KHL vstupuje do novej éry. Tri hviezdy musel klub vymeniť za pár eur

Vadim Šipačov.
Vadim Šipačov. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)
Miloslav Šebela|3. máj 2022 o 16:00 (aktualizované 4. máj 2022 o 16:25)

Troch olympionikov klub predal za tisíc rubľov.

BRATISLAVA. Mnoho ľudí sa pýta, aký je dopad sankcií na Rusko a jeho obyvateľov v dôsledku vojny na Ukrajine.

Krajine hrozí vysoká inflácia, nedostatok niektorých liečiv, viaceré svetové spoločnosti sa z trhu stiahli, veľké ruské firmy majú problémy s dodávkami ale aj predajom tovarov v zahraničí, utrpel aj bankový systém.

V Kontinentálnej hokejovej lige sa však v utorok mala uskutočniť nečakaná výmena. Rovnako je to dôsledok sankcií západných krajín na Rusko.

Dinamo Moskva by malo poslať trojicu svojich najlepších hráčov do tímu konkurenta Ak Bars Kazaň za symbolickú sumu tisíc rubľov.

Najproduktívnejšieho hráča KHL Vadima Šipačova, jedného z najlepších ofenzívnych obrancov Viačeslava Vojnova a krídelníka z prvého útoku Stanislava Galieva. Všetci traja sú reprezentanti, olympionici. Z pekinských hier majú striebro.

Šipačov je aj majstrom sveta a má aj olympijské zlato z hier v Pjongčangu 2018.

Všetci mali s Dinamom platné zmluvy, lenže pre klub sa práve v dôsledku sankcií stali neudržateľnými.

Keďže moskovský klub nie je v dobrej pozícii, bol ochotný pristúpiť na výmenu hráčov za symbolických tisíc rubľov, čo je menej ako 15 eur.

O výmene hráčov informoval televízia Match TV s tým, že podľa dostupných informácii sa mala uskutočniť v priebehu utorka.

Hlavným sponzorom moskovského klubu je štátna VTB Bank. Tá ostala v dôsledku sankcií paralyzovaná, prišla o kontrolu nad dcérskymi spoločnosťami v Európe a v dôsledku vylúčenia zo zúčtovacieho systému SWIFT má vážne problémy.

Aj ruský denník Sport-express referuje, že rozpočet Dinama klesne približne na polovicu, čo je razantné zníženie. V uplynulej sezóne bol podľa denníka rozpočet 800 miliónov rubľov (priližne 12 miliónov eur).

Na druhej strane, klub z Kazane sponzoruje ropná spoločnosť Tatnefť a klub má zatiaľ stabilné finančné zázemie.

Už po prvej vlne sankcií na ruskú ekonomiku médiá písali, že ruský hokej čaká návrat o niekoľko desaťročí späť, pretože mnohé kluby prídu o silné sponzorské zázemie aj o legionárov.

Výmena troch osobností za pár eur je dôkazom, že KHL stráca na sile.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»KHL vstupuje do novej éry. Tri hviezdy musel klub vymeniť za pár eur