Každý v tíme dokáže streliť gól, verí Ramsay. Čerešňák hovorí o boji o všetko

Slovenská hokejová reprezentácia.
Slovenská hokejová reprezentácia. (Autor: TASR)
TASR, SITA|28. aug 2021 o 13:45

Slovenskí hokejisti majú na dosah ZOH 2022.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti zvládli aj druhý krok v boji o Peking 2022. Po piatkovom víťazstve 5:1 nad Poľskom majú postup na ZOH na dosah.

V záverečnom dueli olympijskej kvalifikácie v Bratislave proti Bielorusku (v nedeľu o 17.30 h) im stačí získať bod, teda doviesť duel do predĺženia.

Hráči však zdôraznili, že sa budú sústrediť iba na svoj výkon a hrať na víťazstvo.

Slováci mali extra mítingy

Slováci nedali Poliakom šancu, od úvodu režírovali hru a o triumfe prakticky rozhodli už v druhej tretine, keď odskočili súperovi na rozdiel troch gólov. Premiérové dva góly v reprezentačnom A-tíme strelil 22-ročný útočník Adam Ružička.

"Myslel som aj na hetrik, hlavnou snahou však bolo vyhrať zápas," prezradil center Calgary Flames na tlačovej konferencii po stretnutí.

Slovenskí reprezentanti v zápase konečne využili aj presilovku. V 33. minúte sa v nej presadil Peter Cehlárik, najlepšieho útočníka MS v Rige našiel výbornou krížnou prihrávkou Libor Hudáček.

"Tréneri niečo v presilovkách pomenili, mali sme kvôli nim extra mítingy, niečo sme si k tomu povedali. Vedeli sme, ako ich chceme hrať. Presilovky sa nám hrali lepšie aj preto, že súper nám v nich viac dovolil," poznamenal Hudáček.

Tréner Ramsay bol spokojný s hrou všetkých štyroch formácií, mrzelo ho len ľahkovážne zahadzovanie šancí za stavu 1:0. Koncovka trápila jeho tím aj v úvodnom súboji s Rakúskom (2:1).

Na ZOH 2022 sa kvalifikuje iba víťaz bratislavskej D-skupiny. Slováci ju po dvoch zápasoch vedú s plným počtom 6 bodov pred Poľskom a Bieloruskom (obaja po 3 body).

Poliaci ich už nemôžu ohroziť, na zisk miestenky do Pekingu tak Slovákom stačí, ak nechajú za sebou v tabuľke Bielorusov, čiže v záverečnom nedeľnom dueli vybojujú aspoň bod.

Za istých okolností by im mohla stačiť aj prehra v riadnom hracom čase.

Bielorusi už ukázali silnú vôľu

Pri prípadnom triumfe Poliakov nad Rakúskom (v nedeľu o 13.30) by totiž mali tri tímy zhodne po šesť bodov a spravila by sa medzi nimi minitabuľka, do ktorej by sa započítavali iba ich vzájomné zápasy.

Slováci by skončili na prvom mieste, ak by prehrali s Bieloruskom maximálne o dva góly. Hráči aj tréneri však odmietli akékoľvek postupové špekulácie a zdôraznili, že proti Bielorusom budú hrať na víťazstvo.

"Proti Bielorusom to bude náročné. Určite si k tomu sadneme a naštudujeme si ich hru. Bude to boj o všetko, musíme sa na to stopercentne pripraviť. Päť gólov nám psychicky pomôže, zistili sme, že góly vieme dávať, tak dúfam, že to bude padať aj proti Bielorusku," verí obranca Peter Čerešňák.

Bielorusi predviedli v piatok proti Rakúsku veľkolepý obrat, keď v druhej tretine otočili skóre z 0:2 na víťazných 5:2. Konečne zabrali aj ofenzívne opory Jegor Šarangovič (2+0), Shane Prince (1+1) či Geoff Platt (1+0).

"Proti Bielorusku sa musíme držať nášho plánu. Musíme hrať tvrdo, byť dobrí v hre bez puku, pracovať s hokejkami a hneď ako sa zmocníme puku, musia všetci hráči zamieriť do útoku. Veríme, že každý hráč, ktorý oblieka náš dres, dokáže streliť gól. Musíme sa sústrediť na náš výkon, potom to každému sťažíme," dodal kouč Ramsay.

Slovenskí hokejisti zatiaľ naposledy chýbali v hlavnom olympijskom turnaji v Salt Lake City 2002, predtým absentovali aj v Nagane 1998. Maximom slovenského výberu pod piatimi kruhmi je štvrtá priečka zo ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri.

Tabuľka - skupina D - kvalifikácia na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Každý v tíme dokáže streliť gól, verí Ramsay. Čerešňák hovorí o boji o všetko