Hosszúová kraľuje ďalej. Ďalšie zlato získala opäť rekordom

Katinka Hosszúová pláva za olympijským rekordom vo finále na 200 metrov polohové preteky na OH 2016 v Riu de Janeiro.
Katinka Hosszúová pláva za olympijským rekordom vo finále na 200 metrov polohové preteky na OH 2016 v Riu de Janeiro. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. aug 2016 o 09:44

Maďarská plavkyňa Katinka Hosszúová získala už svoju tretiu zlatú medailu. Na 200 m polohové preteky naviac zaostala za svetovým rekordom len o 46 stotín sekundy.

RIO DE JANEIRO. Maďarská plavkyňa Katinka Hosszúová získala na OH 2016 v Riu de Janeiro zlatú medailu na 200 m polohové preteky.

Vo finále triumfovala v novom olympijskom rekorde 2:06,58 min, s náskokom troch desatín sekundy pred druhou Britkou Siobhan-Marie O'Connorovou. Bronzovú medailu si vyplávala Američanka Madeline Diradová.

Hosszuová zbiera medaily ako na bežiacom páse.
Hosszuová zbiera medaily ako na bežiacom páse. (Autor: TASR/AP)

Hosszúová tak zavŕšila v Riu zlatý hetrik, predtým ovládla aj 400 m pol.pr. a 100 m znak.

Maďarská reprezentantka viedla od samého začiatku a hoci sa O'Connorová na ňu v závere dotiahla, víťazstvo si už nenechala ujsť. Hosszúová zaostala za vlastným svetovým rekordom z MS v Kazani (2:06,12) o 46 stotín.

Čo ak nezískam medailu?

"Úžasné. Nemôžem uveriť, že mám až tri zlaté medaily," povedala skromne maďarská plavkyňa.

Predtým v sobotu ovládla najdlhšiu polohovku svetovým maximom 4:26,36 a v pondelok aj stovku znak.

Predchádzajúce tri účasti na OH nepriniesli Hosszúovej nijakú medailovú radosť, aj preto u nej bola opatrnosť namieste.

"Bola by som teraz spokojná s akýmkoľvek kovom," tvrdí.

V Londýne 2012 mala všetky predpoklady zažiariť, ale jej najlepším umiestnením vtedy bola až 4. priečka na najdlhšej polohovke.

"Bola som vtedy taká nervózna, plná obáv - čo ak nezískam nijakú medailu? Odhodlala som sa preto brať Rio ako ktorýkoľvek iný míting. Som schopná byť naozaj len sama sebou. Už len jedno zlato by pre mňa bolo neuveriteľné, tri sú skutočne len bonus."

Hosszuovej doteraz olympijské medaily unikali. V Riu sa ale zdá neporaziteľná.
Hosszuovej doteraz olympijské medaily unikali. V Riu sa ale zdá neporaziteľná. (Autor: TASR/AP)

Stále sa zlepšuje

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Pécsu pozlátila v Brazílii všetky tri svoje finálové vystúpenia a ešte nepovedala posledné slovo.

Veď prezývka Železná lady jej prischla práve za to, že si na pretekoch vždy volí takmer vražedný program disciplín. Rio nie je výnimkou, individuálne sa predstaví ešte na 200 m znak aj motýlik.

"Katinka prežíva fantastické preteky. Má takú širokú škálu disciplín a v posledných rokoch sa stále zlepšuje," tvrdí jej americká rivalka Katie Ledecká.

Výsledky: 1. Katinka Hosszúová (Maď.) 2:06,58 min (OR), 2. Siobhan-Marie O'Connorová (V. Brit.) +0,30, 3. Madeline Diradová (USA) +2,21, 4. Melanie Margalisová +2,63, 5. Alicia Couttsová (Austr.)+4,30, 6. Sydney Pickremová (Kan.) +4,64, 7. Viktoria Andrejevová (Rus.) +5,70, 8. Š'-wen Jie (Čína) + 6,98

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Hosszúová kraľuje ďalej. Ďalšie zlato získala opäť rekordom