s pozitívnym výsledkom,“ uviedol Široký.

Slovan mal aj v tejto sezóne finančné problémy, nedokázal splácať dlhy z minulosti. V novembri vedenie KHL pozastavilo šéfom Slovana možnosť získavať nových hráčov.

Keďže Slovan nedokázal splácať dlhy ani po tom, zákaz ostal v platnosti až do konca sezóny.

Naopak, klub si narobil ďalšie dlhy. Mestu dlhuje za prenájom štadióna takmer milión eur a hráči nedostali výplaty za tri mesiace.

"Áno, naše dlhy sú v miliónových číslach,“ potvrdil Široký.

Ak nie KHL, tak slovenská liga

Ak Slovan nového kupca nezíska, v KHL skončí. Zatiaľ nie je jasné, v akej súťaži by v tom prípade pôsobil.

"Chceme riešiť aj prípadnú alternatívu. Ale za mňa je to slovenská extraliga. Určite by som nechcel, aby šiel Slovan do EBEL ligy alebo inej súťaže,“ reagoval Široký.

Ak sa Slovan vráti do slovenskej ligy, nie je jasné, kde bude hrať. Poplatky mestu za prenájom štadióna by totiž pre klub boli priveľké.

"Ak by sme KHL nehrali, neviem povedať, či ostaneme. Nájom za štadión je 800-tisíc eur ročne a to je rozpočet extraligového mužstva na celú sezónu,“ uviedol Široký.

Najhoršia sezóna v KHL

Slovan má za sebou najhoršiu sezónu za sedem rokov, počas ktorých pôsobí v KHL. Zo 62 zápasov základnej časti vyhral v riadnom hracom čase len desať, ďalších päť súbojov vyhral po predĺžení či nájazdoch. Dokopy získal len 33 bodov a bol najslabším tímom celej ligy.

"Sezóna bola veľmi neúspešná. Je veľa negatív a zopár pozitív - to sú mladí slovenskí hráči, ktorí dostali šancu a využili ju. So všetkým ostatným nie sme spokojní,“ hodnotil tréner Slovana Vladimír Országh.

Slovan opäť doplatil na to, že tím začal skladať príliš neskoro. Mohol si už vyberať len z hráčov, ktorých inde nechceli.

"Mali sme záujem o piatich - šiestich hráčov zo slovenskej ligy, ale už mali zmluvy a nedohodli sme sa s ich klubmi,“ naznačil Országh.

Problémy boli aj pri získavaní hráčov zo zahraničia, najmä zo zámoria.

„Na 80 percent hráčov sme jednoducho nemali peniaze. S ďalšími som osobne hovoril, mali záujem prísť, napríklad Mathew Maione (kanadský obranca, ktorého Országh predtým viedol v Banskej Bystrici – pozn. red.). Nevedel som mu však garantovať, že dostane vyplatenú celú sezónu. Zahraniční hráči vedeli o problémoch Slovana. Niektorí čakali, ale potom zobrali džob niekde inde,“ približoval Országh.

Zlá a horšia možnosť

Hráči zo zámoria boli napokon najväčším sklamaním. Okrem Jeffa Taffa všetci zaostali za očakávaniami.

„Očakával som, že budú na vyššej úrovni. Ak hráč príde nepripravený, KHL ho zomelie. Snažili sme sa vybrať to najlepšie, čo v danej situácii bolo. Bola iba zlá a horšia možnosť. My sme si vybrali tú zlú,“ poznamenal Országh.

Napriek zbabranej sezóne pripúšťa, že v Slovane ostane, ak bude klub pokračovať v KHL. Má však pripomienky.

"Klub musí mať víziu. Slovan by nemal každý rok čakať, čo sa bude diať. Káder by sa mal skladať už teraz, oslovovať hlavne slovenských hráčov, aby vedeli, že je o nich záujem. Ak Slovan ostane v KHL, nemal by to byť projekt na jednu či dve sezóny. Káder by sa mal postupne skladať a o tri - štyri roky by 90 percent tímu mali tvoriť slovenskí hráči. Ale najdôležitejšia je finančná stabilita klubu,“ naznačil Országh.

Zároveň potvrdil, že nebude súčasťou realizačného tímu slovenskej reprezentácie na blížiacich sa majstrovstvách sveta. Chce sa venovať rodine.

Mesto už nebude dlhšie čakať

"Platí to, čo sme povedali. Pokiaľ akýkoľvek nový majiteľ hokejového klubu Slovan neuhradí tento dlh, tak klub nenastúpi na novú sezónu na ZŠ Ondreja Nepelu. Bratislava bola veľmi dlho trpezlivá. Keď niekto dlží len sedem eur, dostáva upomienky a vypnú ho."

,,Niekto nemôže dlžiť milión eur a ďalej používať štadión. Tie peniaze nám reálne chýbajú v prevádzke štadióna a aj do mestskej organizácie Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta."

,,Sú tam štyri žaloby. Mesto sa dlhodobo snažilo aj za predchádzajúceho vedenia komunikovať s majiteľom Slovana. Trpezlivosť Bratislavčanov i naša sa však už skončila," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Slovan stále hľadá peniaze. Primátorovi už došla trpezlivosť