18.02.2022 | Semifinále
18.02.2022 | Semi.
3 - 1
(0:0, 1:0, 0:1, 0:0, 3:2)
Samostatné nájazdy
3:2

O postupe Rusov rozhodli nájazdy. Hrdina duelu napravil svoju chybu

Hokejisti ROC (Rusko) po zápase semifinále na ZOH 2022 v Pekingu.
Hokejisti ROC (Rusko) po zápase semifinále na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. feb 2022 o 16:48 (aktualizované 18. feb 2022 o 19:28)

ROC (Rusko) dnes zdolalo Švédsko v semifinále ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Hokej na ZOH Peking 2022 - semifinále

ROC (Rusko) - Švédsko 2:1sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)

Góly: 21. Slepyšev (Karnauchov, Jakovlev), rozhodujúci nájazd: Gricjuk - 47. Lander (Pudas, Bromé)

Rozhodovali: Bruggeman (USA), Gouin (Kan.) – Hynek, Ondráček (obaja ČR), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0

Diváci: 1161.

ROC: Fedotov - Nesterov, Nikišin, Jelesin, Jakovlev, Vojnov, Telegin, Šaripzjanov - Semjonov, Šipačov, Čibisov - Gricjuk, Tkačov, Gusev - Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Grigorenko, Andronov, Plotnikov

Švédsko: Lars Johansson - Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström - Klingberg, Lander, Bromé - Olofsson, Wallmark, Holmberg - Linus Johansson, De La Rose, Everberg - Friberg, Krüger, Nordström - Rydahl

PEKING. Ruský olympijský výbor zdolal Švédsko v semifinále olympijského turnaja na ZOH 2022 v Pekingu.

O postupujúcom do finále rozhodli až samostatné nájazdy, Rusi premenili tri, Švédi len dva. V ôsmej sérii premenil víťazný Arsenij Gricjuk.

Švédski hokejisti si tak v sobotu o 14.10 h zahrajú o bronz proti Slovákom. Rusov čaká finále s Fínmi na ZOH 2022 v nedeľu o 5.10 h.

Druhé semifinále prinieslo taktickú bitku s dôrazom na defenzívu. Obojstranné minimum chýb vyústilo do nerozhodného výsledku po riadnom hracom čase.

Slepyšev otvoril skóre v 15. sekunde druhej tretiny po individuálnej akcii, v 47. vyrovnal Lander, keď zakončil švédske prečíslenie.

O víťazovi nerozhodlo desaťminútové predĺženie, ale až samostatné nájazdy. Po dvoch úspešných strelcoch na oboch stranách rozhodol o postupe ROC Gricjuk.

Priebeh zápasu ROC (Rusko) - Švédsko na ZOH 2022

I. tretina:

Oba tímy si uvedomovali dôležitosť zápasu a na ich hre v prvej tretine to bolo cítiť. Nad ofenzívnymi snahami prevládali pozorné defenzívy a gólových príležitostí bolo minimum.

Viac ich mali Švédi, blízko ku gólu boli v 12. minúte, ale Nordströmov teč Bengtssonovej strely skončil na žŕdke.

Švédi sa v úvode zápasu dostali k presilovke, v ktorej si však nevypracovali vážnejšiu šancu.

Ideálne so svojou početnou výhodou v 17. minúte nenaložili ani ruskí hokejisti, ktorí sa o ňu pripravili už po 5 sekundách, keď fauloval Tkačov.

II. tretina:

Už po 15 sekundách druhej tretiny sa Slepyšev pri mantineli zbavil obrancu Folina a po úniku si poradil aj s brankárom Johanssonom.

Hokejisti Ruska.
Hokejisti Ruska. (Autor: TASR/AP)

Hráči ROC držali tesný výsledok vďaka častému držaniu puku, no v 30. minúte mohli inkasovať. Po chybe Vojnova sa do šance dostal Nordström, avšak brankára Fedotova neprekonal.

Švédi sa snažili vyrovnať, no v druhej tretine nedokázali prekvapiť organizovanú defenzívu súpera, ktorý hrozil brejkami.

III. tretina:

Severanom to vyšlo v 47. minúte. V ofenzívnej akcii štyroch proti trom dokázali prečísliť ruskú obranu, po Pudasovej strieľanej prihrávke a teči Tömmernesa dorazil puk do bránky Lander.

Hokejisti Švédska.
Hokejisti Švédska. (Autor: TASR/AP)

Miernu prevahu mali po inkasovanom góle ruskí hráči, ale bez výraznejších gólových šancí.

Naďalej sa hralo vo vysokom nasadení a s dôrazom na defenzívu. Obojstranné čakanie na väčšiu chybu súpera nevyústilo v presilovku a zápas dospel do predĺženia.

Predĺženie a nájazdy:

Desaťminútovka hry troch proti trom priniesla niekoľko šancí rozhodnúť, ale nepodarilo sa to Bromému, Nordströmovi ani Karnauchovovi.

O druhom finalistovi napokon rozhodli samostatné nájazdy.

V nich sa postupne presadili Wallmark, Gusev, Nordström a v kritickej situácii ruského tímu Jakovlev vyrovnal na 2:2.

Päť sérii neprinieslo rozhodnutie, po otočení poradia sa v 8. sérii presadil Gricjuk, ktorý rozhodol o postupe ROC.

Hlasy po zápase (zdroj: iihf.com)

Arsenij Gricjuk, útočník ROC, strelec rozhodujúceho gólu: "Za inkasovaný gól som mohol ja. Prišiel som o puk v útočnom pásme a potom som stratil svojho hráča. Vnútorne som cítil, že moja chyba zranila celý tím a veľmi som to chcel napraviť. Som rád, že brankár Fedotov nás podržal a dostal nás do nájazdového rozstrelu. Hneď, ako som prišiel na ľad, som vedel, čo urobím. Milujem samostatné nájazdy, rád a často na ne chodím. Beriem to ako hru jeden na jedného - buď ja, alebo brankár."

Jegor Jakovlev, obranca ROC: "Ak mám byť úprimný, nechápem, ako som si (počas samostatných nájazdov v situácii, keď musel skórovať, pozn.) udržal nervy na uzde. Iba som tam išiel a skúsil som strelu. Ďakujem môjmu športovému psychológovi."

Johan Garpenlöv, tréner Švédska: "Sme spokojní s tým, ako sme hrali. Cítili sme počas zápasu, že sme lepší. Mali sme viac veľkých šancí na viac ako jeden gól, ale nedokázali sme ho streliť. Tak to niekedy chodí."

Semifinále na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»O postupe Rusov rozhodli nájazdy. Hrdina duelu napravil svoju chybu