Boxerský šampión: Trump? Bol som hviezdou večera a ani ma nenazval menom

James Toney je bývalý boxerský šampión.
James Toney je bývalý boxerský šampión. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|24. nov 2017 o 16:25

James Toney porozprával príbeh, ako bol hviezdou podujatia, ktoré usporiadal Trump.

BRATISLAVA. Je obrazom typického boxera minulého storočia. Sebavedomý, istý, vety pretkáva bonmotmi a silnými vyjadreniami, akými bol slávny Muhammad Ali či v súčasnosti futbalista Zlatan Ibrahimovič.

"Som ten istý chlapík, čo pred dvadsiatimi rokmi. Poznáte ma. Som silný, som rýchly, som vtipný. Som neskutočne vtipný," dokazuje James Toney v rozhovore s Donaldom McReam pre Guardian.

Toney patrí k najlepším pästiarom v histórii. Dnes už 49-ročný rodák z amerického Michiganu má dovedna bilanciu 92 zápasov, 77 víťazstiev.

Tituly získal v troch váhových kategóriách, v súboji o titul v ťažkej hmotnostnej kategórii porazil Evandera Holyfielda. Titul mu neskôr zobrali, pretože neprešiel drogovými testami.

V rokoch 1991 a 2003 ho rešpektovaný magazín The Ring zvolil za Boxera roka. Toney stále nekončí a v najnovšom rozhovore sa zase prezentoval ako úprimný chlapík, ktorý dlho nerozmýšľa nad tým, čo povie.

Tak sa dostal aj k príbehu so súčasným prezidentom USA Donaldom Trumpom. Toney svojho času spolu s Royom Jonesom Jr. boli súčasťou podujatia v Atlantic City, ktoré usporadúval práve Trump.

"Pamätám si, keď bol Trump promotérom a mňa a Roya (Jonesa) mal na podujatí v Atlantic City. Mal som ho udrieť do tváre, ale moja mama ma zastavila. Trump na mňa totiž ukázal a povedal 'zavolaj tam toho, neviem, ako sa volá'. Pomyslel som si 'ako sa volá? Ja som tvoja hlavná tvár večera a nemôžeš ani povedať moje meno?' Povedal som mu 'odrazím ti hlavu, ty hajzeľ," spomína Toney.

Uprostred Colin Kaepernick.
Uprostred Colin Kaepernick. (Autor: SITA/AP)

Predtým, než by urobil niečo, čo by mu prinieslo tvrdý trest, Toneyho odtiahli. "Ľutujem len, že som mu tú hlavu neodrazil a neušetril svetu mnoho trápenia," pokračuje.

Toney tiež obvinil Trumpa z rasizmu. Prezentoval to na prípade hráča amerického futbalu San Francisco 49ers Colina Kaepernicka, ktorý pri hymne USA pokľakol ako protest proti policajnej brutalite proti Američanom tmavej pleti.

Kaepernick v marci tohto roku v San Franciscu skončil a odvtedy ho nepodpísal žiadny z tímov NFL. Prezident Trump bol hlavným kritikom tohto druhu protestu, čo vyjadril aj sériou tweetov v septembri.

"Trump je prezident, no je i rasista. To je dôvod, pre ktorý Kaepernick nemá klub. Čistý rasizmus začínajúci Trumpom," dodal Toney.

Jamesa Toneyho nazývajú aj najlepším defenzívnym boxerom všetkých čias

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Boxerský šampión: Trump? Bol som hviezdou večera a ani ma nenazval menom