Bol ako múr. Šťastie, že sme mali Gajana, zhodujú sa Slováci po výhre nad Švajčiarmi

Adam Gajan v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS do 20 rokov 2024.
Adam Gajan v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|27. dec 2023 o 15:55

Tréner Feneš vraví, že túto výhru nepovažuje za utrápenú.

GÖTEBORG. Balvan, ktorý padol slovenským juniorom a ich fanúšikom zo srdca, bolo zo Švédska počuť snáď až na Slovensko. 

Zápas proti Švajčiarsku bol dramatický až do posledných minút. Napokon však Slováci potvrdili predpovede a povesť favorita a vyhrali 3:0

Po dvoch stretnutiach na MS do 20 rokov tak majú na konte šesť bodov. Vedú v tabuľke skupiny B a stalo sa len po druhý raz v dejinách, že majú slovenskí mladíci o takom čase plný bodový zisk. 

Tím v modrom poslal po prvý raz do vedenia Samuel Honzek po vynikajúcej práci Petra Repčíka. Nasledujúce dva góly z hokejok Repčíka a Serváca Petrovského padli v hre súpera bez brankára.

Boli dobre pripravení 

Duel to bol veľmi namáhavý. Hoci na papieri majú Slováci viac hviezdnych mien, Švajčiari im nedali nič zadarmo a vo viacerých pasážach stretnutia boli pohyblivejší a nebezpečnejší. 

“Bol to ťažký zápas, vybojované víťazstvo. Dôležité sú však tri body a nikto sa nebude pýtať, ako to prebiehalo,” zhodnotil pre JOJ Šport Dávid Nátny.

Tréner Feneš pred zápasom varoval pred rýchlymi protiútokmi a upozorňoval na zabezpečenú obranu. Platilo aj to, avšak Helvéti favorita veľakrát zatlačili v pásme. 

Bolo vidno, že boli viac oddýchnutí. Slováci mali v nohách zápas s Čechmi, ktorý vyhrali 6:2, ale stál ich nemálo síl. 

Napriek tomu v tejto skutočnosti kouč nehľadal výhovorky: “Mali sme zápas v nohách, ale na druhej strane, už sme mali skúsenosť z majstrovstiev sveta a s ľadom. To bola naša výhoda. Boli sme rozohratí a v prvej tretine to bolo z našej strany fajn. Neskôr už bolo vidieť, že Švajčiari mali lepšie nohy a pribrzdili nás oslabenia. Chvalabohu, zvládli sme to.” 

Konštatuje, že jeho zverenci boli na stretnutie dobre pripravení. 

“Švajčiari hrali jednoznačne to, na čo sme chlapcov pripravovali. Očakávali sme, že budú hladní po puku. Čakali na naše chyby a straty pukov. Tam, kde bol puk, bolo vždy päť hráčov. Boli sme na to pripravení, aj keď nie vždy sme z týchto situácií vyšli ideálne,” priznáva. 

“Pre chlapcov je to stále proces učenia. Som rád, že sme ho zvládli.” 

Keby nebolo Gajana... 

Pre Slovensko je dôležité víťazstvo, nie spôsob. Napriek fyzickej únave budú tri body veľkou vzpruhou. 

“Hrali prvý zápas, chceli sa ukázať. Hlavne zo začiatku bolo cítiť, že sú draví, ale máme víťazstvo, čo je hlavné,” komentoval súperovo vystúpenie Maxim Štrbák.

Samuel Honzek sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Samuel Honzek sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Andreas Robanser/Puckfans)

Ako prvý obranca sa nemohol sťažovať na nedostatok práce. Defenzíva Slovákov dostala poriadne zabrať. Švajčiari mali streleckú prevahu v pomere 36:20. 

“Švajčiari sa veľmi dobre pohybovali, boli veľmi dobrí na puku. Myslím si, že boli o niečo lepší než Česi, čo bolo zo začiatku cítiť. Ani my sme niekedy nehrali najlepší hokej, ale vrátili sme sa k jednoduchosti, čo nám vychádza,” dodal líder defenzívy.

Tá hrala v obrannom pásme často a veľakrát efektívne. Hráčom zápasu sa však stal úplne zaslúžene Adam Gajan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji U20 2024»Bol ako múr. Šťastie, že sme mali Gajana, zhodujú sa Slováci po výhre nad Švajčiarmi